Φόρμα αναζήτησης

Τροποποίηση Συντάγματος εισηγείται ο Εισαγγελέας

Πολυσέλιδη επιστολή έλαβε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη για το θέμα της μη καταληφθείσας έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στην έκτασης 15 σελίδων επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο γενικός εισαγγελέας δεν προτείνει, όπως προέβλεπαν πολλοί, τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής για τη μη καταληφθείσα από την Αλληλεγγύη, στη βάση της απόφασης του Εκλογοδικείου, έδρα της Λεμεσού.

Αντίθετα, η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι εν πολλοίς να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ούτως ώστε όταν μία έδρα κενώνεται ή όταν θεωρείται μη καταληφθείσα να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του συνδυασμού που «δικαιούται» την έδρα. Ακόμη, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει την τροποποίηση και της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να είναι δυνατή η κατάληψη της έδρας από τον πρώτο επιλαχόντα.

Με αυτόν τον τρόπο η Γενική Εισαγγελία ρίχνει την μπάλα στη Βουλή για το πώς θα προχωρήσει για την αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε με την ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου της Αλληλεγγύης από το Ανώτατο, που συνεδρίασε ως Εκλογοδικείο, μετά από προσφυγή του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη. Στον ΔΗΣΥ δεν το κρύβουν ότι θεωρούν ως την ορθότερη υπό τις περιστάσεις λύση τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής στη Λεμεσό και την κατάληψη της έδρας από το κόμμα που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Η Αλληλεγγύη έχει προειδοποιήσει ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα αμφισβητήσει με τη σειρά της την εκλογική διαδικασία με το επιχείρημα της αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, αφού ο λαός έδωσε την έδρα στην Αλληλεγγύη. Ο γενικός εισαγγελέας καθόρισε ως βασικό κριτήριο στην απόφασή του να μην θεωρείται νομικά ευάλωτη η όποια λύση δοθεί. Το ΑΚΕΛ από την άλλη στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή την περασμένη βδομάδα διατύπωσε τη θέση αρχής ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην αλλοιωθεί η επιθυμία των πολιτών, όπως καταγράφηκε με την ψήφο τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.