Φόρμα αναζήτησης

Βερεγγάρια, μια νέα πόλη στη Λεμεσό

Σε έναν περίπου μήνα από σήμερα αναμένεται να κατατεθούν από την Πολεοδομία τα τελικά σχέδια όσον αφορά το χωροταξικό σχέδιο του πρώην βρετανικού οικισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του φιλέτου γης.

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το μεγαλόπνοο σχέδιο μετατροπής του πρώην βρετανικού οικισμού στα Πολεμίδια σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και αθλητικό πόλο της Λεμεσού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία στην περιοχή του μητροπολιτικού πάρκου Λεμεσού. Έναν σχεδόν χρόνο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διαμοιρασμό της έκτασης μεταξύ Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και Δήμου Πολεμιδιών και μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της αποψίλωσης του χώρου, οι σχεδιασμοί βρίσκονται στην τελική τους ευθεία. Το προσεχές διάστημα, σε περίοδο ενός μηνός όπως ενημερώνεται ο «Π», το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως αναμένεται να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει μέσω του αρμόδιου υπουργείου, στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, τον τελικό χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής ο οποίος θα ενσωματωθεί στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει το οδικό δίκτυο και τη θέση των χρήσεων εντός του τεμαχίου συνολικής έκτασης 260 χιλιάδων τ.μ. Αμέσως μετά αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση του φιλέτου.

Τρίτος πόλος ΤΕΠΑΚ

Το ΤΕΠΑΚ σχεδιάζει την κατασκευή στον χώρο φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 450 κλινών, θέτοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τα 4 χρόνια. Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για χρήση από τους φοιτητές αλλά και το ευρύτερο κοινό της Λεμεσού, καθώς και εργαστηριακών – ερευνητικών κέντρων τα οποία, όλα μαζί, θα αποτελέσουν τον Γ’ πόλο ανάπτυξης του πανεπιστημίου. Το ΤΕΠΑΚ θα θέσει ως προτεραιότητα την κατασκευή των φοιτητικών εστιών στο νοτιοανατολικό τμήμα του μεγάλου τεμαχίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έως έναν βαθμό το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη Λεμεσό και έχει κορυφωθεί την τελευταία διετία, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων.

Μιλώντας στον «Π», ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ Κρίστης Χρυσοστόμου ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο τελεί εν αναμονή της λήψης των τελικών αποφάσεων από την πολιτεία, προκειμένου να επιλεγεί η μεθοδολογία ανέγερσης των εστιών οι οποίες, σύμφωνα με την τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε, αναμένεται να κοστίσουν 36 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα εξασφαλιστεί μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μητροπολιτικό και Τεχνολογικό Πάρκο

Από την άλλη ο Δήμος Πολεμιδιών οραματίζεται την ανέγερση στον χώρο έκτασης 4 χιλιάδων τ.μ. που του παραχωρήθηκε, του νέου του Δημοτικού Μεγάρου, έργο που σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Αναστασίου είναι απαραίτητο ακόμη και μετά τη συνένωση των δημοτικών αρχών της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Λεμεσού. Παράλληλα μέρος του Βερεγγάρια, και συγκεκριμένα έκταση 40 χιλιάδων τ.μ., θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα συνδεθεί μέσω του γραμμικού πάρκου του Γαρύλλη με το Εθνικό Δασικό Πάρκο Λεμεσού και το κέντρο της πόλης. Εξάλλου στο Βερεγγάρια και συγκεκριμένα σε έκταση 100 χιλιάδων τ.μ. σχεδιάζεται, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου που αρχικά προοριζόταν για το Πεντάκωμο. Ο χώρος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, έχει καθοριστεί ως περιοχή υποδοχής ερευνητικών κέντρων και κέντρων καινοτομίας, από τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού.

Νέο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού

Εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Οικονομικών τελούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και να ανακοινωθεί επίσημα η κατασκευή του νέου Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λεμεσού στο Βερεγγάρια, ένα έργο που χρειάζεται και διεκδικεί εδώ και χρόνια η πόλη. Το σχέδιο μελετάται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τον ΚΟΑ, τον Δήμο Πολεμιδιών, τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού και το Υπουργείο Παιδείας. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί τεχνοοικονομική μελέτη, βάσει της οποίας το κόστος υλοποίησης του έργου θα ανέλθει στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, και έχει ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός. Το κολυμβητήριο θα κατασκευαστεί στον χώρο του κοινοτικού εξοπλισμού που έχει καθοριστεί στο Βερεγγάρια, έκτασης 6,7 χιλιάδων τ.μ. και θα καλύψει το 50% του χώρου. Θα περιλαμβάνει κολυμβητική δεξαμενή 50 και 25 μέτρων, υποστηρικτές αίθουσες και κερκίδες. Το ολυμπιακών προδιαγραφών κολυμβητήριο θα καλύψει όλες τις ανάγκες του υγρού στίβου στη Λεμεσό και θα είναι σε θέση να φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις και θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή του ΚΟΑ και του Δήμου Πολεμιδιών. Για την υλοποίηση του έργου ο ΚΟΑ θα συνδράμει με ένα σημαντικό ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Συντονισμός κινήσεων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει συνάντηση του δημάρχου Πολεμιδιών Νίκου Αναστασίου με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΕΠΑΚ για συντονισμό των ενεργειών τους όσον αφορά τον σχεδιασμό για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βερεγγάρια. Τα τελικά σχέδια για τις αναπτύξεις που θα φιλοξενήσει το Βερεγγάρια θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό και ωφέλιμο για τον κόσμο», εξήγησε ο κ. Αναστασίου, δηλώνοντας την επιθυμία του δήμου να έρθει σε συνεννόηση και συντονισμό και με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καθώς στα σχέδια του ΤΕΠΑΚ περιλαμβάνεται και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο αυτό, ο Νίκος Αναστασίου τόνισε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά του δήμου έργα με παρόμοια χρήση, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει σπατάλη ούτε χώρου ούτε πόρων.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.