Φόρμα αναζήτησης

Τροποποίηση εγκυκλίου για τετράμηνα- Στα σχολεία οι αλλαγές

Στα χέρια των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων βρίσκονται οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και του αρμόδιου υπουργού Κώστα Χαμπιαούρη σε σχέση, κυρίως, με τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων για φέτος θα διεξαχθούν οι εξετάσεις τετραμήνου στην Α’ λυκείου. Στη νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας επεξηγεί ενδελεχώς και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται οι μαθητές/τριες. Σε ό,τι αφορά την προφορική αξιολόγηση, η οποία λαμβάνει συνολικά το 60% της τελικής βαθμολογίας των μαθητών/τριών, ο τρόπος αξιολόγησης θα γίνεται ως εξής:

-50% από την συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στην τάξη ή/και στο εργαστήριο και από την κατ’ οίκον εργασία.
-10% από εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project (δημιουργική εργασία).

Δραστηριότητες διάκρισης, εκτός αίθουσας διδασκαλίας, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, ή/και εθελοντική εργασία αξιολογούνται με 5%, το οποίο λειτουργεί ως μοριοδότηση επί της προφορικής επίδοσης. Το ποσοστό αυτό θα μπορεί να παρέχεται από τον/την εκπαιδευτικό εάν αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι ο/η μαθητής/τρια έχει να παρουσιάσει ανάλογη δράση και δεν καλύπτει το 60% της προφορικής επίδοσης στους πιο πάνω τομείς
.Για τα εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει:

-ένα κεντρικό ενενηντάλεπτο δοκίμιο αξιολόγησης, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους/τις μαθητές/τριες που δικαιούνται, το οποίο θα έχει βαρύτητα 30%. Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τα μαθήματα γλωσσών η διάρκεια του κεντρικού δοκιμίου αξιολόγησης θα είναι 135 λεπτά.
-μια γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι 45 λεπτά, με επίσης υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους/τις μαθητές/τριες που δικαιούνται, η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, η γραπτή αξιολόγηση περιλαμβάνει ένα μόνο προειδοποιημένο 45λεπτο γραπτό διαγώνισμα ανά τετράμηνο. Οι μαθητές/τριες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για βελτίωση βαθμού διαγωνίσματος τετραμήνου.
Η γραπτή αξιολόγησης του Α΄ τετραμήνου θα διεξαχθεί μεταξύ 9 -20 Δεκεμβρίου 2019, οι δε γραπτές εξετάσεις για τη βελτίωση του βαθμού των διαγωνισμάτων στα μη εξεταζόμενα μαθήματα θα διεξαχθούν μεταξύ 7-10 Ιανουαρίου 2020. Η λήξη των μαθημάτων για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα είναι στις 15 Μαΐου 2020.
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει παραδώσουν στις γραμματείες τον προφορικό βαθμό (60%) και ξεχωριστά τους βαθμούς για τη γραπτή αξιολόγηση (10% και 30%). Στο προσωπικό τους βαθμολόγιο θα πρέπει να τηρούν όλα εκείνα τα στοιχεία (προφορικής και γραπτής αξιολόγησης) που μπορούν να τεκμηριώσουν τον βαθμό που έχουν παραδώσει.
Όσοι/ες μαθητές/τριες απουσιάζουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις/Ολυμπιάδες ή και άλλες εγκεκριμένες διεθνείς διοργανώσεις, κατά την περίοδο της γραπτής αξιολόγησης του Α΄ τετραμήνου θα παρακαθίσουν στην εξέταση τις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για τη βελτίωση του βαθμού των διαγωνισμάτων στα μη εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.