Φόρμα αναζήτησης

Η Στασικράτους με καινούργιο πρόσωπο αλλάζει το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας

Νέα ζωή αποκτούν οι οδοί Στασικράτους, Μνασιάδου και Ζήνας Κάνθερ στην πρωτεύουσα, αφού τμήματά τους έχουν ανοίξει για το κοινό. Το συγκεκριμένο τρίγωνο, που αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, ταλαιπωρείται από τα έργα που λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης έμειναν στα… μισά του δρόμου. Τα έργα για ανάπλαση του τετραγώνου στην περιοχή ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2018. Το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας βρισκόταν στον αναπνευστήρα, με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν απαυδησμένοι αφού στην ουσία η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από έργα. Χαρακτηριστικό των πιο πάνω είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο Δήμος Λευκωσίας, το 2016 192 από τα 552 καταστήματα της περιοχής του εμπορικού τριγώνου (34,5%) ήταν κλειστά. Το έργο αφήνει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις τόσο στους καταστηματάρχες όσο και στους επισκέπτες.

Ο «Π» βρέθηκε στο εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες για να διατυπώσουν τις πρώτες τους εντυπώσεις σχετικά με το υπό κατασκευή έργο που σιγά-σιγά παίρνει επιτέλους την τελική του μορφή, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του δήμου Μάκη Νικολαΐδη, που μίλησε στον «Π», το έργο αναμένεται να τελειώσει τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τα σχέδια, στα θετικά του συγκεκριμένου έργου είναι η αναβάθμιση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και η λειτουργικότητα με τη νέα πλακόστρωτη επίστρωση και τον φωτισμό. Επιπρόσθετα στόχος των δημοτικών αρχών είναι η φύτευση πέραν των 300 δέντρων, ώστε να ενισχυθεί η σκίαση, καθώς και η τοποθέτηση σιντριβανιών που θα κοσμούν το εμπορικό τρίγωνο.

Καταστηματάρχες

Ιδιοκτήτες καταστημάτων ανέφεραν στον «Π» πως οι δουλειές μειώθηκαν πέραν του 50%, ενώ κάποιοι υπολογίζουν τις απώλειες στον κύκλο εργασιών τους στο 70%, ωστόσο μετά το άνοιγμα φαίνεται ότι ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά πίσω στην περιοχή.

  • «Είναι μεγάλη η διαφορά παρόλο που μόνο λίγες μέρες είναι ανοικτός ο δρόμος», σημείωσε αρχικά η Ελένη που εργάζεται σε εστιατόριο της περιοχής. «Νομίζω πως όταν τελειώσει θα είναι ακόμη καλύτερη η κατάσταση και ο κόσμος θα επιστρέψει», κατέληξε.
  • «Περάσαμε δύσκολα. Πολλοί φίλοι που είχαν κατάστημα στην περιοχή το έκλεισαν και έφυγαν. Με την ανάπλαση φαίνεται ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Αντώνης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην οδό Ζήνας Κάνθερ.
  • «Όταν θα τελειώσει νομίζω ότι θα ανανεωθούν και η περιοχή και ο κόσμος. Πρέπει το έργο όμως να τελειώσει στην ώρα του. Η ταλαιπωρία που υποστήκαμε ήταν τεράστια και ελπίζω πως με τα έργα που έγιναν θα υπάρξει ανανέωση και ο κόσμος θα επιστρέψει», μας είπε ο κ. Μάριος, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων.
  • Από την πλευρά της, η Άννα, υπάλληλος σε κατάστημα ένδυσης, ανέφερε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μεν, ωστόσο, το έργο ήταν αναγκαίο. «Όταν με το καλό τελειώσει θα γίνει ο δρόμος ομορφότερος και ο κόσμος θα επιστρέψει στο κέντρο. Ήδη άνοιξαν οι δουλειές και ευελπιστούμε όλοι σε καλύτερες μέρες», κατέληξε.
  • «Με περισσότερο πράσινο, φροντίδα και υπομονή θα αλλάξει η κατάσταση. Είμαι αισιόδοξος από αυτό που βλέπω μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο κ. Νικόλας.

Άρεσε και περιμένουν

Θετικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις των πολιτών που επισκέπτονται το ανανεωμένο εμπορικό κέντρο, ωστόσο όσοι μίλησαν στον «Π» τόνισαν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το πράσινο.

  • «Είναι πολύ όμορφη η πρώτη εικόνα», ανέφερε στον «Π» ως πρώτο σχόλιο ο κ. Γιαννάκης. Χαριτολογώντας μας είπε όμως ότι ελπίζει πως δεν θα είναι τα ίδια παγκάκια που θα τοποθετηθούν με αυτά της πλατείας Ελευθερίας.
  • «Είναι κάτι που χρειαζόταν η περιοχή, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να απαγορευτούν πλήρως τα αυτοκίνητα. Έχει λεωφορεία, ποδήλατα, είναι αχρείαστα τα αυτοκίνητα», σημείωσε η Άντρεα.
  • «Δίνει νέα πνοή στην περιοχή. Δουλεύω εδώ και χρόνια σε γραφείο εδώ κοντά. Ένα διάστημα από τη νέκρα που υπήρχε φοβόσουν να περπατήσεις βράδυ. Τώρα νομίζω η εικόνα γίνεται καλύτερη», μας είπε η Αντωνία. «Άποψή μου όμως είναι ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης περιμετρικά του τετραγώνου. Αφού θα πεζοδρομηθεί και μέρος της Μακαρίου, δεν χρειάζονται τα αυτοκίνητα», ήταν το καταληκτικό της σχόλιο.
  • «Είναι μια όμορφη εικόνα, αλλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί. Νομίζω πως όταν τελειώσει και η Μακαρίου θα έρθει άλλος αέρας», σχολίασε ο κ. Γιώργος.
  • «Η αισθητική είναι πολύ ωραία. Μια παιδική χαρά και πράσινο είναι που λείπουν. Τα δέντρα που φύτεψαν δεν ξέρω πόσο ίσκιο μπορούν να προσφέρουν το καλοκαίρι, όμως σίγουρα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο», τόνισε η Μαρία.

Αγώνας δρόμου για τμηματική παραλαβή του έργου

Μιλώντας στον «Π» ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Λευκωσίας Μάκης Νικολαΐδης μας ανέφερε ότι η α΄φάση του έργου, δηλαδή, το έργο που αποτελείται από τις οδούς Στασικράτους, Μνασιάδου και ντε Τύρας (Ζήνας Κάνθερ), θα τελειώσει τέλη Μαρτίου. Το έργο σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη προχωρά κανονικά και με γοργούς ρυθμούς, και τα σημεία που άνοιξαν αφορούν συγκεκριμένους δρόμους προς διευκόλυνση του κόσμου. Η νότια πλευρά, όπως πληροφορείται ο «Π», θα ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα για να γίνει επίστρωση μπετού, ώστε να κυκλοφορεί ο κόσμος. Από εκεί και πέρα, η τελευταία φάση του έργου αποτελείται από την δεντροφύτευση και την τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού. Τα συντριβάνια θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τελευταία. Η πλατεία είναι ισοϋψής (όλα τα κτήρια είναι στο ίδιο ύψος με τα πεζοδρόμια δηλαδή) και ο χώρος είναι τεράστιος γι’ αυτό και διαμέσου του πεζόδρομου αποφασίστηκε η ελεύθερη διέλευση οχημάτων, χωρίς να επηρεάζονται οι πεζοί. Όσον αφορά τη λεωφόρο Μακαρίου, που αποτελεί τη β’ φάση του έργου, θα ξεκινήσει όταν τελειώσει η α’ φάση. Οι υπογραφές έπεσαν με τους εργολάβους και το έργο θα αποτελείται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τον πεζόδρομο και τη διέλευση ποδηλάτων και το β’ μέρος τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα.

Απάντησε στη βουλή

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένης Μαύρου, ο δήμαρχος Λευκωσίας, σχετικά με την πορεία του έργου που αφορά το εμπορικό τρίγωνο της Λευκωσίας, υπενθύμισε πως «για δεκαετίες η πολιτεία και οι αρχές συναινούσαν και προωθούσαν την άναρχη οριζόντια εξάπλωση της πόλης και τη χωρίς σχεδιασμό δημιουργία εμπορικών αξόνων και εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια, στην απουσία της προαπαιτούμενης αύξησης του πληθυσμού και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα για το κέντρο». Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος τονίζει πως «σε σχέση με το θέμα της τμηματικής παραλαβής του έργου, διευκρινίζουμε ότι το συμβόλαιο με τον εργολάβο δεν προνοούσε τμηματική παραλαβή, αφού αυτό θα απαιτούσε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο υλοποίησης του έργου στο σύνολό του. Μετά, όμως, από αιτήματα των καταστηματαρχών, επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής, ο δήμος προχώρησε στην επανεξέταση του θέματος, διεκδίκησε, και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων ενέκρινε την τμηματική παραλαβή».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.