POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το σκάνδαλο με τον αποτεφρωτήρα – Κόστισε €1,2 εκατομμύρια, πωλήθηκε για €65.000 

Έναντι πινακίου φακής πωλήθηκε σε δημοπρασία ο αποτεφρωτήρας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπως αποκαλύπτεται σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος συνδέθηκε και όχι άδικα με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, για το οποίο και πάλι μετά από έρευνες και ανακρίσεις ουδείς τιμωρήθηκε.

Η αγορά και η εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα κόστισαν στην Κυπριακή Δημοκρατία €1,2 εκατ. και πωλήθηκε σε δημοπρασία για το ποσό των €65.000. Αγοραστής του αποτεφρωτήρα είναι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra Γιώργος Γεωργίου. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο τα χρήματα που απώλεσε το κράτος από την πώληση του αποτεφρωτήρα, αλλά και το ότι το κράτος είχε τον αποτεφρωτήρα σε αχρησία ενώ την ίδια ώρα πλήρωνε ιδιωτικές εταιρείες με ποσά πέραν των €2 εκατ. ετησίως για τη διαχείριση των ιατρικών – κλινικών αποβλήτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σημειώνεται ότι ο αποτεφρωτήρας δεν λειτούργησε ποτέ και μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος ο εξοπλισμός του κρίθηκε παλαιάς – ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η αγορά του εν λόγω αποτεφρωτήρα αποφασίστηκε με την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας το 2003. Μαζί με την εγκατάσταση στοίχισε στο κράτος το συνολικό ποσό του €1.238.736. Η έκθεση που εξέδωσε τότε η τέως γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ήταν καταπέλτης για το Υπουργείο Υγείας και τις άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μετά την εγγραφή θέματος από τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη, αποκάλυψαν τους σκανδαλώδεις χειρισμούς που έγιναν από πλευράς των κυβερνώντων, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς και τις σοβαρές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών. Και αυτό διότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους κατέστησαν αναξιοποίητο τον αποτεφρωτήρα παραχωρώντας, παράλληλα, σε ιδιώτες τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Ο τότε γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης με επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής επιβεβαίωσε τους κακούς χειρισμούς και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος αλλά, όπως αποφάνθηκε, για την περίπτωση αυτή δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.

Σκάνδαλο για Γκίνες 

Στις 11/3/2016 βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου πραγματοποίησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του αποτεφρωτήρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι δηλώσεις του τότε προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργου Γεωργίου ήταν αρκούντως ενδεικτικές: «Εάν η διασπάθιση χρημάτων του Δημοσίου καταγραφόταν στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, ο αποτεφρωτήρας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα κατείχε τα πιο υψηλά ρεκόρ. Θα ήμασταν ως Κυπριακή Δημοκρατία recordman για την κακοδιαχείριση, την πολιτική αναποφασιστικότητα».

Η εμπιστευτική ενημέρωση

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή με απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 23/2/2021, προς τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη, που κατάγγελλε από το 2003 το σκάνδαλο του αποτεφρωτήρα και την ατιμωρησία, επιβεβαίωσε την πώληση του αποτεφρωτήρα σε δημοπρασία. Στην επιστολή του, που για έναν ανεξήγητο λόγο βάφτισε εμπιστευτική, ο κ. Παντελή αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  •  Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για αξιοποίηση του αποτεφρωτήρα από ιδιώτες στο πλαίσιο του διαγωνισμού με θέμα «προσφορά για την παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων», το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρία του στις 4 Ιουλίου 2018 την πώλησή του με διαδικασία συμφέρουσα για το Δημόσιο. Η μόνη διαδικασία που υπήρχε γι’ αυτό τον σκοπό ήταν η πώλησή του μέσω δημόσιου πλειστηριασμού από τις Υπηρεσίες Κρατικών Αγορών και Προμηθειών. Οι όροι δημοπράτησης για τον εν λόγω αποτεφρωτήρα προνοούσαν ρητά την πλήρη ανάληψη ευθύνης από τον αγοραστή αναφορικά με το κόστος που συνεπάγεται για την παραλαβή, την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνσή του από τον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
  • Ο αποτεφρωτήρας κατακυρώθηκε στην εταιρεία Cypra η οποία εκπροσωπείτο στη δημοπράτηση από τον ιδιοκτήτη της Γιώργο Γεωργίου. Η τιμή κατακύρωσης ανήλθε στις €65.000 πλέον 6% δικαιώματα του δημοπράτη, πλέον 19% ΦΠΑ, με τελικό ποσό τις €81.991. Ο κ. Γεωργίου κατέβαλε όλα τα οφειλόμενα ποσά και του εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 το σχετικό έγγραφο παραλαβής / τιμολόγιο στο οποίο αναγράφεται ρητά ότι η μεταφορά και η αποσυναρμολόγηση του αποτεφρωτήρα βαραίνουν τον ίδιο.
  • Επειδή διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην παραλαβή του αποτεφρωτήρα από τον ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, οι Υπηρεσίες Κρατικών Αγορών και Προμηθειών σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχουν επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη τηλεφωνικά μαζί του ώστε να διευθετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και παρά τις διαβεβαιώσεις που λήφθηκαν από τον ίδιο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον Γιώργο Περδίκη ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει θέμα κατάσχεσης οποιουδήποτε ποσού καθώς ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra κατέβαλε στο Δημόσιο όλα τα οφειλόμενα ποσά που αφορούσαν την αγορά του αποτεφρωτήρα. «Παραμένει, όμως, σε εκκρεμότητα η παραλαβή του αντικειμένου από τις εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και οι προσπάθειες των Υπηρεσιών Κρατικών Αγορών και Προμηθειών για την επίτευξη του εν λόγω στόχου συνεχίζονται», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παντελή.

Ο δεύτερος αποτεφρωτήρας

Ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra αγόρασε και τον αποτεφρωτήρα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μέσω δημόσιου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε, αλλά ουδέποτε τον παρέλαβε. Ειδικότερα, το 2003 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αντικατέστησαν τον κλίβανο αποτέφρωσης που λειτουργούσε στον χώρο των εργαστηρίων τους, ο οποίος κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές αναφορικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, με νέο σύγχρονο κλίβανο. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά και την εγκατάσταση του νέου αποτεφρωτήρα ανήλθε στις €458.440 και η λειτουργία του ξεκίνησε αρχές του 2006. Συγκεκριμένα, ο αποτεφρωτήρας λειτούργησε από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2007. Λόγω αντιδράσεων από διάφορους επηρεαζόμενους φορείς, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποφάσισαν στις 13/4/2007 τον τερματισμό της λειτουργίας του και την αποστολή των υλικών για αποτέφρωση στις εγκαταστάσεις εταιρείας η οποία είχε σχετική άδεια για επεξεργασία ζωικών αποβλήτων.

Μετά από έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 10/10/2007 για πώληση του υπό αναφορά αποτεφρωτήρα, κατακυρώθηκε σχετική προσφορά στις 2/3/2009, ωστόσο ο οικονομικός φορέας δεν προσήλθε για υπογραφή της συμφωνίας μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Ως εκ τούτου, στις 7/7/2009 κηρύχθηκε έκπτωτος από την ανάθεση που έγινε στο όνομά του και από κάθε δικαίωμα που απορρέει από αυτήν. Κατόπιν νέου διαγωνισμού στις 17/12/2012 κατακυρώθηκε η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε, αυτή του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, και στις 10/1/2013 υπογράφηκε σύμβαση για το ποσό των €65.818 πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, η παραλαβή του αποτεφρωτήρα θα έπρεπε να είχε γίνει από τον χώρο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Ούτε και αυτή τη φορά παραλήφθηκε ο αποτεφρωτήρας και, ως εκ τούτου, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra κηρύχθηκε έκπτωτος από την εν λόγω σύμβαση και αποφασίστηκε η κατάσχεση του ποσού των €19.745 το οποίο είχε καταθέσει ως προκαταβολή.

 

 

Διέθετε «δούρειους ίππους» ο Mr Cypra

 

Πήγαν περίπατο η ηθική και η δεοντολογία – Σύγκρουση συμφέροντος για Νικόλα και Κουλία

 

Εκτεθειμένη η Γενική Λογίστρια – Άνοιξε δρόμο με τον σύζυγο

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.