POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βγαίνουν μπροστά οι ασθενείς – Θεραπείες εντός του ΓεΣΥΑντιδράσεις και τεράστια ανησυχία προκαλεί στους οργανωμένους ασθενείς αλλά και σε γονείς παιδιών με αναπηρίες ο αριθμός των θεραπειών (φυσιοθεραπειών και άλλων) που θα δικαιούνται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) μετά τις αντιδράσεις επανεξετάζει το όλο θέμα, δη τον αριθμό των θεραπειών που θα μπορεί να λαμβάνει κάθε κατηγορία περιστατικών ανά επαγγελματικό κλάδο.

Τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) παίρνουν φωτιά από την ώρα που οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας (λογοπαθολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, κλινικοί διαιτολόγοι) εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας σύμφωνα με την οποία ο κάθε δικαιούχος του συστήματος θα έχει κατά μέσο όρο 12 συνεδρίες φυσιοθεραπείας ή στην περίπτωση των κλινικών διαιτολόγων τέσσερις συνεδρίες ανά έτος.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ΟΑΥ, όπως οι επαγγελματικοί φορείς καταγγέλλουν, βρίσκονται πολύ πίσω, δεδομένου ότι ο οργανισμός υπολογίζει την ένταξή τους στο σύστημα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στους επαγγελματίες αλλά και σε άλλους φορείς έχουν σταλεί η λίστα των πράξεων οι οποίες θα καλύπτονται από το σύστημα, για κάθε επαγγελματικό κλάδο ξεχωριστά, αλλά και ο αριθμός των θεραπειών που θα δικαιούνται οι δικαιούχοι (ενήλικες και παιδιά). Πιο συγκεκριμένα:

Οι ενήλικες θα δικαιούνται αναλόγως του περιστατικού, κατά μέσο όρο, τον χρόνο:

  • φυσιοθεραπείες.
  • εργοθεραπείες.
  • λογοθεραπείες.
  • επισκέψεις σε κλινικό διαιτολόγο.
  • επισκέψεις σε κλινικό ψυχολόγο.

Για παράδειγμα, ασθενής με τραυματισμό πολλαπλών νεύρων στην κνήμη θα δικαιούται έξι επισκέψεις σε φυσιοθεραπευτή. Άτομο με σπαστική παραπληγία θα μπορεί εντός του συστήματος να λαμβάνει 12 φυσιοθεραπείες τον χρόνο, ενώ άτομο με ρευματική αρθρίτιδα θα δικαιούται 9 θεραπείες ετησίως.

Tα δε παιδιά θα δικαιούνται κατά μέσο όρο τον χρόνο:

  • επισκέψεις σε φυσιοθεραπευτή.
  • επισκέψεις σε εργοθεραπευτή.
  • επισκέψεις σε λογοπαθολόγο.
  • επισκέψεις σε κλινικό ψυχολόγο.
  • επισκέψεις σε κλινικό διαιτολόγο.

Για παράδειγμα ένα παιδάκι με επίκτητη κινητική διαταραχή εγκεφάλου θα δικαιούται 24 φυσιοθεραπείες ετησίως, 24 εργοθεραπείες και 12 λογοθεραπείες. Οι δε επισκέψεις σε κλινικό διαιτολόγο για παιδί με διαβήτη καθορίζονται στις έξι.

«Μέρος της θεραπείας μας»

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας επιβεβαίωσε τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα από τις διάφορες ομάδες των ασθενών, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε μειωμένο αριθμό θεραπειών». Όπως ανέφερε, για κάποιες κατηγορίες ασθενών η φυσιοθεραπεία ή η εργοθεραπεία είναι μέρος της ευρύτερης θεραπείας τους. Μνεία έκανε ο κ. Κουλούμας και στις επισκέψεις σε κλινικό διαιτολόγο στο πλαίσιο του συστήματος, αναφέροντας ότι στην κατηγοριοποίηση των παθήσεων για τον καθορισμό των αριθμών των επισκέψεων αφέθηκαν εκτός οι ασθενείς με σκληρόδερμα, οι οποίοι επιβάλλεται να παρακολουθούνται από κλινικό διαιτολόγο λόγω των επιπλοκών της νόσου. Οι ασθενείς, σημειώνει, θα επιμείνουν ώστε οι θεραπείες αναλόγως των περιστατικών να καθορίζονται σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και τις επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες.

«Ας σοβαρευτούν κάποιοι»

«Το ΓεΣΥ αφήνει εκτεθειμένους τους χρόνιους ασθενείς με 12 θεραπείες τον χρόνο για φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, ενώ για λογοθεραπεία και για κλινικό διαιτολόγο οι συνεδρίες είναι πολύ λιγότερες. Κάποιος να τους εξηγήσει ότι 12 συνεδρίες για τα άτομα με αναπηρίες επιβάλλεται να γίνουν σε έναν μήνα και όχι σε έναν χρόνο», γράφει η Γιούλα Πιτσιάλη, εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. Ενδεικτικά αναφέρεται στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση τα οποία «εάν δεν κάνουν τις θεραπείες αυτές το κόστος μακροχρόνια θα είναι πολύ περισσότερο αφού με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε πολλαπλά ορθοπεδικά χειρουργεία ή θα νοσήσουν από ασιτία». «Ας σοβαρευτούν κάποιοι και ας επικεντρωθούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.