Φόρμα αναζήτησης

Τροχαία: Από το χάδι στο μαστίγιο!

Τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σε οκτώ νόμους και κανονισμούς που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, έτσι ώστε οι ποινές να καταστούν πιο αποτρεπτικές, απέστειλε στους βουλευτές μέλη των Επιτροπών Νομικών και Μεταφορών ο γ.δ. του Υπ.Δικαιοσύνης. Τα σχετικά νομοσχέδια, απότοκο μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου -η οποία έδειξε ότι στην Κύπρο οι υφιστάμενες ποινές είναι χάδι συγκριτικά με το τι ισχύει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ- βρίσκονται αυτό το διάστημα σε δημόσια διαβούλευση (15 Μαΐου – 10 Ιουνίου) και ακολούθως θα οδηγηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Κάποιες από αυτές τις τροποποιήσεις έχουν δει σποραδικά το φως της δημοσιότητας, ωστόσο όχι στην ολότητά τους. Ειδικότερα, όπως το Υπ. Δικαιοσύνης ενημερώνει τη Βουλή, οι νέες ή επιπρόσθετες ρυθμίσεις αφορούν 29 κατηγορίες, με τα εξώδικα και τους βαθμούς ποινής σε κάποιες των περιπτώσεων να πενταπλασιάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται και η δημιουργία σχολής για επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Ταχύτητα/αλκοόλ

Για παράβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι σήμερα υπήρχε κλιμακωτή αύξηση του εξώδικου (για 30% υπέρβαση ένα ευρώ το χλμ., 50% δύο ευρώ και 75% τρία ευρώ) αλλά και των βαθμών ποινής (0-6 βαθμοί). Η εισήγηση είναι ασχέτως ποσοστού υπέρβασης το εξώδικο να καθοριστεί στα 5 ευρώ το χλμ. Οι δε βαθμοί ποινής να αυξηθούν μέχρι και σε 8 όταν η υπέρβαση είναι 75% του ορίου. Την ίδια ώρα το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλλει ποινές φυλάκισης δύο ετών ή και 6.000 ευρώ, από ένα έτος ή και 1.708 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από 22 μέχρι 35 mg το πρόστιμο αυξάνεται κατά 25 ευρώ (125), κατά 100 ευρώ (300) μεταξύ 36-55 και κατά 200 ευρώ (500) μεταξύ 56-70mg/100ml, ενώ η μέγιστη ποινή σε βαθμούς αυξάνεται από 6 σε 8. Αισθητά αυξάνονται και οι ποινές που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης. Για οδήγηση με αλκοόλη από 22-35 mg που δεν προβλεπόταν ποινή φυλάκισης, τώρα προβλέπεται φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ. Μέχρι και 10 χιλ. ευρώ (από 5 χιλ.) αυξάνεται το πρόστιμο για πάνω από 70 mg.

Ακολουθούν συνοπτικά οι υπόλοιπες υπό συζήτηση ρυθμίσεις:

 

 • Για επικίνδυνη οδήγηση το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει τρία έτη φυλάκισης ή και 9.000 ευρώ πρόστιμο και 4-8 βαθμούς ποινής από 2 έτη, 2.560 ευρώ και 3-6 βαθμούς που ισχύει τώρα.
 • Αμελής οδήγηση: το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει δύο έτη φυλάκιση ή και 6 χιλ. ευρώ πρόστιμο και 4-8 βαθμούς ενώ θα μπορεί να στερήσει και την άδεια από ένα μέχρι έξι μήνες (από 1 έτος ή/και 1.708 ευρώ και 2-4 βαθμούς ποινής)
 • Οδήγηση υπό κόπωση: Από ένα έτος φυλάκισης ή και 1.700 ευρώ η προβλεπόμενη ποινή θα αυξηθεί σε δύο έτη ή και 6 χιλ. ευρώ.
  Φωτεινοί σηματοδότες: Από 85 ευρώ εξώδικο και 2-4 βαθμούς όταν κάποιος περνά με κόκκινο, θα του επιβάλλεται 200 ευρώ εξώδικο και 3-6 βαθμοί
 • Κράνος και ζώνη: το εξώδικο για παράλειψη χρήσης τους σχεδόν τετραπλασιάζεται από 85 ευρώ σε 300 ευρώ και οι βαθμοί ποινής αυξάνονται μέχρι και έξι. Πλέον θα είναι υποχρεωτικό το κράνος και σε τρίκυκλα
 • Εγκατάλειψη οχήματος: από 65 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ και 3-6 βαθμοί ποινής
 • Προσπέρασμα σε συνεχή άσπρη γραμμή και όπου απαγορεύεται: από 65 ευρώ το εξώδικο αυξήθηκε σε 85 ευρώ
 • Στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο, διάβαση, στάση λεωφορείου: από 85 ευρώ αυξάνεται σε 150 ευρώ
 • Στάθμευση σε χώρους στάθμευσης αναπήρων: από 85 ευρώ αυξάνεται σε 150 ευρώ
 • Στάθμευση σε ποδηλατόδρομο και σε διπλή κίτρινη γραμμή: από 65 σε 85 ευρώ
 • Στάθμευση στο αντίθετο ρεύμα: από 65 ευρώ σε 150, ενώ πλέον προβλέπονται 3-6 βαθμοί ποινής
 • Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια: από 85 ευρώ σε 300 ευρώ για τηλέφωνο (85 ευρώ για οτιδήποτε άλλο)
 • Οδήγηση χωρίς άδεια: από 1.708 ευρώ το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο αυξάνεται σε 3 χιλ. ευρώ
 • Οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας: πλέον θα επιβάλλεται πρόστιμο 85 ευρώ.
 • Προβλέπεται τέλος τροποποίηση του ποινικού κώδικα για τις ποινές που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο σε περίπτωση εγκατάλειψης τόπου ατυχήματος χωρίς παροχή βοήθειας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.