Φόρμα αναζήτησης

Τορναρίτης: Η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού

Την άποψη ότι η ΕΕ διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος του κόμματος στις ευρωεκλογές Νίκος Τορναρίτης.

Ο κ. Τορναρίτης θεωρεί πως η ΕΕ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μπορεί να καταστεί υπολογίσιμος διεθνής παίκτης και να λειτουργήσει ως ειρηνοποιός δύναμη, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιφέρειά της.

Σε προσωπικό επίπεδο, δηλώνει ότι σε περίπτωση εκλογής του θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται προς τα κράτη μέλη, ενώ δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία προτίθεται να εργαστεί.

Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη η οικογένειά μας, καλεί τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ερχόμενη Κυριακή για να έχει η Κύπρος δυνατή φωνή στην Ευρώπη.

 

 Αξιοποίηση ευκαιριών

Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση σε περίπτωση εκλογής σας ως ευρωβουλευτής;

Στην αξιοποίηση των ευκαιριών που η ΕΕ δίνει στα κράτη μέλη, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για περισσότερη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, ιδίως για τη νέα γενιά των Κυπρίων. Παράλληλα, στην ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών για την Κύπρο, στηριγμένων στις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ ώστε να κερδίζουν χρηματοδότηση. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Ως ευρωβουλευτής θέλω να γίνω καλός αγωγός και αρωγός και θα συμβάλω ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της συμμετοχής μας με τα 15 χρόνια της εμπειρίας μας.

 

Πείτε μας δύο θέματα τα οποία θα δουν οι πολίτες να γίνονται πράξη εάν εκλεγείτε.

Την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων στην πράξη. Έχουμε αδυναμίες και οι πολίτες βλέπουν στρεβλώσεις. Κάπου έχουμε κολλήσει και θέλω να φέρω ξανά τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία στους πολίτες με έμπρακτα βήματα στην καθημερινή ζωή. Θέτω δύο-τρία θέματα με τη μορφή του παραδείγματος: Γιατί η Εσθονία ξεχώρισε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η Κύπρος έμεινε πίσω; Γιατί άλλες χώρες προσελκύουν ποιοτικές επενδύσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών; Γιατί ενώ τα πανεπιστήμιά μας κερδίζουν συνεχώς πόντους, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, αυτές οι επιτυχίες δεν επηρεάζουν περισσότερο την παραγωγική βάση της οικονομίας, αλλά και τη δημόσια διοίκηση; Θα δουλέψω για να απαντηθούν αυτά τα πολύ εύλογα ερωτήματα των πολιτών και να γίνουν πράξη.

 

Ακόμα πιο ενωμένη ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, σας εκφράζει απόλυτα δεδομένου ότι σε αυτό συμμετέχουν πολιτικοί με απόψεις οι οποίες απέχουν από αυτές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως ο κ. Ορμπάν του οποίου η συμμετοχή στο ΕΛΚ απλώς ανεστάλη;

Είμαστε το μεγαλύτερο και το πιο πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό ρεύμα στην Ευρώπη, ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ιδέας. Πιστεύω στη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Οι ιδέες Ορμπάν δεν ταιριάζουν στο ΕΛΚ. Για να αναχαιτιστούν τέτοιες εθνικιστικές και εγωιστικές αντιλήψεις από τα κράτη μέλη χρειάζονται απαντήσεις: ισχυρή ηγεσία, προώθηση της διαδικασίας ενοποίησης, ενισχυμένος κοινοτικός προϋπολογισμός, περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο, αναδιανομή πόρων, μέσων και τεχνολογίας. Χρειάζεται πάθος για να προχωρήσουμε.

 

Γιατί πιστεύετε οι πολίτες ευρύτερα στην ΕΕ έχουν χάσει την αίσθηση της ευρωπαϊκής υπερηφάνειας;

Η εθνική ταυτότητα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη είναι πιο ισχυρή από την κοινή ευρωπαϊκή. Νιώθουμε περισσότερο Κύπριοι, Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Φινλανδοί κ.ο.κ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είναι κάτι κακό. Οπισθοδρόμηση είναι να έχουμε το ευρώ στα χέρια μας αλλά να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε ακόμα στην εποχή της… λίρας. Οι δε Βρυξέλλες δεν βρήκαν τον τρόπο να εμπνεύσουν τους πολίτες, είναι αποκομμένοι γραφειοκράτες. Περήφανοι ως Ευρωπαίοι θα γίνουμε αν αντιληφθούμε –μικροί ή μεγάλοι και ισχυροί– ότι μας απειλούν ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, οι αναδυόμενες δυνάμεις, η γήρανση του πληθυσμού μας, η κλιματική αλλαγή, όλα αυτά που κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του: ούτε καν η Γερμανία. Περήφανοι Ευρωπαίοι γινόμαστε όταν επικαλούμαστε τα δικαιώματά μας, για παράδειγμα όταν ως καταναλωτές υποστούμε τροφική δηλητηρίαση, όταν καθυστερήσει το αεροπλάνο, όταν περνάμε σύνορα και μας σταματούν, όταν στέλνουμε τα παιδιά μας για σπουδές και μας ζητούν παράλογα δίδακτρα. Τότε όλοι γινόμαστε Ευρωπαίοι.

 

Η ΕΕ διακατέχεται σήμερα από αρχές και αξίες; Διακατέχεται από αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες μέλη της ανεξαρτήτως εθνικών συμφερόντων;

Οι Ευρωπαίοι διευρύνθηκαν απότομα – και εμείς ήμασταν ανάμεσα στους ευεργετηθέντες το 2004. Δεν βάθυναν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ακόμα και τους κανόνες της συνθήκης δεν τους τηρούν, άλλα συμφωνούν για την αναδιανομή, για παράδειγμα, των προσφυγικών βαρών, ενώ ορισμένες χώρες τους εφαρμόζουν με δύσκολο εσωτερικό ακροατήριο. Μετά την κρίση και ιδίως με το Brexit παρατηρείται μια ανανεωμένη δυναμική. Εκτιμώ ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα προχωρήσουν πολλά και θα τεθούν οι βάσεις για την ολοένα και πιο ενωμένη ΕΕ, ιδίως για όσους είναι ικανοί και πρόθυμοι να προχωρήσουν. Θα αγωνιστώ για να είναι η Κύπρος και ικανή και πρόθυμη!

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η Αριστερά αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο;

Η Ευρώπη κινδυνεύει από τις ακραίες δυνάμεις που επιθυμούν τη διάλυσή της και ονειρεύονται την επιστροφή στο έθνος κράτος, αλλά και από όσους κατασυκοφαντούν την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να απαντούν: τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη αν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιο θα ήταν το τίμημα; Τέτοιες νοοτροπίες συναντάμε στους ακραίους, κάτι που κάνει εμάς τους υπόλοιπους να έχουμε ευθύνη να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα της Ευρώπης που θέλουμε.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ;

Η διστακτικότητα, η έλλειψη αυτοπεποίθησης για το ειδικό βάρος και την ευθύνη που έχει η Ευρώπη απέναντι στον κόσμο. Ίσως και η απουσία ηγεσίας γιατί ούτε η Μέρκελ ούτε και ο Μακρόν ανταποκρίνονται σε δικές τους εξαγγελίες. Η Ευρώπη είναι πρωτίστως ένα μεγάλο σχέδιο ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λοιπόν, πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με εστίες αναχρονισμού – βλέπε Κυπριακό, Τουρκία, Βαλκάνια. Την ώρα που οι ΗΠΑ του Τραμπ ταλαντεύονται και αφήνουν κενά διεθνώς, η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι απορροφά όλη την ενέργειά της στην οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει, να γίνει διεθνής παίκτης, να εγγυηθεί την ασφάλεια εντός της και να λειτουργήσει ως ειρηνοποιός δύναμη και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρειά της.

 

Ζητούμενο οι ξεκάθαρες θέσεις

Δεδομένου ότι η ένταξή μας στην ΕΕ είχε συνδεθεί με την άσκηση πιέσεων κυρίως προς την Τουρκία όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, μετά από όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και δεδομένης της στασιμότητας, θεωρείτε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο και να αποτελέσει καταλύτη για την επίλυσή του;

Η ΕΕ διαθέτει τεράστιες δυνατότητες να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Υπήρξε ενεργή σε όλα τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί. Ήταν παρούσα και στήριξε τη διαδικασία επίλυσης στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας, της κατάργησης των εγγυήσεων, της ανάπτυξης ενός μηχανισμού εφαρμογής της λύσης και της χρηματοδότησής της. Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσης με ανεξέλεγκτες συνέπειες ακόμα και εντάσεις. Η ΕΕ έχει υποχρέωση να ενεργήσει με αποφασιστικότητα, να στηρίξει την Κύπρο και να καθοδηγήσει ξανά τη συζήτηση προς τη διαπραγμάτευση από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Σε αυτήν την προσέγγιση χρειάζεται χειρισμός της Τουρκίας με τη μέθοδο «καρότο – μαστίγιο». Μαστίγιο αν συνεχίσει να απειλεί. Αλλά, εγώ λέω, και καρότο αν σταματήσει να απειλεί και συνεργαστεί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

 

 

Οικογένειά μας η Ευρώπη

Ποιο προσωπικό μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο τοπίο, η Κύπρος είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη η οικογένειά μας. Αυτό δεν είναι απλώς ένα εύηχο σύνθημα, αλλά μια πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιληφθούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν 6 μόνο ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανάμεσα στους 700 τόσους συναδέλφους τους θα έχουν να διαχειριστούν πολύπλοκα ζητήματα που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας αλλά και την ασφάλεια της ΑΟΖ και των συνόρων μας. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει και το μέγεθος της πρόκλησης. Καλώ τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 26 Μαΐου και να επιλέξουν τους 6 ικανότερους που πιστεύουν ότι θα μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην Ευρώπη. Ο χώρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι προνομιακός για να δημιουργούνται δίκτυα πολιτικής συνεννόησης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Ζητούμενα η συνέπεια, η αξιοπιστία και πάνω από όλα οι ξεκάθαρες θέσεις για να έχει η Κύπρος δυνατή φωνή στην Ευρώπη.