Φόρμα αναζήτησης

Το τεστ κόβει τα πόδια Βρετανών και ξενοδόχων

Η τουριστική βιομηχανία δέχθηκε με ανακούφιση και αισιοδοξία την απόφαση που λήφθηκε χθες στη σύσκεψη με τους επιδημιολόγους στο Προεδρικό Μέγαρο για ταξινόμηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατηγορία χωρών β’, στους υπηκόους του οποίου θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κύπρο από 1η Αυγούστου. Εφόσον φυσικά παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού το οποίο να έχει γίνει 72 ώρες πριν από την άφιξή τους και με την υποσημείωση ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η ίδια επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μέχρι τότε…

 

Τεράστιο το κόστος του τεστ

Την ίδια αισιοδοξία δεν συμμερίζονται παρ’ όλα αυτά οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες, που θεωρούν ότι η απόφαση της ΚΔ για διενέργεια του τεστ στη Βρετανία, χωρίς να δίδεται η δυνατότητα να γίνεται στα κυπριακά αεροδρόμια, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τους Άγγλους να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Το κόστος ενός τέτοιου τεστ στην Αγγλία ανέρχεται στις 200 στερλίνες (έναντι 60 ευρώ στα κυπριακά αεροδρόμια), κάτι που σημαίνει πως μια τετραμελής οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώσει 800 στερλίνες, θα προτιμήσει να μην επωμιστεί ένα τέτοιο κόστος και να μην έρθει στην Κύπρο για διακοπές. Αν το τεστ, ισχυρίζονται οι ίδιοι παράγοντες, γινόταν στην Κύπρο θα υπήρχε μεγαλύτερη ροή Άγγλων τουριστών από αυτούς που τώρα αναμένουν να κλείσουν τις θερινές διακοπές τους στο νησί μας.

Υπό αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι εκτός από τον Ιούλιο, ο οποίος θεωρείται «καμένο χαρτί» για τον τουρισμό, μπαίνει σε κίνδυνο και ο Αύγουστος. Να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι η ψυχολογία των εν δυνάμει ταξιδιωτών μπορεί να ανατρέψει την οποιαδήποτε θετική ή αρνητική πρόβλεψη. Μπορεί η δίψα των Βρετανών για ταξίδι να υποσκελίσει το τεράστιο κόστος του τεστ. Όπως πληροφορούμαστε, ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να μην διενεργούνται τα τεστ στην Κύπρο είναι για να περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπαίνουν σε καραντίνα, ασχέτως του ότι το κόστος καραντίνας το πληρώνει ο ασθενής.

 

Αποκαρδιωτικός Ιούλιος

Πάντως από πλευράς ξενοδόχων αυτό που ψηλαφίζουμε είναι η αναπτέρωση του ηθικού τους ότι θα αρχίσουν επιτέλους οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι προσφέρουν πακέτα για την Κύπρο στην παραδοσιακή μας αγορά, τη Βρετανίας, να μας βάζουν στο πρόγραμμά τους. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εικόνα του τουρισμού είναι αποκαρδιωτική, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι κρατήσεις είναι σε εξαιρετικά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία ελπίζαμε πριν από έναν μήνα, όταν άρχισαν να σχεδιάζονται η έξοδος από την καραντίνα και το άνοιγμα των αεροδρομίων.

 

Το 10% των ξενοδοχείων άνοιξαν

Η δικαιολογία είναι πως οι προσπάθειες για έλευση τουρισμού από χώρες της κατηγορίας α’ οι οποίες παραδοσιακά δεν είναι πελάτες μας δεν απέδωσαν. Οι Γερμανοί, υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι, φαίνεται πως φέτος θα προτιμήσουν τον εσωτερικό τουρισμό παρά τα ταξίδια εκτός. Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι πως μέχρι στιγμής μόνο το 10% των ξενοδοχείων έχουν ανοίξει, ενώ φαίνεται πως οι αναχωρήσεις ταξιδιωτών από τα αεροδρόμιά μας είναι περισσότερες απ’ ό,τι οι αφίξεις. Εκτιμάται ότι τον Ιούλιο οι επιβάτες οι οποίοι θα διακινηθούν στα κυπριακά αεροδρόμια θα κυμανθούν στις 250-280 χιλιάδες, ενώ πέρσι είχαν ανέλθει σε 1,4 εκατ., με τους τουρίστες να αποτελούν τις 580 χιλιάδες. Το 20ήμερο του Ιουνίου οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω των κυπριακών αεροδρομίων, Κύπριοι και ξένοι, ήταν γύρω στις 20 χιλιάδες.

Μιλώντας χθες στον «Π» ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος επιβεβαίωσε πως τον μήνα Ιούλιο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι κρατήσεις…

 

Ελάχιστη ζήτηση από νέες αγορές 

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίος ανέφερε πως «δεν υπάρχει κύμα τουριστών τον Ιούλιο, διότι ουσιαστικά είναι ελάχιστες οι αγορές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε τουρίστες. Το Ισραήλ είναι εκτός, τουλάχιστον έως το τέλος του Ιούλη, η Σουηδία δεν είναι στο παιγνίδι, ούτε η Ρωσία και η Ουκρανία, ενώ μέχρι σήμερα η Αγγλία δεν είχε κατηγοριοποιηθεί. Από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι οποίες είναι στην κατηγορία α’, η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη προς το παρόν, άλλωστε είναι και νέες αγορές. Δεν σημαίνει πως επειδή είναι στην πρώτη κατηγορία θα έρθουν αμέσως τουρίστες… Χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ροή τουριστών. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν τον Αύγουστο», μας είπε ο κ. Περδίος.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη φωνή η οποία λέει πως δεν κάναμε όσα έπρεπε για να φέρουμε τουρίστες από τις χώρες αυτές. Η διαφημιστική καμπάνια είναι υποτονική και μη στοχευμένη, όπως και η παρουσία της Κύπρου σε νέες εν δυνάμει αγορές, ενώ εκτιμάται πως οι ξενοδόχοι έχουν εφησυχάσει περιμένοντας τους πράκτορες να τους φέρουν τους Βρετανούς και τους Ρώσους, αδιαφορώντας για μια αγορά 100-150 χιλιάδων τουριστών που θα μπορούσαν να έρθουν από άλλες χώρες. Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής οι χώρες από τις οποίες υπάρχει μία ροή μεμονωμένων τουριστών είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία και η Ελλάδα. Συνολικά αυτή τη στιγμή γύρω στις 20- 25 εταιρείες διεξάγουν πτήσεις στα αεροδρόμια της Κύπρου.

Πάντως, ο υφυπουργός Τουρισμού δεν θεωρεί ότι χάθηκε το παιγνίδι. Από τα λεγόμενά του φαίνεται πως θα το παλέψει μαζί με όλη τη βιομηχανία ακόμη και για τον Ιούλιο, και φυσικά για τον Αύγουστο.

 

 

Χαμηλότερη από τις προσδοκίες η κάθοδος τουριστών

Από την πλευρά της η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, κληθείσα από τον «Π» να εκφράσει την άποψή της για την πορεία της τουριστικής σεζόν, σημείωσε πως το πρώτο βήμα έχει γίνει με την εισαγωγή νέων πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου. Ανέφερε πως είναι αρκετές οι πτήσεις που διεξάγονται στην Κύπρο παρότι δεν έχουν ακόμη ανοίξει οι αεροδιάδρομοι από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια. Πλέον το στοίχημα, σημείωσε, είναι αφενός να διαφημίσουμε ικανοποιητικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό και αφετέρου να διατηρήσουμε τα πολύ καλά αποτελέσματα από επιδημιολογικής απόψεως.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης έκανε λόγο και αυτός για έναν«χλιαρό Ιούλιο» τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας πως η κάθοδος τουριστών είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά. Κατά την άποψή του οι οικογένειες των ξένων τουριστών φαίνεται να «δυσκολεύονται» να μπουν σε αεροπλάνο για να ταξιδέψουν, λόγω του φόβου της πανδημίας. «Φαίνεται πως αυτό δεν είναι στις προτεραιότητές τους και επειδή η Κύπρος είναι κατεξοχήν οικογενειακός προορισμός προβλέπω πως θα διανύσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι», σημείωσε. Το άνοιγμα των συνόρων μας για τους Βρετανούς θεωρεί πως θα βοηθήσει την κατάσταση ώστε οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες και διοργανωτές ταξιδίων στην Ευρώπη και παγκοσμίως να μπορέσουν να «παρασύρουν τουριστικά ρεύματα προς την Κύπρο. Χωρίς να έχουν ημερομηνίες στο χέρι δεν μπορούν να προσφέρουν πακέτα», εξήγησε, σημειώνοντας πως με τη χθεσινή απόφαση για την 1η Αυγούστου έγινε ένα πρώτο βήμα.

Επεσήμανε πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι μονάδες τουλάχιστον που έχουν παραμείνει ανοικτές, προσφέρει χαμηλές τιμές για τους ντόπιους τουρίστες ώστε να τους δώσουν ένα καλό κίνητρο για να παραμείνουν στην Κύπρο. Ειδικά για τον Αύγουστο, ανέφερε πως υπάρχει μια μεγαλύτερη ζήτηση εσωτερικού τουρισμού.

Τη μεγάλη διαφορά ωστόσο, εκτιμά, θα την κάνουν τα πακέτα τα οποία θα προσφέρουν οι διοργανωτές ταξιδίων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.