Φόρμα αναζήτησης

«Τσάι και συμπάθεια» πέτυχε ο Πρόεδρος

Καμία αναφορά σε μελλοντική υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας από μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κυβερνητικό στρατόπεδο έθεσαν υψηλά τις προσδοκίες για στήριξη και για την αναγκαιότητα λήψης περιοριστικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε επίσημη αναφορά από πλευράς αξιωματούχων της ΕΕ σε κάτι τέτοιο. Σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, με την Τουρκία να ετοιμάζεται να κατεβάσει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, η επίσημη τοποθέτηση Τουσκ, μετά το τέλος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιορίστηκε στα βασικά. Ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέκεται ενωμένο και στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Ολοκλήρωσε την αναφορά του στην Κύπρο, λέγοντας πως θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα στα επόμενα συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε επίσημα από τον Ντόναλντ Τουσκ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο πλαίσιο των συζητήσεων στο άτυπο Συμβούλιο, δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε σχέση με το ποια θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα αυτά, ενδεχομένως να μπορούσαν να ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Η μετάθεση της συζήτησης για λήψη μέτρων και η μη ύπαρξη αναφοράς ούτε καν στην προοπτική να γίνει κάτι τέτοιο παραπέμπει σε τιμωρητικές κινήσεις και όχι σε μέτρα πρόληψης των τετελεσμένων.

Τα θετικά

Η κυβέρνηση παρουσιάστηκε ικανοποιημένη από την τοποθέτηση Τουσκ, καθώς θεωρεί πως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης των ενεργειών σε μεταγενέστερη σύνοδο. Στα θετικά θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι υπήρξε ομοψυχία γύρω από τη στήριξη σε επίπεδο ρητορικής, από τα κράτη μέλη και ότι καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα πηγάζουν μέσα από πληροφορίες και ανεπίσημες τοποθετήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν αντικατοπτρίζονται και σε επίσημες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ. Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η πρόθεση για λήψη μέτρων μεταφέρθηκε από Αναστασιάδη και Τσίπρα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η αντίδραση ήταν θετική. Όλο αυτό το διάστημα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να νοηθεί ότι θα γίνει συζήτηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις στο άτυπο Συμβούλιο. Μας μετέφεραν ωστόσο την προσδοκία για αναζήτηση ισχυρής πολιτικής στήριξης και σε αναγκαιότητα λήψης μέτρων που να αποτρέπουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Οι επαφές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την αντιπρόεδρο κ. Φεντερίκα Μογκερίνι. Είχε επίσης συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για συντονισμό ενεργειών και ρητορικής. Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα. Στις συναντήσεις ο Πρόεδρος επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Πηγές σημειώνουν πως η αντιμετώπιση ήταν θετική, ωστόσο επιφυλάχθηκαν για τη συνέχεια.

Θα τα βρει από την Κομισιόν

Η τοποθέτηση Ερντογάν ότι «η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις όποιες προσπάθειες κάποιων για το αντίθετο», δείχνει ξεκάθαρα τι ενδιαφέρει την Τουρκία. Ο Ερντογάν παρουσιάστηκε αποφασισμένος να πετύχει την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, γεγονός που καταμαρτυρά τη σημασία που δίνει η Τουρκία στο να παραμείνει αν μη τι άλλο ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική ένταξης. «Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται η Τουρκία την ΕΕ», τόνισε ο Ερντογάν. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αναμένεται να εστιάσει η Κομισιόν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Κύκλοι εντός ΕΕ, αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στα χέρια της ένα ακόμα δυνατό όπλο, το οποίο θα τεθεί σε χρήση εντός των επόμενων ημερών. Στις 29 Μαΐου θα παρουσιαστεί το προσχέδιο της αξιολόγησης της προόδου σε σχέση με τις χώρες υποψήφιες για τη διεύρυνση της ΕΕ. Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται και η πρόοδος της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ΕΕ και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να μπορέσει να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή πορεία. Η Κομισιόν αναμένεται να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία μέσα από την έκθεση αυτή. Πηγές εντός ΕΕ αναφέρουν πως η Τουρκία μπορεί να γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί η ενταξιακή της πορεία, ωστόσο θέλει με κάθε τρόπο να παραμείνει ανοικτή η προοπτική αυτή. Αυτό καθιστά την έκθεση αυτή εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχεια. Η έκθεση θα επισημοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2019.