Φόρμα αναζήτησης

Τράπεζα φύλαξης της Cryo-Save-Στη Βαρσοβία τα βλαστοκύτταρα

Aναστάτωση σε γονείς προκάλεσε η είδηση ότι η εταιρεία Cryo-Save, που δραστηριοποιείτο στον χώρο της συλλογής, επεξεργασίας, φύλαξης και κρυοσυντήρησης βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο έχει τερματίσει τη δραστηριότητα της αυτή λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Πέραν των 330.000 χιλιάδων γονέων έχουν επιλέξει να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους σε μία εκ των ιδιωτικών τραπεζών που διατηρούσε η εταιρεία στη Γενεύη ή τις Βρυξέλλες. Το Υπουργείο Υγείας το οποίο αδειοδότησε την εταιρεία προχωρεί με ανάκληση της άδειάς της αφού τερμάτισε την υπηρεσία φύλαξης βλαστοκυττάρων.

Η εταιρεία από τη δική της πλευρά διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους έχουν μεταφερθεί σε άλλη οικογενειακή τράπεζα βλαστικών κυττάρων στην Πολωνία . Πρόκειται για την PBKM FamiCord – η οποία διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στον κόσμο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας με τον οποίο ο «Π» επικοινώνησε ανέφερε ότι η Cryo-Save ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα όλους τους γονείς-πελάτες της σε παγκόσμια κλίμακα για τη μεταφορά των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους στην PΒΚΜ. Στο μήνυμά της η εταιρεία αναφέρεται στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Στο εν λόγω μήνυμα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ένεκα διάφορων προβλημάτων που προέκυψαν, η εταιρεία συνήψε συμφωνία με εξωτερικό συνεργάτη, την PBKM που είναι μία εκ των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων στον κόσμο, της οποίας το υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό εργαστήριο βρίσκεται στη Βαρσοβία. Η εταιρεία αυτή, προστίθεται, έχει αναλάβει να συνεχίσει τη φύλαξη σύμφωνα με τα υπογραφέντα συμβόλαια .

Η PBKM, η οποία είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας, διαθέτει όλες τις απαραίτητες διαπιστεύσεις και πληροί όλα ανεξαιρέτως τα κριτήρια ποιότητας της ΕΕ και γι’ αυτό έχει επιλεγεί από την Cryo-Save. Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι η εταιρεία συνεχίζει τους τακτικούς ελέγχους στο σύστημα ποιότητας της PBKM για να επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διεθνών κανονισμών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Swiss Medic και την πιστοποίηση Net Cord-Fact που κατέχει».

Η Cryo-Save καλεί τους γονείς που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά (αλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.λπ.) να καλέσουν στα τηλέφωνα 22757535 ή στο 99684911 για εξυπηρέτηση και ενημέρωση σχετικά με τη φύλαξη των δειγμάτων τους.
Οι γονείς μπορούν να μάθουν πληροφορίες για τη φύλαξη των δειγμάτων του παιδιού τους μετά από εγγραφή στην ιστοσελίδα της PΒΚΜ ( FamiCord.eu).

Το ιστορικό

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναγράφεται το ιστορικό των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την Cryo -Save. Συγκεκριμένα:

  • Στις 21 Φεβρουαρίου 2019, η PBKM FamiCord και Cryo-Save συνήψαν συμφωνία εφεδρείας σύμφωνα με την οποία ορισμένα βιολογικά υλικά που είχαν αποθηκευτεί από την Cryo-Save μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο PBKM στη Βαρσοβία.
  • Οι συμφωνίες εφεδρείας (σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2004/2 3/ ΕΚ) συνάπτονται για την εξασφάλιση της ασφάλειας του βιολογικού υλικού σε περίπτωση διαταραχών. Η συμφωνία εφεδρείας εκτελέστηκε σε σχέση με τις οικονομικές δυσκολίες της Cryo-Save και θα επέτρεπε τη συνέχιση της αποθήκευσης του βιολογικού υλικού σε περίπτωση που η Cryo-Save δεν ήταν σε θέση να το πράξει.
  • Τα προσωπικά δεδομένα που ελήφθησαν από την PBKM FamiCord υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για λογαριασμό της Cryo-Save και μόνο στον βαθμό που είναι απαραίτητο για την ορθή και νόμιμη αποθήκευση του βιολογικού υλικού.
  • Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, με ισχύ από τις 16 Σεπτεμβρίου 2019, το ελβετικό δικαστήριο κίνησε διαδικασία πτώχευσης κατά της Cryo-Save. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε προσβληθεί και κατέστη οριστική.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.