Φόρμα αναζήτησης

Trafficking: Η ευθύνη και στους πελάτες – Η Βουλή απέρριψε την τροπολογία Ευσταθίου

Εγκρίθηκε ομόφωνα (50 ψήφοι υπέρ) από την Ολομέλεια της Βουλή η πρόταση νόμου, η οποία προνοεί ότι τα άτομα που ζητούν ή εισπράττουν ή χρησιμοποιούν σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα να διώκονται ποινικά χωρίς ελαφρυντικά.

Με την πρόταση της βουλευτού του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου που κατατέθηκε το 2016 τροποποιείται ο Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμος του 2014. Ειδικότερα, πέραν από την αύξηση των ποινών, τα άτομα που ζητούν ή εισπράττουν ή χρησιμοποιούν σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα πλέον θα διώκονται ποινικά χωρίς ελαφρυντικά αφού απαλείφεται η «εύλογη υποψία» ότι δεν γνώριζαν.

Παράλληλα, η βουλή απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, έτσι ώστε (α) ο κατηγορούμενος να φέρει το βάρος της απόδειξης ότι δεν γνώριζε ή δεν πίστευε ότι το θύμα οιουδήποτε αδικήματος που προβλέπεται στον Νόμο ήταν παιδί ή σε ιδιαίτερη ευάλωτη θέση και (β) ο κατηγορούμενος να φέρει το βάρος της απόδειξης ότι δεν γνώριζε ότι το πρόσωπο από το οποίο ζήτησε ή εισέπραξε ή χρησιμοποίησε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως ήταν πρόσωπο το οποίο υπέστη τη διαδικασία της εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης, ή ότι δεν γνώριζε την ηλικία του θύματος εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης από το οποίο ζήτησε ή εισέπραξε ή χρησιμοποίησε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως. Όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος απουσίαζε από την Ολομέλεια για να υπεραμυνθεί της τροπολογίας του- για να τον υποστηρίξουν ωστόσο οι συνάδελφοί του από όλα τα κόμματα λόγω της έντονης κριτικής που δέχθηκε και την παραπληροφόρηση για τις προθέσεις του-, με την τροποποίηση του θα θωρακιζόταν συνταγματικά ο νόμος, ενώ φεύγει το βάρος της απόδειξης από την κατηγορούσα αρχή και θα πρέπει ο κατηγορούμενος να αποδείξει ότι δεν γνώριζε. Με την τροπολογία διαφώνησε εξ αρχής η εισηγήτρια της πρότασης νόμου.

Όπως έχει ήδη γράψει ο «Π», μετά από παλινωδίες τριών χρόνων στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρόταση νόμου που ουσιαστικά απαλείφει από τον νόμο την «εύλογη υποψία», συνεπεία της οποίας δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία καταδίκη, βρήκε τον δρόμο προς την ολομέλεια την περασμένη Παρασκευή. Για να αναβληθεί, ωστόσο, για να συζητηθεί από κοινού με την Επιτροπή Νομικών για κάποιες διευκρινίσεις.