Φόρμα αναζήτησης

Ψήλα ο πήχης στην τριμερή – Η παρουσία Πομπέο δημιουργεί προσδοκίες

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ

Σύνοδος με υψηλές προσδοκίες, όσον αφορά τα μηνύματα που θα προκύψουν, είναι η σημερινή τριμερής μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, παρουσία αυτή τη φορά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Προσδοκίες τις οποίες εξέθρεψαν με δηλώσεις και τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι και υπουργοί των συμμετεχουσών χώρων.
Όσον αφορά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη – Πομπέο, ο Κύπριος Πρόεδρος θα θέσει ξεκάθαρα το θέμα της συνεισφοράς των ΗΠΑ στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς Τουρκίας.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ο Πομπέο, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή, προβεί σε δηλώσεις με μηνύματα προς την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη, έστω κι αν γίνει με έμμεσο τρόπο (βλ. δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό), θα φέρει ικανοποίηση στη Λευκωσία.


Τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίνεται ολοένα και πιο έντονα λόγος για διαμόρφωση κοινής δήλωσης των τεσσάρων κρατών.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν πρόκειται για μια ακόμα πολιτική διακήρυξη των κρατών, αλλά για μια σύντομη δήλωση που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα περιλαμβάνει μηνύματα προς την Τουρκία. Η κοινή αυτή δήλωση θα έχει θετικό πρόσημο και ατζέντα.

Ωστόσο, η παρουσία και μόνο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετέχουν, δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες για διαμόρφωση μιας δυνατής σύμπραξης στα ενεργειακά αλλά και τη θαλάσσια ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή θα είναι η θεματολογία που θα απασχολήσει τη σύνοδο, γεγονός που φαίνεται να θέτει σε στασιμότητα τις όποιες εξελίξεις για τον αγωγό EastΜed, τουλάχιστον για την ώρα.

Δεν προκύπτει άλλωστε, τουλάχιστον για την ώρα, ενδεχόμενο υπογραφής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών για τη δημιουργία του EastΜed.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη σύγκληση της τριμερούς.

Αθήνα και Λευκωσία σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση

Εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα που αναλαμβάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην επερχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια την 21η Μαρτίου.

Μέσα από τις επαφές που είχε με Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα επιχειρήσει να λύσει τον γρίφο, σε σχέση με τις τουρκικές προθέσεις όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως επιδίωξη είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με την Τουρκία η οποία να βασίζεται στην ειλικρίνεια και σε συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, χωρίς αποικιακά και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο υφιστάμενο καθεστώς.

Έκανε λόγο για την έναρξη μιας συζήτησης η οποία θα είναι άτυπη και προπαρασκευαστική, η οποία όμως θα παράξει πρόοδο, η οποία να μπορεί να αξιοποιηθεί όταν θα αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό χθες. Όσο περνάει από το χέρι μας θα επιδιώξουμε την επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Όπως γράψαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ, ο δεύτερος άξονας στην προσέγγιση της ελληνικής πλευράς θα έχει να κάνει με την προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εξ αφορμής, σύμφωνα με την Τουρκία, των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή. Το σημείο αυτό επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο για διαμόρφωση οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία.

«Θέλουμε μια Τουρκία κοντά στην ΕΕ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνέχιση της ενταξιακής πορείας»

Δεν περιορίστηκαν μόνο στο Κυπριακό οι συζητήσεις

Το Κυπριακό δεν ήταν το μοναδίκό θέμα συζήτησης στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κύπριο ομόλογό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σαφή αναφορά στο ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που επανέλαβε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αθήνα και Λευκωσία συζήτησαν για τα ευρωτουρκικά, με κυρίαρχη αντίληψη ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας «καθώς κάτι τέτοιο είναι προς όφελος και της ΕΕ, αλλά και της Τουρκίας, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».
Όλα αυτά φυσικά στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων και των ξεκάθαρων μηνυμάτων της ΕΕ προς την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναστολής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μιας και γνωρίζουν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δεχτούν πιέσεις για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Οι συναντήσεις αυτές είχαν και μια άλλη χρησιμότητα. Οι δύο χώρες τις αξιοποίησαν ως μια ευκαιρία να γίνει ανασκόπηση στις συμπράξεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό, μεσανατολικό, αλλά και σε επίπεδο Ανατολικής Μεσογείου.
Εξήγγειλαν, μάλιστα, εξελίξεις τις οποίες θα πρέπει να αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και νέων συμπράξεων με ομονοούντα κράτη από την περιοχή και κράτη μέλη της ΕΕ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Τουρκία και τη στάση που τηρεί σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Κυπριακό ειδικότερα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι και το θέμα των αγνοουμένων. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της συνάντησης με τις διευρυμένες ομάδες των δύο υπουργείων, ζήτησε από την ελληνική αποστολή, αν βρει την ευκαιρία να μεταφέρει στο τουρκικό υπέξ το αίτημα να δοθεί έμφαση στη διερεύνηση για να βρεθούν οι αγνοούμενοι στην Κύπρο. Όπως τόνισε, τον τελευταίο χρόνο τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά στο πεδίο αυτό και πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Κατρούγκαλος, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, συνάντησε και με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.