POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βασικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση-Τι θα κάνουν οι νέοι δήμοι



Πολύς λόγος γίνεται για τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα αποκτήσουν οι νέοι δήμοι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν εγκριθεί το νομοσχέδιο που καταργεί τον υφιστάμενο περί Δήμων Νόμο και εισάγει νέο νόμο, τροποποιημένο εκ βάθρων. Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρούμε παρουσίαση των βασικών αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι δήμοι, όπως προβλέπονται από το τελικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Δήμων και προωθήθηκε την περασμένη Πέμπτη για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Προκειμένου ο αναγνώστης να σχηματίσει γενική άποψη για τις βασικές αρμοδιότητες των νέων δήμων (μετά τις συνενώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, χωρίς επί του παρόντος να τις καταγράφει) επιλέξαμε να περιλάβουμε στο κείμενο παλιές και νέες αρμοδιότητες, με έμφαση στις νέες.

«Η διοίκηση»

Στο 7ο μέρος του νομοσχεδίου καταγράφονται οι βασικές αρμοδιότητες των νέων δήμων. Το άρθρο 88 αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της γενικής διατύπωσής του, η οποία εισάγει την ακόλουθη γενική αρμοδιότητα των δήμων: «Στην αρμοδιότητα των δήμων ανήκει η διοίκηση όλων των τοπικών υποθέσεών τους και όλες οι εξουσίες με τις οποίες ο δήμος είναι νόμιμα περιβεβλημένος θα ασκούνται από το συμβούλιο και τον δήμαρχο, όπως προνοείται στον παρόντα νόμο».

Αρχές αδειοδότησης

Ίσως η σημαντικότερη αρμοδιότητα που παραχωρείται στους δήμους με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι η έκδοση των πολεοδομικών αδειών, πέραν της υφιστάμενης εξουσίας έκδοσης των αδειών οικοδομής. Στο άρθρο 90 (1) αναφέρονται τα εξής:

Α) Στους δήμους μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων έκδοσης των πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και κανονισμών, ως ακολούθως:
i) Οι πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής εκδίδονται από τον δημοτικό μηχανικό για τις περιπτώσεις που η έκδοσή τους καθορίζεται από σχετική νομοθεσία και στα τοπικά σχέδια.
(ii) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο δημοτικός μηχανικός ενημερώνει και παραπέμπει την αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει σχετικά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του δημοτικού μηχανικού.
(iii) Στις περιπτώσεις που οι σχετικές άδειες εκδίδονται από τον δημοτικό μηχανικό, το δημοτικό συμβούλιο έχει αρμοδιότητα να εξετάσει ιεραρχική προσφυγή, στην περίπτωση που υποβληθεί τέτοια κατά της απόφασης του δημοτικού μηχανικού.
Η ανάληψη των κρίσιμων αρμοδιοτήτων ανάπτυξης στα δημοτικά όρια από τους δήμους είναι ένας από τους λόγους που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί απόλυτα αναγκαίες τις συνενώσεις δήμων, ώστε να δημιουργηθούν οι κρίσιμες πληθυσμιακές μάζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ώστε να είναι σε θέση οι νέοι δήμοι να φέρουν εις πέρας αυτήν και άλλες νέες αρμοδιότητες.

Ύδρευση – αποχέτευση

Στο άρθρο 90 (1) (β) προβλέπεται ότι κάθε δημοτικό συμβούλιο θα προνοεί για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία συστημάτων ύδρευσης του δήμου και για την προμήθεια ικανοποιητικής και επαρκούς ποσότητας νερού για την ύδρευση του δήμου, όταν δεν υπάρχει σε λειτουργία σύστημα ύδρευσης.
Στην παράγραφο (γ) προβλέπεται ότι το συμβούλιο θα προνοεί για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία συστημάτων αποχέτευσης λυμάτων και στο (δ) ότι θα προνοεί για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία συστημάτων αποχέτευσης όμβριων υδάτων.
Με την παράγραφο (ε) προβλέπονται οι αρμοδιότητες για μελέτες, σχέδια, κατασκευή, συντήρηση, καθαριότητα, φωτισμό και ελεύθερη χρήση των πρωταρχικής σημασίας δρόμων και των δημοτικών οδών και γεφυρών. Επίσης, το συμβούλιο θα ελέγχει την κατασκευή, μετατροπή, κλείσιμο ή αλλαγή κατεύθυνσης οποιωνδήποτε δρόμων.
Στην παράγραφο (ζ) περιλαμβάνονται οι αρμοδιότητες για τη συλλογή, επεξεργασία, κ.λπ. των σκυβάλων.

Δημόσια υγεία – τρόφιμα

Στην παράγραφο (θ) του άρθρου 90 προβλέπεται ότι το δημοτικό συμβούλιο θα προνοεί, θα ελέγχει και θα μεριμνά για τη δημόσια υγεία, την υγιεινή των τροφίμων και των ποτών, την καθαριότητα και την υγιεινή των υποστατικών στα οποία κατασκευάζονται ή πωλούνται τρόφιμα και ποτά και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.