Φόρμα αναζήτησης

Τσαβούσογλου: Όταν μάθουν να μοιράζονται, θα βρεθούν και λύσεις

«Όταν μάθουν να μοιράζονται, τότε θα μοιραστούμε και τον πλούτο στην περιοχή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως όταν γίνει αυτό τότε θα βρεθούν λύσεις για όλα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ακόμη πως «μόνη μας έγνοια έιναι να διασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα γίνουν αποδεκτά από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ελλάδα, την ΕΕ και όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή». ‘Οπως είπε, «σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ‘τδβκ’, την Ελλάδα και την Βρετανία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα». «Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι», συνέχισε.

Αντίθετα, είπε, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο.

Όπως σημειώνει το Anadolu, το γεωτρύπανο Fatih άρχισε ήδη τις γεωτρήσεις στην περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει εργασίες και το γεωτρύπανο Yavuz, σε περιοχές που η «τδβκ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.