Φόρμα αναζήτησης

Τους κάλεσε στη μητρόπολη για κατάθεση

Τέλειωσαν οι νηστείες και η… προσευχή, όχι όμως και η σιωπή του μητροπολίτη Μόρφου, ο οποίος υποσχέθηκε να μιλήσει μετά το τέλος του Δεκαπενταυγούστου. Χθες, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο πανιερώτατος Νεόφυτος, ωστόσο παρά το γεγονός πως είχε συστήσει υπομονή για μετά τις νηστείες, ώστε να προβεί σε σχόλια για τον σάλο που προκλήθηκε με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, εν τέλει επιλέγει τη σιωπή, σεβόμενος, όπως αναφέρει, την αστυνομική έρευνα. Από την πλευρά της η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για τις δηλώσεις του εξετάζοντας το οπτικό υλικό και εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα, αφού θα κληθεί και ο ίδιος ο μητροπολίτης για κατάθεση.

 

Ουδέν σχόλιον

Στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου αναφέρεται επί λέξει ότι «Όσον αφορά μια άλλη πυρκαγιά, περί σαρκός, Αγίου Πνεύματος και πονηρών πνευμάτων, την οποία κάποιοι άναψαν για μας, δεν θα προβούμε σε οιονδήποτε σχολιασμό, σεβόμενοι πλήρως σχετική αστυνομική έρευνα που διεξάγεται». Στην ανακοίνωση, με αφορμή την ολοκλήρωση των νηστειών και των παρακλήσεων για τον Δεκαπενταύγουστο, ο μητροπολίτης καλεί τους πιστούς να κρατήσουν το βλέμμα στραμμένο στη χάρη της Παναγίας και να ζητούν τη βοήθειά της «για τα δεινά που παραμονεύουν, για κατάπαυση των πυρκαγιών, για αποτροπή των σεισμών, για απελευθέρωση και της θάλασσας της Κύπρου». Αναφέρει επίσης πως οι προφητικοί λόγοι των αγίων δείχνουν ότι ο δρόμος της αποσοβήσεως των κακών και της ελαττώσεως του κακού στον κόσμο περνούν μέσα από την προσωπική μας μετάνοια.

 

Έρευνα σε εξέλιξη

Από την πλευρά της η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνά της σε σχέση με τις δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου για τους ομοφυλόφιλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ανακριτές του ΤΑΕ συνέχισαν τις εξετάσεις και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ απομένει ακόμα η λήψη δύο-τριών καταθέσεων για να συμπληρωθεί η υπόθεση. Οι ανακριτές διερευνούν το οπτικό υλικό της επίμαχης ομιλίας του μητροπολίτη Μόρφου στο Ακάκι, ενώ παράλληλα λαμβάνονται καταθέσεις από το περιβάλλον του μητροπολίτη. Με το τέλος της διερεύνησης, ο φάκελος της υπόθεσης θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και περαιτέρω οδηγίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για την υπόθεση και ό,τι άλλο στο μεταξύ προκύψει, που θα αναδείξει τυχόν αδικήματα, θα κινηθεί στη βάση της νομοθεσίας (ποινικός κώδικας) που αφορά την υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και φύλου και της νομοθεσίας που αφορά την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

 

Τους κάλεσε στη μητρόπολη

Εντός των επόμενων ημερών θα ληφθεί ανακριτική κατάθεση από τον μητροπολίτη Μόρφου για τα κηρύγματά του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νεόφυτος αρνήθηκε να μεταβεί στην Αστυνομία για κατάθεση και κάλεσε τους ανακριτές στη Μητρόπολη Μόρφου για να δώσει εκεί την κατάθεσή του. Και φαίνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημά του θα γίνει δεκτό από τους ανακριτές, οι οποίοι εντός της εβδομάδας θα μεταβούν στη Μητρόπολη Μόρφου, ώστε να ακούσουν και να καταγράψουν τις θέσεις του Νεόφυτου.

 

Θα είναι… αμετανόητος

Στην κατάθεσή του δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή από τις θέσεις του, αφού συνεχίζει να θεωρεί πως οι απόψεις του είναι θέση της Εκκλησίας. Υπενθυμίζουμε πως ο μητροπολίτης εμφανίστηκε αμετανόητος με τα όσα δήλωσε για το πώς προκαλείται η ομοφυλοφιλία και τον σάλο που προκάλεσε. Μόλις μία μέρα μετά τον σάλο, ο μητροπολίτης Νεόφυτος μίλησε για το θέμα στην ιστοσελίδα του «Πολίτη», όμως δεν φαίνεται να μετανιώνει σε κανέναν βαθμό για τις απολύτως αντιεπιστημονικές και προσβλητικές απόψεις που εξέφρασε. «Εξέφρασα τη θέση της Εκκλησίας και τη θέση των αγίων της Εκκλησίας μας», δήλωσε ο Νεόφυτος, ενώ συμπλήρωσε ότι «στον ιστότοπο μπορεί όποιος επιθυμεί να διαβάσει την ομιλία μου». Η πρωτοφανής και εξοργιστική δήλωση ότι η ομοφυλοφιλία μεταδίδεται στα βρέφη από τους γονείς εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα έρθει σε πρωκτική σεξουαλική επαφή και την απολαύσει, εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα, έκανε τον γύρο του κόσμου στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα κάθε άλλο παρά… κολακευτικά σχόλια έχουν να πουν. «Κύπριος ιερέας καταδικάζεται γιατί είπε στην εκκλησία του ότι οι ομοφυλόφιλοι υπάρχουν επειδή οι έγκυες γυναίκες κάνουν πρωκτικό σεξ», έγραψε η βρετανική «Daily Mail».

 

Οι επίμαχες δηλώσεις του μητροπολίτη που προκάλεσαν την έρευνα

Στο διαδικτυακό κανάλι του μητροπολίτη Μόρφου στο YouTube δημοσιεύονται αυτούσιες όλες οι ομιλίες του από τις πνευματικές συνάξεις που πραγματοποιεί κατά καιρούς. Το επίμαχο απόσπασμα περί ομοφυλοφιλίας είναι παρμένο από την πέμπτη πνευματική σύναξη διαλόγου με τον μητροπολίτη Μόρφου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στο Δημοτικό Σχολείο Ακακίου στην επαρχία Λευκωσίας. Ο τίτλος της ομιλίας είναι «Ανάβοντας τον αναπτήρα των αγίων Ε’ Πνευματική σύναξη διαλόγου με τον μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο». Ο κατά κόσμον Όμηρος Μασούρας είπε ότι του προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι γίνονται «παρελάσεις υπερηφάνειας» από τους ομοφυλόφιλους. Υποστήριξε ότι η λέξη «υπερηφάνεια» δεν είναι τυχαία: «Όπως λέει και το τραγούδι, ‘πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης’», προσθέτοντας ότι «πίσω από τις παρελάσεις υπερηφάνειας κρύβεται η δαιμονική πομπή» αυτών των ανθρώπων. Στην επίμαχη ομιλία του επικαλέστηκε τον άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη προκειμένου να αναδείξει τις… αιτίες της ομοφυλοφιλίας. Όπως ισχυρίστηκε, ο άγιος Πορφύριος είχε λύσει οριστικά το ζήτημα, θεωρώντας την ομοφυλοφιλία «πρόβλημα που συνήθως το μεταδίδουν οι γονιοί προς το παιδί. Και αυτό συμβαίνει την ώρα της ερωτικής πράξης ή κατά τη διάρκεια της κυοφορίας. Όταν γίνεται δηλαδή ερωτική πράξη των γονέων όχι φυσιολογική, αλλά πρωκτική. Αυτό όταν στη γυναίκα αρέσει, δημιουργείται επιθυμία και στο κυοφορούμενο βρέφος». Στην ίδια ομιλία ο μητροπολίτης Μόρφου αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένο περιστατικό με έναν φίλο του μοναχό, ο οποίος σε κάποια κοινωνική εκδήλωση «είδε έναν νεαρό πολύ όμορφο και του είπε: «Σταμάτα αυτά που κάνεις». Ο νεαρός διερωτήθηκε τι εννοούσε και ο μοναχός τού απάντησε: «Αυτό, που πηγαίνεις με διάφορους. Θα κολλήσεις και καμιά αρρώστια και θα πεθάνεις νωρίς. Να γνωρίσεις τη μετάνοια, έχει χαρά η μετάνοια». Ο νεαρός ρώτησε τον μοναχό πώς ξέρει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και ο μοναχός του είπε: «Όπως πέρασες, βρομούσες, έβγαινε μια μπόχα από εσένα και αυτή η αρσενοκοιτία που κάνεις έχει συγκεκριμένη μυρωδιά που τη γνωρίζω». Κατά τον μητροπολίτη Νεόφυτο, αυτό το παιδί βοηθήθηκε από την προσευχή όλης της οικογένειάς του, άλλαξε σεξουαλικό προσανατολισμό και «τώρα ευωδιάζει. Δεν σας λέω παραμύθια. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Σε μια προσπάθεια να επικρίνει τον «μεγάλο αριθμό των εκτρώσεων», ο μητροπολίτης Μόρφου επιχείρησε να τις παραλληλίσει με τις δολοφονίες παιδιών από τον 35χρονο serial killer ίλαρχο Νικόλα Μεταξά. Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή φάνηκε να ξεπλένει τις δολοφονίες των παιδιών λέγοντας: «Είπα και αλλού, δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος. Εσύ έκαμες τρεις εκτρώσεις και τώρα, υποκριτή και φαρισαίε, κατακρίνεις τον Νικόλα. Και αυτό συνέβη σε πάρα πολλά σπίτια, σε πάρα πολλές οικογένειες. Μια χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων είναι δυνατόν να μην γεννήσει έναν τέτοιο δολοφόνο;».

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.