Φόρμα αναζήτησης

Τρίωρη στάση εργασίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς

Τρίωρη στάση εργασίας στις 13 Νοεμβρίου προγραμματίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Κύπρο. Ένα μόλις βήμα πριν την απόκτηση τίτλου για την ειδικότητά τους, δεν μπορούν να παρακαθίσουν στην εξέταση εάν προηγουμένως δεν κάνουν… αγροτικό στην Ελλάδα και δεν εξασφαλίσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας.

Σε μια περίοδο που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ψάχνει γιατρούς με το… φανάρι η εξέλιξη αυτή, όπως προκύπτει μέσα από την αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που διέπει την έκδοση τίτλων ιατρικών ειδικοτήτων στην Ελλάδα, προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στα νοσοκομεία. Οι δε γιατροί μένουν εκτεθειμένοι και μετέωροι.
Γνώστης του θέματος το Υπουργείο Υγείας. Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση. Στο πλευρό των ειδικευομένων την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής της τρίωρης στάσης εργασίας, θα βρίσκονται εκπρόσωποι των συντεχνιών των γιατρών. ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ ήδη έχουν διά ανακοινώσεώς τους εκφράσει στήριξη στους συναδέλφους τους ζητώντας ταυτόχρονα από το Υπουργείο Υγείας όπως άμεσα επιληφθεί του θέματος.

Ο κλάδος γιατρών και κλινικών διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωσή του χθες καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που προκύπτει με τους ειδικευόμενους γιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων της Κύπρου από την αναθεώρηση της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη νομοθεσία του ελληνικού κράτους, οι ειδικευόμενοι γιατροί οφείλουν προ της περάτωσης της απαιτούμενης διάρκειας εκπαίδευσής τους και της συμμετοχής τους στις σχετικές εξετάσεις, να υπηρετήσουν ως γιατροί υπαίθρου στην ελληνική επαρχία. Το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κλάδος, επιτείνεται για τους ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι απόκτησαν το πτυχίο ιατρικής από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και οι οποίοι για απόκτηση ειδικότητας θα πρέπει να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Αυτή η ομάδα γιατρών θα πρέπει πέρα από την υπηρεσία τους στην ελληνική επαρχία, να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κάτι που προϋποθέτει απόδειξη μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με καταχώριση διεύθυνσης κατοικίας και ενεργού τραπεζικού λογαριασμού με κατάθεση μεγαλύτερη των 4.000 ευρώ.
«Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, δεκάδες γιατροί που απόκτησαν το πτυχίο ιατρικής μετά το 2015 και κάνουν ειδίκευση στην Κύπρο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδίκευσή τους και να αποκτήσουν τον τίτλο ειδικού γιατρού», επισημαίνει ο κλάδος γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικευόμενους γιατρούς, τόσο οι ίδιοι όσο και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου δεν είχαν ενημερωθεί για τις αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2014.

Εισήγηση ΠΑΣΥΔΥ

Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει τεθεί και συζητηθεί από τους εκπροσώπους του κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ με τον υπουργό Υγείας, με την εισήγηση για τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου ώστε να εξαιρούνται όσοι γιατροί πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ειδικότητάς τους στην Κύπρο με την υπογραφή επιπρόσθετα προσωπικής δεσμευτικής δήλωσης για μη εργασία στην Ελλάδα εκτός και αν ο ενδιαφερόμενος ειδικός γιατρός υπηρετήσει στην ελληνική επαρχία. Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στο παρελθόν για τους Κύπριους ειδικευόμενους γιατρούς.
Ο κλάδος γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ καλεί το υπουργείο να επισπεύσει και να ενδυναμώσει την επικοινωνία και τις προσπάθειες που καταβάλλει προς το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, γιατί με την παρούσα ρύθμιση οι ειδικευόμενοι γιατροί παραμένουν εκτεθειμένοι χωρίς δικαίωμα απόκτησης ειδικότητας, ενώ ταυτόχρονα το κυπριακό ιατρικό σύστημα θα στερηθεί την υπηρεσία νέων ειδικών γιατρών.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας απέστειλε πριν δύο περίπου βδομάδες και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.