Φόρμα αναζήτησης

Τρεις υποψήφιοι για τον θρόνο του Κιτίου

Από την περασμένη Τετάρτη ο μητροπολιτικός θρόνος Κιτίου τελεί εν χηρεία μετά που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έκανε αποδεκτή την παραίτηση την οποία οικειοθελώς υπέβαλε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος. Η 19η Ιουνίου 2019 θεωρείται στους εκκλησιαστικούς κύκλους ημέρα που επισήμως ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές -όποτε κι αν αυτές γίνουν- εντάσσοντας την παραίτηση του μητροπολίτη Κιτίου μέσα σε ένα σκηνικό που στήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο και τον εκλεκτό του για διάδοχο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, νυν Πάφου Γεώργιο, που στόχο έχει την αύξηση των ψήφων του στρατοπέδου τους εντός της Ιεράς Συνόδου. Οι ψήφοι της Ιεράς Συνόδου είναι 17 και οι ισορροπίες εύθραυστες (όταν παραιτηθεί ο νυν Αρχιεπίσκοπος οι ψήφοι της Ιεράς Συνόδου θα είναι 16 και με τη σημερινή σύνθεση ο συσχετισμός δυνάμεων είναι 8-8 για τα δύο στρατόπεδα). Εάν η πλευρά Αρχιεπισκόπου – Πάφου Γεώργιου καταφέρει να εκλέξει μητροπολίτη Κιτίου τον επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, το επόμενο βήμα είναι να προωθήσουν στη Χωρεπισκοπή Αρσινόης δικό τους ιεράρχη – ο Μακαριώτατος θέλει τον ηγούμενο της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, αρχιμανδρίτη Ιωάννη, ο οποίος δεν έχει πολλές συμπάθειες εντός της Ιεράς Συνόδου αλλά θα συνταχθεί στο πλευρό του Πάφου.

 

Αρχιεπισκοπικές πότε;
Αυτοί που γνωρίζουν καλά τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου επιμένουν ότι ο ίδιος θέλει να δρομολογήσει τη διαδοχή του όσο είναι καλά και επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις, ώστε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να είναι ο εκλεκτός του, νυν μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος (ο μόνος από τους δελφίνους που δεν έχει υπηρετήσει σε μοναστήρι), με τον οποίο είχαν συμμαχήσει στις αρχιεπισκοπικές του 2006 και τον είχε βοηθήσει όσο κανένας άλλος να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος (ο Γεώργιος ήταν τότε Αρσινόης – η Χωρεπισκοπή υπάγεται στη Μητρόπολη Πάφου) με το αζημίωτο βέβαια, αφού στη συνέχεια ο Χρυσόστομος Β’ τον έκανε μητροπολίτη Πάφου. Συνεπώς, εκτιμά μέλος της αυλής του Μακαριωτάτου που μίλησε στον «Π» υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος θα ανάψει το πράσινο φως για αρχιεπισκοπικές εκλογές μόλις μετρήσει τα κουκιά του και τα βρει περισσότερα από το αντίπαλο στρατόπεδο (Κύκκου – Λεμεσού). «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως να προκηρυχθούν οι αρχιεπισκοπικές πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολογίζουν κάποιοι», πρόσθεσε.

 

Ισορροπία του τρόμου
Μέλη της ομάδας Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ – Πάφου Γεώργιου θεωρούνται οι επίσκοποι Αρσινόης Νεκτάριος, Χύτρων Λεόντιος, Μεσαορίας Γρηγόριος, Τριμυθούντος Βαρνάβας. Της ομάδας Κύκκου – Λεμεσού θεωρούνται οι τρεις μητροπολίτες του Νικηφόρου (Ταμασού Ησαΐας, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας Βασίλειος) και οι τρεις επίσκοποι του Αθανάσιου (Νεαπόλεως Πορφύριος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος). Κλειδιά για τις ισορροπίες εντός της Ιεράς Συνόδου που θα διαμορφωθούν στις προσεχείς εκλογές για τη Μητρόπολη Κιτίου, καθορίζοντας τις πλειοψηφίες για τις Αρχιεπισκοπικές, είναι αυτήν τη στιγμή ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Για τον μεν Νεόφυτο δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά τι θα κάνει στις αρχιεπισκοπικές – τα τελευταία χρόνια έκανε στροφή στο Κυπριακό και πλησίασε τις απόψεις του Μακαριωτάτου. Από την ομάδα Αρχιεπισκόπου – Πάφου πιστεύεται ότι ο Μόρφου θα ψηφίσει μαζί τους τον νυν Αρσινόης Νεκτάριο για νέο μητροπολίτη Κιτίου, με τον οποίο έχουν καλές σχέσεις από παλιά. Για τον δε Καρπασίας Χριστοφόρο, επίσης δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Είναι επιρροής Αρχιεπισκόπου με τον οποίο, όμως, έχουν τσακωθεί και ο Μακαριώτατος τού αφαίρεσε εξουσίες, όπως να υπογράφει επιταγές κ.λπ. Ωστόσο, ο Καρπασίας θεωρείται ότι θα στηρίξει τον Αρσινόης γιατί δεν συμπαθεί τους Αγιορείτες. Σημειώνεται ότι ο Χριστοφόρος -που προέρχεται από τη Μονή Τροοδιτίσσης, η οποία εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Πάφου- μαζί με τον ηγούμενο Τροοδιτίσσης είχαν εργαστεί σκληρά για την εκλογή του νυν Αρχιεπισκόπου. Ο Μακαριώτατος ανταπέδωσε, χρίζοντάς τον επίσκοπο Καρπασίας.

 

Πνευματικό τέκνο
Η παραίτηση του Κιτίου πιστεύεται ότι προέκυψε ξαφνικά -αν και στους εκκλησιαστικούς κύκλους σιγοψιθυριζόταν εδώ και μερικούς μήνες- για να αιφνιδιαστεί το στρατόπεδο Κύκκου – Λεμεσού και να μην προλάβει να οργανωθεί και να στήσει μηχανισμούς για τον «δικό» της υποψήφιο για τη Μητρόπολη Κιτίου. Η πλευρά Αρχιεπισκόπου – Πάφου προκρίνει τον Αρσινόης Νεκτάριο, για τον οποίο την ημέρα της παραίτησής του ο Κιτίου δήλωσε αποκλειστικά στην τηλεόραση του Sigma: «Ο άγιος Αρσινόης είναι παιδί πνευματικό δικό μου. Και νομίζω ότι ο Νεκτάριος, ο επίσκοπος Αρσινόης, είναι πολύ κατάλληλος (για μητροπολίτης Κιτίου)».

 

Σφήνα ο Ευμένιος
Δύο μέρες μετά την παραίτηση του κ. Χρυσοστόμου, εμφανίστηκε σαν έτοιμη από καιρό, ομάδα -αποτελούμενη από 130 ονόματα ανάμεσά τους νυν και πρώην δήμαρχοι Αραδίππου, δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτευτές και άλλες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας της εκκλησιαστικής περιφέρειας Κιτίου- η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Ευμένιου Σιήππη, με καταγωγή από την Αραδίππου, για τον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου. Αυτή η ομάδα με έδρα την Αραδίππου (αναμένεται ότι εντός των ημερών θα ακολουθήσει κι άλλο κύμα με ονόματα) προφανώς θα εκπλαγεί όταν πολύ σύντομα διαπιστώσει ότι οι Κύκκου – Λεμεσού δεν θα στηρίξουν το «δικό» τους υποψήφιο, όπως περίμεναν μετά και από επαφές με τους δύο μητροπολίτες, αλλά μια τρίτη υποψηφιότητα.

 

Παίζει ο Πορφύριος
Ο μητροπολίτης Λεμεσού αναμένεται να επιλέξει για υποψήφιο Κιτίου τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, υποψηφιότητα που θα έχει τη στήριξη και της ομάδας Νικηφόρου. Όπως έγραψε ο «Π» πριν από 15 ημέρες, υπάρχει μυστική συμφωνία – συμμαχία μεταξύ Λεμεσού και Κύκκου που βασίζεται στο σκεπτικό «ένας σου, ένας μου». Στις εκλογές για Κυρηνείας εξελέγη ο υποψήφιος του Νικηφόρου, τώρα είναι η σειρά να επιλέξει υποψήφιο ο Αθανάσιος, γι’ αυτό και η ομάδα Κύκκου είναι χωρίς άγχος αυτήν τη φορά. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Μητρόπολη Κιτίου δεν είναι μόνο η… Αραδίππου, αλλά και τα Περβόλια, το Κίτι, το Μενεού, η Ορμήδεια, η Ξυλοφάγου, η Δρομολαξιά κ.ά. Και υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές (2006) φάνηκε ότι ο Κιτίου δεν ελέγχει την περιφέρειά του, αφού ήταν ο μόνος μητροπολίτης που δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν από τους δέκα (10) αντιπροσώπους. Εξέλεξε επτά (7) εκλέκτορες ο Λεμεσού Αθανάσιος και τρεις (3) ο Κύκκου Νικηφόρος. Στον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου έχουν καταργηθεί οι εκλέκτορες.

 

21 Ιουλίου οι εκλογές;
Από το επιτελείο Ευμένιου εκφράζονται παράπονα ότι ο νυν Αρσινόης έχει θρονιαστεί ήδη στη Μητρόπολη Κιτίου -ως άτυπος έφορος εκλογής, (δι)ορισμένος από τον τοποτηρητή του εν λόγω θρόνου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’- και μαζί με τον παραιτηθέντα μητροπολίτη Χρυσόστομο έχουν αρχίσει τον προεκλογικό, καλώντας για την ώρα ιερείς της περιφέρειας Κιτίου και δίνοντάς του οδηγίες. Τους εν λόγω ιερείς, όπως πληροφορείται ο «Π», τους ενημερώνουν ότι οι εκλογές για νέο μητροπολίτη Κιτίου θα πραγματοποιηθούν στις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, η εκλογή πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών από την ημέρα που θα κηρυχθεί εν χηρεία ο θρόνος. Ήδη η Αρχιεπισκοπή έχει ζητήσει από την Υπηρεσία Εκλογών του κράτους τους εκλογικούς καταλόγους με τις ενορίες που υπάγονται στην εκκλησιαστική περιφέρεια της Μητρόπολης Κιτίου. Θα κοσκινιστούν ώστε να μείνουν εκτός καταλόγου οι πρόσφυγες και οι μη ορθόδοξοι, ακολούθως θα αναρτηθούν για τρεις ημέρες στις εκκλησίες για ενστάσεις, και μετά θα οριστικοποιηθούν – ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να είναι έτοιμος τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από τις εκλογές. Δεν θα υπάρχουν επισήμως υποψήφιοι, αλλά υποψήφιοι θεωρούνται όσοι πληρούν τα κριτήρια. Δηλαδή, άγαμοι κληρικοί που έχουν συμπληρώσει τα 35 τους χρόνια και με πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής (σε ιδιαζόντως εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει δεχτός κληρικός εγνωσμένου ήθους και κύρους χωρίς πτυχίο Θεολογικής Σχολής). Κλήρος και λαός (ψηφοφόροι) θα γράψουν πάνω σε ένα σφραγισμένο χαρτάκι το όνομα του ιεράρχη που θα ήθελαν για νέο μητροπολίτη τους. Στη συνέχεια, από τους τρεις πρώτους -το τριπρόσωπο- θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο, με μυστική ψηφοφορία, ο νέος μητροπολίτης Κιτίου.

 

Παιχνίδια με ψήφο
Τέλος, σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει με την ψήφο του παραιτηθέντα μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, εκκλησιαστική πηγή επιμένει ότι «το θέμα δεν έχει κλείσει και μπορεί να τεθεί τελευταία στιγμή εάν είναι οριακοί οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της Συνόδου». Παραπέμπει με νόημα στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την παραίτηση Κιτίου ο Πάφου Γεώργιος, σε συνδυασμό με την αποκλειστική δήλωση του μητροπολίτη Κιτίου στο Sigma την ίδια μέρα. Ερωτηθείς εάν ο τέως μητροπολίτης Κιτίου θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Ιερά Σύνοδο διατηρώντας μάλιστα και το δικαίωμα ψήφου, ο μητροπολίτης Πάφου απάντησε ότι δεν απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο τέτοιο ζήτημα ούτε και ετέθη. Στο Sigma o Κιτίου είπε κατά λέξη: «Δεν θα παραιτηθώ από το αρχιερατικό αξίωμα, κι όσο ο Θεός μου το επιτρέπει θα τον υπηρετώ με τις δυνάμεις που έχω. Αλλά δεν θα έχω την ευθύνη της διοίκησης». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη Σύνοδο της Τετάρτης ο Κιτίου προσπάθησε να ανοίξει θέμα διατήρησης της ψήφου του με τοποθετήσεις του στυλ «εγώ αδελφοί θα εξακολουθήσω να είμαι στη διάθεσή σας και να σας βοηθώ», αλλά του έκοψε αμέσως τη φόρα ιεράρχης του αντίπαλου στρατοπέδου ζητώντας εξηγήσεις. Η συζήτηση έμεινε εκεί, χωρίς όμως να θεωρείται κλειστή. «Εάν η ζυγαριά δεν γείρει ξεκάθαρα υπέρ του Πάφου, θα τεθεί σίγουρα θέμα ψήφου για τον Κιτίου Χρυσόστομο. Και μπορεί στον νέο Καταστατικό Χάρτη της Κύπρου να μην υπάρχει σαφής αναφορά, ωστόσο μιλά γι’ αυτό το θέμα ο Καταστατικός Χάρτης της Ελλάδος, ο οποίος λέει ότι σε ιδιάζουσες περιπτώσεις η Ιερά Σύνοδος μπορεί να δεχθεί να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Συνόδου, με δικαίωμα ψήφου, και εφησυχάζοντες ή σχολάζοντες συνοδικοί», κατέληξε η συγκεκριμένη πηγή που μίλησε στον «Π», ζητώντας να μην κατονομαστεί για ευνόητους λόγους.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.