Φόρμα αναζήτησης

Τρίτη υπόθεση Τρ. Κύπρου: Γενικός Εισαγγελέας και Πόλυς Πολυβίου διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση και της τρίτης υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο, θα καταβάλλει αύριο ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος θα εμφανιστεί προσωπικώς για την κατηγορούσα αρχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι δύο προηγούμενες υποθέσεις οδηγήθηκαν σε αθώωση όλων των κατηγορουμένων, κυρίως, λόγω λανθασμένων χειρισμών της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι που επισημάνθηκε και στις σχετικές αποφάσεις.

Η τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου εν μέρει έχει καταρρεύσει, καθώς οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι Α. Ηλιάδης και Γ. Κυπρή απαλλάχθηκαν και αθωώθηκαν τόσο από το Κακουργιοδικείο όσο και κατ’ έφεση από το Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω κατάχρησης διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, στο κατηγορητήριο έχουν παραμείνει οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
Σήμερα, αναμένεται να υποβληθούν προδικαστικές ενστάσεις εκ μέρους των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Ο δικηγόρος της Ελίζας Λειβαδιώτου, Πόλυς Πολυβίου, σε προηγούμενη δικάσιμο είχε αναφέρει ότι προτίθεται να υποβάλλει προδικαστική ένσταση για κατάχρηση της διαδικασίας, καθώς η εντολέας του στις προηγούμενες δύο υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου είχε χρησιμοποιηθεί από την κατηγορούσα αρχή ως μάρτυρας κατηγορίας. Στη τρίτη υπόθεση είναι κατηγορούμενη, παρά το ότι η βάση και των τριών υποθέσεων όπως έχει ειπωθεί από το δικαστήριο είναι η ίδια, και πρόκειται για την επαναταξινόμηση των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, κατά τον κ. Πολύβίου, η Νομική Υπηρεσία είχε δεσμευθεί ότι δεν θα διώξει τη κ. Λειβαδιώτου, αφού την χρησιμοποίησε ως μάρτυρα κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου από τον Ιούνιο του 2019 και σήμερα δύο χρόνια μετά δεν έχει αρχίσει καν η εκδίκαση.