Φόρμα αναζήτησης

Μεγάλη Τετάρτη για το ΓεΣΥ – Τρέχουν να προλάβουν οι γιατροί

Αγώνα δρόμου διεξάγει τα τελευταία 24ωρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Γιατροί και Οργανισμός επισφραγίζουν τη μεταξύ τους συνεργασία με την υπογραφή των συμβολαίων ενώ, πυρετωδώς, αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα, μια μέρα πριν την έναρξη της εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες. Όπως πληροφορείται ο «Π», ο πρώτος κατάλογος που θα ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη αναμένεται να περιλαμβάνει περί τα 250 ονόματα γιατρών που έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπογραφής των συμβολαίων τους με τον ΟΑΥ.

Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται με νέα ονόματα καθημερινά. Μέχρι στιγμής 400 γιατροί, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και θα προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού σε ενήλικες. Χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σύστημα εγγραφής των προσωπικών γιατρών παρουσίασε έντονη κινητικότητα ενώ εγγραφή έχουν κάνει και παιδίατροι. Ο αριθμός τους ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει μικρός (γύρω στους 70 στο σύνολο, περιλαμβανομένων και των παιδιάτρων του δημοσίου). Παρά ταύτα, το ΓεΣΥ θα αρχίσει να εφαρμόζεται με τους παιδιάτρους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ενώ ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση και στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα θα επανέλθουν με διορθωτικές κινήσεις. Δεδομένου ότι ο ανήλικος πληθυσμός της Κύπρου υπολογίζεται στις 160.000, ο ΟΑΥ θεωρεί πως μπορεί να αρχίσει το σύστημα αφού κατά μέσο όρο αναλογούν σε κάθε παιδίατρο 2.286 παιδιά (ο κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να εγγράψει στον κατάλογό του 2.500 δικαιούχους).

Υπολογίζεται ωστόσο ότι γύρω στις 20.000 παιδιά (δημογραφική έκθεση 2017) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 15-18 ετών και ότι κάποια από αυτά θα εγγραφούν σε γιατρούς για ενήλικες, αφού στη βάση του νόμου άτομα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους μπορούν είτε να εγγραφούν σε κατάλογο παιδιάτρου είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες. Να σημειωθεί ότι με την εγγραφή μας στο ΓεΣΥ, την Τετάρτη, μέσω της ιστοσελίδας www.gesy.org.cy θα έχουμε πρόσβαση στον πρώτο κατάλογο των γιατρών που θα συμμετέχουν μέχρι εκείνη τη φάση στο σύστημα.