Φόρμα αναζήτησης

Τσαβούσογλου: Αν η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον μας θα απαντήσουμε

Η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του, ο οποίος προ ημερών βρισκόταν στην Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η προσδοκία μας είναι ξεκάθαρη. Να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας θα απαντήσουμε, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο».

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς δεν θέσαμε σε εφαρμογή την συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην απελευθέρωση της βίζας, εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν και τα δύο ταυτόχρονα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να στηρίζει λάθη με την αντίληψη της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «και οι ίδιοι γνωρίζουν τις προσδοκίες μας στην περιοχή».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η δική τους πρόταση είναι πολύ ξεκάθαρη. «Οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα στις πηγές γύρω από το νησί και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση. ‘Άλλωστε στις εργασίες που κάναμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα δεν έχει δικαίωμα κανείς να ανακατεύεται», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για εξεύρεση λύσης είναι ο διάλογος. Ο Ινιάτσιο Κάσσις υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, προσθέτοντας ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να προετοιμάσει το έδαφος για τον σκοπό αυτό.