Φόρμα αναζήτησης

Βήματα για νυν και πρώην χρήστες

Για πρώτη φορά το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) επιχειρεί την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα στοχεύει στην επανένταξη τόσο νυν όσο και πρώην χρηστών ναρκωτικών, αλλά και όσων στροβιλίζονται στον λαβύρινθο άλλων εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ αλλά και τα νόμιμα φάρμακα.

Προς τον σκοπό αυτό το ΑΣΚέχει προκηρύξει το πρόγραμμα και καλεί μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως σωματεία, εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, κυβερνητικές υπηρεσίες και τοπική αυτοδιοίκηση, να εκδηλώσουν τυχόν ενδιαφέρον. Το διαθέσιμο ποσό για το πρόγραμμα (το οποίο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του ΑΣΚ) είναι 50 χιλιάδες ευρώ, τέθηκε δε χρονοδιάγραμμα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2017. Η διάρκεια του συμβολαίου δεν θα ξεπερνά το ένα έτος, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα.

Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να εκπροσωπήσουν τον φορέα θα κληθούν να υπογράψουν συμβόλαιο για πιστή εφαρμογή της πρότασης που κατέθεσαν. Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 27η Οκτωβρίου.
Προβαίνοντας σε μια περιγραφή, το ΑΣΚ αναφέρει ότι η κοινωνική επανένταξη -για την οποία σημειώνει ότι θεωρείται ως η θεμελιώδης συνιστώσα των ολοκληρωμένων στρατηγικών για τα ναρκωτικά- βασίζεται σε τρεις άξονες, που είναι η στέγαση, η εκπαίδευση/ κατάρτιση και η απασχόληση. Οι παρεμβάσεις που επιδιώκονται μέσω του προγράμματος απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν στο παρελθόν προβλήματα με την ουσιοεξάρτηση, ενώ μπορούν να απευθύνονται και σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάθε είδους εξάρτηση, συμπεριλαμβανομένων του αλκοόλ και των νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών (φάρμακα). Το στοιχείο της θεραπείας, είτε ιατρικής είτε ψυχοκοινωνικής, δεν απαιτείται απαραίτητα. Αυτό που επιδιώκεται είναι η στέγαση όπου χρειάζεται και η προσφορά βοήθειας στο άτομο ώστε να εκπαιδευτεί για να βρει δουλειά.

Ο γενικός στόχος του έργου περιγράφεται από το ΑΣΚ ως εξής:

Η κάλυψη του κενού που έχει εντοπιστεί στο θεραπευτικό συνεχές στην Κύπρο, αφού τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα στην πλειοψηφία τους δεν περιλαμβάνουν δομημένο πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης. Συνεπώς, η εν λόγω προκήρυξη αφορά την ανάπτυξη πιλοτικής υπηρεσίας κοινωνικής επανένταξης διάρκειας ενός έτους, στην οποία θα παραπέμπονται άτομα από όλες τις κρατικές και μη κρατικές υπηρεσίες παράλληλα ή και με την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Το πρόγραμμα θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες σε 50 τουλάχιστον άτομα από όλη την Κύπρο. Συν τον χρόνο έχουν τεθεί και επιμέρους στόχοι, ως ακολούθως:

Η καταγραφή διαθέσιμων στοιχείων αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης

Η διασφάλιση της συνεργασίας των αρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών ή φορέων για εφαρμογή του προγράμματος

Εκτίμηση αναγκών που συμβάλλουν στην κοινωνική επανένταξη των ατόμων αυτών (ατομικών, οικογενειακών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, κ.ά. όπου κρίνεται απαραίτητο)

Η διασύνδεση των ατόμων με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αξιοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων και βοηθημάτων

Η παροχή συμβουλευτικής σε θέματα εργασίας με την αξιοποίηση συμβούλων του υπουργείου Εργασίας και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για απάμβλυνση οικονομικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και
Η ανάπτυξη παρεμβάσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της εργασιακής επανένταξης, όπως για παράδειγμα ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ετοιμασία βιογραφικού και παρουσίαση σε προσωπικές συνεντεύξεις

Τέλος, στοχεύει στην ανάπτυξη προγραμμάτων τεχνικής κατάρτισης, με σκοπό την εργασιακή αποκατάσταση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.