Φόρμα αναζήτησης

Με μικροπροβλήματα η τρίτη μέρα του ΓεΣΥ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η τρίτη μέρα, και πρώτη εργάσιμη, εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ασθενείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, ωστόσο σημείωσαν ότι παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις κυρίως όσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι το σύστημα δεν μπορεί να διαβάσει τους τρισδιάστατους κωδικούς που υπάρχουν στα φάρμακα. Δυσκολίες προέκυψαν και στις εγγραφές, ειδικότερα αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για τις αλλαγές που έγιναν με το ΓεΣΥ. Από την πλευρά του ο ΟΚΥΠΥ παραδέχεται ότι προέκυψαν κάποια τεχνικά προβλήματα, τα οποία γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν.

527.000 δικαιούχοι μέχρι τις 13:00
Μέχρι η ώρα 13:00 σήμερα, είχαν εγγραφεί 527,000 δικαιούχοι στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Σύμφωνα με στοιχεία από τον Αν. Λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μάριο Τζιακούρη, μέχρι η ώρα 13:00 υπήρξαν 2000 επισκέψεις σε γιατρούς, είχαν εκτελεστεί 800 συνταγές και 200 εργαστηριακές εξετάσεις και είχαν υποβληθεί 550 απαιτήσεις πληρωμής γιατρών.

Ανησυχία

Η επίσημη πρεμιέρα του ΓεΣΥ στα νοσοκομεία βρίσκει τους γιατρούς ανήσυχους, κυρίως αυτούς του δημόσιου τομέα.

Σε δηλώσεις του στον «Π», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι η πρώτη μέρα τους βρίσκει χωρίς να ξέρουν επακριβώς τι θα αντιμετωπίσουν. Η πλειονότητα των ειδικών γιατρών δεν γνωρίζει το λογισμικό.

Ο δρ Κούμας συνέστησε στους πολίτες να επιδείξουν υπομονή, σημειώνοντας ότι οι γιατροί θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους. Σε ό,τι αφορά το λογισμικό, είπε πως χρειάζεται κανείς να εξοικειωθεί με το σύστημα για να μπορεί να το δουλέψει χωρίς να σημειώνονται καθυστέρηση ή λάθη.

 

«Όλα προχωρούν κανονικά», λέει ο ΟΑΥ
Κανονικά προχωρούν όλα στον ΟΑΥ, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντριά του, Έφη Καμίτση.

«Προχωρούμε κανονικά. Από πλευράς συστήματος ΓεΣΥ λειτουργούν όλα ομαλά. Σήμερα έχουμε σίγουρα αυξημένους όγκους επειδή είναι εργάσιμη ημέρα και οι παροχείς του δημοσίου και οι ιδιώτες βλέπουν κανονικά ασθενείς», είπε.Σε ερώτηση ποια προβλήματα αντιμετώπισε ο ΟΑΥ, είπε πως δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα. «Είναι το θέμα να εξοικειωθούμε όλοι σιγά σιγά και οι δικαιούχοι αλλά ειδικά οι πάροχοι πώς να χρησιμοποιούν το σύστημα έτσι ώστε να κινούνται τα πράγματα γρήγορα και να παίρνει υπηρεσίες ο κόσμος», σημείωσε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, η κ. Καμίτση διευκρίνισε ότι «όσον αφορά το σύστημα μας δεν είχε πρόβλημα. Στο δημόσιο έβγαλαν και ραντεβού και παραπομπές. Δεν είχαμε θέμα από το δημόσιο. Τώρα διαδικαστικά εκεί το πώς αντιμετώπισαν την κατάσταση, είναι άλλο θέμα».

Ομαλά κύλησε η σημερινή μέρα στο ΓΝ Λεμεσού 

Χωρίς σοβαρά προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα της εβδομάδας, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ,  και κάποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται, δήλωσε το μεσημέρι ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ.Νικολάου, μέχρι τη μια το μεσημέρι επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού περίπου 780 ασθενείς, μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό επισκέψεων που καταγραφόταν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, που ήταν 1000-1200 ασθενείς.

Επίσης, συνέχισε, γύρω στα 130 άτομα επισκέφθηκαν σήμερα το παλιό νοσοκομείο Λεμεσου και 40 το Ιατρικό Κέντρο στη Λινόπετρα, προσθέτοντας ότι “η μέρα κύλησε πάρα πολύ καλά”.

Υποδεικνύοντας πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, ο κ.Νικολάου ανέφερε πως εκεί και όπου εντοπίστηκαν διαδικαστικά προβλήματα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το παλιό σύστημα και τόνισε ότι “σταδιακά και με την εμπειρία μας, όλα αυτά τα πράγματα θα επιλυθούν”.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως προβλήματα εντοπίστηκαν σε σχέση με παιδιά, κυρίως αλλοδαπών οικογενειών, που δεν ήταν εγγεγραμμένα και τα οποία “μέσω των δικών μας λειτουργών μεριμνήσαμε να τα γράψουμε”, ενώ κάποια προβλήματα υπήρχαν και σε σχέση με παραπεμπτικά από ειδικούς γιατρούς.

“Σε αγροτικά κέντρα υπήρχαν περιοχές όπου έγιναν επισκέψεις και περιοδείες κι εκεί και όπου είχαμε μικρά θέματα που αφορούσαν  το νέο το σύστημα, χρησιμοποιούσαμε τον παλιό τρόπο εργασίας για να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως “σκοπός και στόχος μας ήταν η εξυπηρέτηση του ασθενή πρώτα και μετά οτιδήποτε άλλο”.

Ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όσο περνά ο καιρός, το σύστημα θα βελτιώνεται και θα επιλύονται τα όποια προβλήματα εντοπίζονται.

Το ΓΕΣΥ πρέπει να πετύχει και θα πετύχει εάν το κοινό το στηρίξει, δηλώνει η Διευθύντρια Γεν. Νοσοκομείου Αμμοχώστου 

Αντιμέτωπο με την πρόκληση του ΓΕΣΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με την πρώτη ημέρα να κυλά ομαλά, χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη, κατά τη σημερινή ημέρα δεν υπήρξαν σοβαρά εμπόδια για το νοσοκομείο της Αμμοχώστου.

«Όλα κύλησαν ομαλά, ανέφερε, σημειώνοντας πως εξυπηρετήθηκαν όλοι οι ασθενείς, ακόμα και όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα.
Εξήγησε πως έχουν γίνει προσλήψεις σε έκτακτο προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών.

«Τεχνικοί καταρτισμένοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και έκτακτοι νοσηλευτές και ιατροί θα εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξουν τα λιγότερα προβλήματα.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο, ανέφερε πως έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη μηχανογραφημενο, οπότε το προσωπικό έχει ήδη την εμπειρία και θα δυσκολευτούν λιγότερο στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Για προβλήματα τεχνικής φύσεως δέχθηκε σήμερα τηλεφωνήματα η ΠΟΣΠΦ

Για προβλήματα τεχνικής φύσεως που προέκυψαν σήμερα, τρίτη ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ, πρώτη εργάσιμη ημέρα με όγκο εργασίας, δέχθηκε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Μάριο Κουλούμα, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτά θα τύχουν επίλυσης.

«Κυρίως τα τηλεφωνήματα που έχουμε δεχτεί από ασθενείς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν αποταθεί για υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ, αφορούν θέματα φαρμάκων. Πρόκειται για ανησυχίες που έχουν κάποιοι ασθενείς όσον αφορά την συμπερίληψη των φαρμάκων στο συνταγολόγιο του ΓεΣΥ. Κάποια φάρμακα  φαίνεται ότι ήταν έλλειψη ή δεν υπήρχαν στο συνταγολόγιο και είναι κάτι που θα διερευνήσουμε», είπε ο κ. Κουλούμας.

Είχαμε μόνο ένα παράπονο, συνέχισε, που αφορούσε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν μπορούσε να παραπέμψει ασθενή για κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις. Φαίνεται όμως, συνέχισε, ότι ήταν θέμα που αφορούσε τον γιατρό που ίσως δεν έτυχε σωστής ενημέρωσης.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, είχαμε αρκετά τηλεφωνήματα που αφορούσαν τον κρατικό τομέα όσον αφορά την εξυπηρέτηση ασθενών στα νέα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Όπως διαφαίνεται, σημείωσε, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με το νέο σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

«Δεν είναι μεγάλα προβλήματα, είναι περισσότερο τεχνικής φύσεως που είμαστε σίγουροι ότι θα τύχουν βελτίωσης και διόρθωσης», συμπλήρωσε.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.