Φόρμα αναζήτησης

Βγαίνουν μπροστά ΠΕΟ-ΣΕΚ για εκπαιδευτικούς των Απογευματινών/Βραδινών: «Άδικη μεταχείριση και εκμετάλλευση»Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών των Απογευματινών και Βραδινών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που τους δικαίωσε σε ό,τι αφορά το καθεστώς απασχόλησής τους.

Εκπαιδευτικοί Ολοήμερων Σχολείων: «Η Κυβέρνηση επιδεικνύει ανηθικότητα, ασυνέπεια και ανεντιμότητα»

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 8 Οκτωβρίου παράνομη την απασχόληση των εκπαιδευτικών των ΑΒΠ υπό το καθεστώς των αυτοεργοδοτούμενων (αντί μισθωτών όπως ζητούν οι εκπαιδευτικοί) και παρότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε το 2018 πως θα συμμορφωνόταν με την όποια απόφαση του Δ.Δ. εντέλει το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφασή του.

Οι συντεχνίες αναφέρουν πως το υπουργείο αθετεί τη δέσμευσή του και συνεχίζει την άδικη μεταχείριση κι εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη χειρότερη μορφή απασχόλησης που οδηγεί στη θυματοποίησή τους, ενώ σημειώνεται επίσης πως ΠΕΟ και ΣΕΚ βγαίνουν μπροστά, στηρίζουν και συνταυτίζονται με τις όποιες αποφάσεις των εκπαιδευτικών των απογευματινών-βραδινών προγραμμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συντεχνιών:

Οι συντεχνίες ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ εκφράζουν την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια τους για τις δηλώσεις του Υ.Π.Π.Α.Ν. κυρίου Πρόδρομου Προδρόμου, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην καταδικαστική απόφαση
του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αγορά υπηρεσιών των εργαζομένων στα ΑΒΠ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας . Η στάση του Υπ. Παιδείας ακυρώνει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Μαρτίου 2018, (Αρ. Απόφασης 84.671) με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του διοικητικού Δικαστηρίου χαρακτηρίζει αυτή την ενέργεια αλλαγής του καθεστώτος απασχόλησης εσφαλμένη ως πεπλανημένη, αποτέλεσμα μη δέουσας έρευνας και συνακολουθά ως αναιτιολόγητη, δηλαδή άκυρη και καταχρηστική. Από το 2013 μέχρι σήμερα, οι Συντεχνίες μας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και λειτούργησαν εποικοδομητικά μέσα από τον διάλογο, για να καταλήξουν σε συμφωνία για επαναφορά σε καθεστώς εργοδότησης, συμβάλλοντας με πολλές εισηγήσεις στον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό αυτών των προγραμμάτων.

Σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 15 Νοέμβριου του 2019 ο Γενικός Διευθυντής απέστειλε κατεπείγον επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα στην οποία αναφέρει την εκτενή διαβούλευση που έγινε με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, θέτει ερωτήματα και ζητά απαντήσεις με πρόθεση την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών. Δυστυχώς αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε άλλες σκέψεις και επιλογές . Εκ των γεγονότων φαίνεται ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποδοχή της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου δεν ήταν ειλικρινής αφού τώρα που υπάρχει αυτή αθετεί τη δέσμευση του και μελετά σε συνεργασία με την νομική Υπηρεσία θέμα έφεσης.

Δικαιολογημένα και αναμενόμενα η στάση του Υπ. Παιδείας δημιουργεί σοβαρές αντιδράσεις των εργαζομένων. Η ΠΕΟ και η ΣΕΚ βγαίνουμε μπροστά, στηρίζουμε και συνταυτιζόμαστε στις όποιες αποφάσεις τους. Είναι φανερό ότι η θέση του Υ.Π.Π.Α.Ν. για να εφεσιβάλει την απόφαση του Δ.Δ. είναι προσπάθεια συνέχισης της άδικης μεταχείρισης και της εκμετάλλευσης αυτών των εργαζομένων, με την χειρότερη μορφή απασχόλησης που οδηγεί στην θυματοποίηση και στον εκμηδενισμό κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα την Κυβέρνηση να μην προχωρήσουν και να εφεσιβάλουν την εν λόγω απόφαση και να σεβαστούν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τηρώντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2018 με άμεση υλοποίηση της με την επαναφορά των εργαζομένων σε μισθωτή απασχόληση. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΒΠ σε λήψη όλων των αναγκαίων νομικών και συνδικαλιστικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις μας παραμένουμε σε ετοιμότητα να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Παιδείας και με την Κυβέρνηση ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί μεταξύ μας συμφωνία που θα προβλέπει όλα όσα χρειάζονται για την επαναφορά σε καθεστώς εργοδότησης προς όφελος όλων των πλευρών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.