Φόρμα αναζήτησης

Τρεις επιλογές για πυρίτιδα

Η μετακίνηση του εργοστασίου πυρίτιδας στη Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου με ποσότητα αποθηκευμένης πυρίτιδας μέχρι πέντε τόνους αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κοπάσουν ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες του κόσμου για τη λειτουργία της μονάδας στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας, πλησίον οικιστικής ζώνης.

Απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ενημέρωσης ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για επίλυση του προβλήματος και για προστασία των περιοίκων, ο υπουργός Εσωτερικών σε επιστολή του, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 2019, σημειώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες μετακίνησης του εργοστασίου στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 6 Μαΐου 2019. Μετά την απόφαση αυτή συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία συντονίζεται από τον έπαρχο Λάρνακας και αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών, Ενέργειας και Οικονομικών, της Υπηρεσίας Μεταλλείων και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία μετά από μελέτη και διαπραγμάτευση με την εταιρεία θα υποβάλει εμπεριστατωμένη εισήγηση στη βάση τριών επιλογών: Είτε παραμονή του εργοστασίου στην υφιστάμενη τοποθεσία, με μείωση των αποθεμάτων πυρίτιδας μέχρι πέντε τόνους, είτε μετακίνηση του εργοστασίου σε μια άκρη της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρνακας, δηλαδή στην ίδια περιοχή αλλά πιο μακριά από τις κατοικίες ή μετακίνηση του εργοστασίου στη Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου (πρώην Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας), με ποσότητα αποθήκευσης πυρίτιδας μέχρι πέντε τόνους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η υπό αναφορά επιτροπή διαπίστωσε ότι η παραμονή του εργοστασίου στην υφιστάμενή του θέση, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας, συνιστά σοβαρό και διαρκή κίνδυνο για τους κάτοικους της περιοχής λόγω μη ύπαρξης της απαιτούμενης ζώνης προστασίας. Εξ ου και η επιλογή αυτή απορρίφθηκε. Όπως τονίζεται, «η ασφάλεια των κατοίκων είναι ζήτημα που δεν επιδέχεται εκπτώσεις». Περαιτέρω, η επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι η προτεινόμενη επιλογή για μετακίνηση του εργοστασίου στην ίδια περιοχή, πιο μακριά από τις κατοικίες, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεμάχια. Συνεπώς, η μετακίνηση του εργοστασίου στη Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου (πρώην Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας), με ποσότητα αποθηκευμένης πυρίτιδας μέχρι πέντε τόνους, φαντάζει η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση διότι, όπως εξηγεί ο κ. Πετρίδης, η απόσταση των οικιστικών περιοχών από την προτεινόμενη νέα τοποθεσία ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, ενώ παρεμβάλλονται ως φυσικό ανάχωμα ασφάλειας το μέρος του αυτοκινητόδρομου από τον αερολιμένα Λάρνακας προς τον κυκλοφοριακό κόμβο Καλού Χωριού και η παρακείμενη βιομηχανική ζώνη ανατολικά του αυτοκινητόδρομου.

«Όχι» εταιρείας για μετακίνηση στην Κόση

Όσον αφορά το σενάριο μετακίνησης του εργοστασίου στην περιοχή Κόσης, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι η μονάδα δεν θα συνιστούσε κίνδυνο για οποιεσδήποτε γειτνιάζουσες οικιστικές, βιομηχανικές και άλλες αναπτύξεις. Το σενάριο αυτό υπερέχει σε πλεονεκτήματα, διότι δεν επηρεάζει την ανάπτυξη, αποφεύγεται η μεταφορά της πυρίτιδας με οχήματα, υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για δημιουργία ζώνης προστασίας και ενδέχεται να περιοριστεί το κόστος των αποζημιώσεων. Ωστόσο, η εταιρεία ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι δεν αποδέχεται τη μετακίνηση του εργοστασίου στην Κόση, καθότι η περιοχή δεν διαθέτει επαρκείς υποδομές, ενώ υποστηρίζει πως θα υπάρχουν δυσμενείς περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνθήκες που θα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη οσμών από τη Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσης, το μεθάνιο που διαχέεται στην ατμόσφαιρα καθώς και τις οσμές από χημικές ουσίες με τις οποίες περιλούζονται οι πάσσαλοι που έχει εναποθέσει η ΑΗΚ σε παρακείμενους αποθηκευτικούς χώρους. Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης ενημερώνει πως έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των κατοίκων με τη μετακίνηση της επιπλέον ποσότητας πυρίτιδας πέραν των οκτώ τόνων, ώστε η υφιστάμενη εγκατάσταση να μην χαρακτηρίζεται εγκατάσταση Seveso.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.