Φόρμα αναζήτησης

Τρίζουν τα δόντια στον ΟΚΥπΥ οι γιατροί του Δημοσίου

Τρίζουν τα δόντια στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) οι γιατροί του Δημοσίου για την ασφαλιστική τους κάλυψη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια των κυβερνητικών γιατρών σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έχει φτάσει στο ζενίθ. Οι καταγγελίες ότι τίποτα δεν έχει γίνει προς τη βελτίωση της κατάστασης των νοσοκομείων φουντώνουν, με τους γιατρούς να εκφράζουν παράλληλα έντονες ανησυχίες και προβληματισμό αφού στο παρά πέντε της εφαρμογής του ΓεΣΥ τα ζητήματα που αφορούν το νέο σύστημα και επηρεάζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων παραμένουν ανοικτά. Οι γιατροί μπορεί να έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ, ωστόσο θεωρούν πως η πρακτική που ακολουθήθηκε δεν είναι νομικά ορθή και δεν αποκλείεται μαζικά να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον δ.σ. του ΟΚΥπΥ, με κοινοποίηση στον γενικό εκτελεστικό του διευθυντή Νίκο Πολύζο, με την οποία ενημερώνει ότι θα καλέσει τα μέλη της να εφαρμόσουν μέτρα με σκοπό την προστασία τους. Στην ίδια επιστολή η ΠΑΣΥΚΙ επιρρίπτει ακέραια την ευθύνη για τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην εργοδοτική πλευρά η οποία, όπως αναφέρει, περιορίζεται σε υποσχέσεις.

Η ΠΑΣΥΚΙ έχει ταυτόχρονα αρχίσει την ενημέρωση των μελών της για το δικαίωμά τους να εφεσιβάλουν την απόφαση που αφορά την απόσπασή τους από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΚΥπΥ. Η συντεχνία, κρίνει ότι η απόφαση αυτή στερεί από τα μέλη της βασικά εργασιακά δικαιώματα, ενώ «βλέπει» και νομικά κενά σε ό,τι αφορά τον τρόπο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απόσπαση των γιατρών στον ΟΚΥπΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν ο ΟΚΥπΥ διοικητικά θα μπορεί να ενεργεί εκ μέρους των γιατρών». Μιλώντας στον «Π» ο δρ Κούμας ανέφερε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι και δη οι γιατροί έχουν συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας για το οποίο «δεν είναι ξεκάθαρο το πώς αυτό θα εφαρμοστεί στον ΟΚΥπΥ». Δραττόμενος της ευκαιρίας ο δρ Κούμας αναφέρθηκε και στις άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓεΣΥ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αρκετοί γιατροί του Δημοσίου δεν έχουν προχωρήσει με εγγραφή τους στο σύστημα λόγω του ότι δεν έχουν πάρει ακόμη απαντήσεις για πολλά βασικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία τους στο νέο σύστημα υγείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έχει γίνει κανένας διάλογος για τα ωράρια των νοσοκομείων υποδεικνύοντας ότι το ΓεΣΥ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τα υφιστάμενα ωράρια των νοσοκομείων.

ΓεΣΥ: Έντονο παρασκήνιο για τα φάρμακα

Mε τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου θα συναντηθούν την ερχόμενη βδομάδα οι προμηθευτές φαρμάκων επιχειρώντας να βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (OAY) για τα φάρμακα στο ΓεΣΥ.

Όπως πληροφορείται ο «Π», το παρασκήνιο τις τελευταίες μέρες, μετά και την παράδοση της τελικής πρότασης του ΟΑΥ στους εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων, οργιάζει. Οι διαβουλεύσεις που γίνονται, είτε τηλεφωνικώς είτε πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ των εμπλεκομένων είναι πολύ έντονες, αφού όλες οι πλευρές επιθυμούν τη γεφύρωση των διαφορών ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να κυλήσει ομαλά.

Το έντονο παρασκήνιο αγγίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυρίως το θέμα των εκπτώσεων στα φάρμακα που ζητά ο ΟΑΥ από τους προμηθευτές φαρμάκων, με κίνδυνο, όπως υποστηρίζουν, κάποια φάρμακα να μείνουν εκτός ΓεΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε, έχει ανεπίσημα γίνει για το θέμα αυτό μια εναλλακτική πρόταση στους προμηθευτές φαρμάκων, την οποία και μελετούν.

Χθες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση κατά την οποία ενημέρωσε τα μέλη του για την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Σε ενδελεχή ανάλυση της πρότασης του ΟΑΥ προχώρησε και η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ). Οι προμηθευτές φαρμάκων κατέληξαν ότι για τα ζητήματα όπου παρατηρούνται αποκλίσεις θα πρέπει να ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας, από τον οποίο ζήτησαν συνάντηση. Ο κ. Ιωάννου ανταποκρίθηκε θετικά και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Διαφωνίες ΟΑΥ-ΠΙΣ
Αποφασίζει η Βουλή

Τον δρόμο<της ολομέλειας της Βουλής παίρνουν και οι κανονισμοί για τους ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ. Η κατ’ άρθρο συζήτηση των κανονισμών ολοκληρώθηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με τη Βουλή να καλείται να αποφασίσει για πολλά και σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο το οικονομικό όσο και το λειτουργικό «κομμάτι» των ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ. Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όπως καταγράφηκαν από το Υπουργείο Υγείας κατά την προχθεσινή συνάντηση των πλευρών, μεταφέρθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Ο προϋπολογισμός, η τιμή μονάδας, το σύστημα κωδικοποίησης, ο καθορισμός των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών, τα πρωτόκολλα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει χάσμα μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Για άλλη μια φορά χθες οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έθεσαν το θέμα της τιμής μονάδας ζητώντας εγγύηση της ελάχιστης τιμής, δηλαδή των 13 ευρώ, εσαεί. Εκτενώς συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και το θέμα των πρωτοκόλλων, με τον ΠΙΣ να μην αποδέχεται τον καθορισμό τους από τον ΟΑΥ. Η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, ανέφερε πως την ερχόμενη βδομάδα οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για σύσταση εθνικής επιτροπής πρωτοκόλλων. Ο ΟΑΥ, στο μεταξύ, συμφωνεί ότι οι οποιεσδήποτε κλινικές οδηγίες υιοθετούνται θα είναι βασισμένες στη διεθνή εμπειρία και θα προσαρμόζονται στην κυπριακή πραγματικότητα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΙΣ και των επιστημονικών εταιρειών των γιατρών.