Φόρμα αναζήτησης

Το θαμμένο στα Γέναγρα πτώμα

Η συγκλονιστική μαρτυρία στον «Π» ενός Τ/Κ, για την ταφή Ελληνοκύπριας την 19η ή 20ή Αυγούστου 1974 που χρήζει άμεσης διερεύνησης [...]

Read More...

Μια Ελληνοκύπρια αγνώστων στοιχείων παραδόθηκε νεκρή, τυλιγμένη σε ένα σεντόνι, την 19η ή 20ή Αυγούστου 1974 από Τούρκους στρατιώτες σε κάποιο νεαρό τότε Τουρκοκύπριο με διαταγή να βρει κάπου να την θάψει. Το πτώμα τάφηκε όπως-όπως σε έναν άλλο τάφο ο οποίος ανοίχθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό έξω από την εκκλησία της Παναγίας της κατεχόμενης κοινότητας Γέναγρα Αμμοχώστου.

Κάπως έτσι είναι η ιστορία που καταγράφει και δημοσιοποιεί σήμερα ο «Π» ευελπιστώντας από τη μια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους θα δραστηριοποιηθεί και από την άλλη ότι κάποιοι θα προσκομίσουν πρόσθετες πληροφορίες που θα ρίξουν φως στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο το πλέον ουσιαστικό είναι να διενεργηθεί ανασκαφή στον συγκεκριμένο χώρο, όπου μας υποδείχθηκε ότι έγινε πριν από 43 χρόνια η (δεύτερη) ταφή, και να καταβληθεί προσπάθεια ταυτοποίησης των λειψάνων που θα βρεθούν.

Στα Γέναγρα

Η ιστορία αυτή με την ταφή στα Γέναγρα μίας Ελληνοκύπριας, μάλλον μεσήλικης, αγνώστων λοιπών στοιχείων, λίγες μόνο μέρες μετά την προέλαση του τουρκικού στρατού στην πεδιάδα της Μεσαορίας στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου της εισβολής, ξεκίνησε ως εξής:

Πριν από μερικές μέρες κληθήκαμε από έναν Ελληνοκύπριο αναγνώστη της εφημερίδας μας και συγκεκριμένα τον κ. Πανίκο Νεοκλέους, να μεταβούμε μαζί του στην κατεχόμενη Λευκωσία και να συναντήσουμε έναν Τουρκοκύπριο, ηλικίας κοντά στα 60, ο οποίος ήθελε να μας εκμυστηρευθεί κάτι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, και στη συνέχεια μεταβήκαμε όλοι στην κατεχόμενη κοινότητα της Μεσαορίας, Γέναγρα. Κατευθυνθήκαμε στην εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη εκκλησία του χωριού, η οποία, όπως μάθαμε, είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Στον περίβολο του ναού υπάρχουν αρκετοί συλημένοι τάφοι, με σπασμένους σταυρούς και διαλυμένα κιβούρια. Ο Τουρκοκύπριος μάς οδήγησε σε έναν τάφο κατασκευασμένο από πλάκες μωσαϊκού ευρισκόμενο στη δυτική πλευρά της εκκλησίας. Ο συγκεκριμένος τάφος φέρει χονδρή πλάκα από το ίδιο υλικό επί της οποίας, πέραν του σχήματος του σταυρού, αναγράφεται με ξεθωριασμένα γαλάζια κεφαλαία γράμματα το όνομα «ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΘΑΝΟΥΣΑ 9-1-1973, ΕΤΩΝ 62».

Η ταφόπλακα η οποία μετακινήθηκε για τη δεύτερη ταφή. Γράφει: «ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΘΑΝΟΥΣΑ 9-1-1973, ΕΤΩΝ 62»

 

Ταφή όπως-όπως

Αφού μας υπέδειξε τον συγκεκριμένο τάφο και μας ζήτησε να τον φωτογραφίσουμε, μας ανέφερε τα εξής: «Εγώ κατάγομαι από τα Γέναγρα. Τον Αύγουστο του 1974 -μπορεί να ήταν 19 ή 20 του μήνα- όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων κατοίκων του χωριού μας είχε ήδη φύγει, με φώναξαν μερικοί στρατιώτες από την Τουρκία και μου ζήτησαν να θάψω κάπου μια νεκρή γυναίκα, Ελληνοκύπρια. Το πτώμα ήταν τυλιγμένο πρόχειρα σε ένα σεντόνι και, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν, βρισκόταν στα πρώτα στάδια αποσύνθεσης. Με τη βοήθεια και μερικών άλλων συγχωριανών μου μετακινήσαμε την ταφόπλακα (σ.σ. αυτήν επί της οποίας αναγράφετο το όνομα «Κυριακού Δημήτρη») και με μια τσάπα που φέραμε από διπλανή μάντρα σκάψαμε ένα λάκκο. Λόγω της ξηρασίας του εδάφους, με δυσκολία καταφέραμε να σκάψουμε γύρω στα δύο πόδια βάθος. Πήραμε το πτώμα με το σεντόνι, όπως ήταν τυλιγμένο, το βάλαμε μέσα στον λάκκο και το σκεπάσαμε με το χώμα. Στη συνέχεια κλείσαμε τον τάφο με την πλάκα». Σε ερώτησή μας γιατί μετά από τόσα χρόνια αποφάσισε να μιλήσει για αυτό το περιστατικό, ο Τουρκοκύπριος μας ανέφερε ότι βρήκε το θάρρος στο πλαίσιο της προτροπής των ηγετών των δύο κοινοτήτων να δώσουν στοιχεία και πληροφορίες για νεκρούς και αγνοουμένους των ταραγμένων δεκαετιών του ’60 και του ’70.

Σε άλλη ερώτηση, εάν όντως είναι σίγουρος για το σημείο όπου έθαψαν τότε το πτώμα, μας απάντησε με βεβαιότητα «ναι», προσθέτοντας ότι το θυμάται καλά γιατί είναι ο μόνος τάφος στη δυτική πλευρά που έχει ταφόπλακα. Εμείς το μόνο που πράξαμε είναι κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με εκτοπισθέντες Γεναγρίτες. Συνοπτικά μας έχει λεχθεί ότι οι 6-7 ηλικιωμένοι που παρέμειναν εγκλωβισμένοι τις πρώτες μέρες μετά τη δεύτερη εισβολή στα Γέναγρα μεταφέρθηκαν λίγες μέρες μετά στις ελεύθερες περιοχές από κλιμάκιο του ΟΗΕ. Ούτε στον κατάλογο των αγνοουμένων αλλά ούτε και στον κατάλογο των πεσόντων υπάρχει το όνομα ηλικιωμένης γυναίκας ή έστω γυναίκας από τα Γέναγρα. Ωστόσο το ουσιαστικό, όπως γράφουμε και στην αρχή, είναι το συγκεκριμένο σημείο να διερευνηθεί. Ο «Π» είναι έτοιμος να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ο τάφος εντός του οποίου τάφηκε (σε μικρό βάθος) το πτώμα της Ε/Κ γυναίκας αγνώστων στοιχείων την 19η ή 20ή Αυγούστου 1974


Η συλημένη και μισοκατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας στα Γέναγρα. Περιμετρικά ήταν και το κοιμητήριο των Ε/Κ κατοικων.

 

 

Send this to a friend