Φόρμα αναζήτησης

Το πρωτάθλημα των… ανατροπών – Ποιες ομάδες «δείχνουν» οι φάκελοι

Οι ανατροπές και τα μεγάλα σκορ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου ως αθλήματος. Όχι στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), η οποία χθες επικύρωσε την απόφασή της για αναστολή του πρωταθλήματος λόγω της παραλαβής αριθμού φακέλων από την UEFA για αγώνες κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν ως μη αναμενόμενα σύμφωνα με τη δυναμικότητα των ομάδων.

Με επίσημη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ενημέρωσε ότι λαμβάνονται καταθέσεις για τη διερεύνηση τεσσάρων ποδοσφαιρικών αγώνων (τριών πρωταθλήματος και ενός κυπέλλου) με συμμετοχή ομάδων της Β’ Κατηγορίας. Για τους τέσσερις αγώνες παραλήφθηκε αντίστοιχος αριθμός κόκκινων φακέλων, με τον κ. Αγγελίδη να τονίζει ότι η αποστολή των φακέλων δεν έγινε το τελευταίο διάστημα και άρα δεν σχετίζονται με τα γεγονότα της πιο πρόσφατης 26ης αγωνιστικής ημέρας, δηλαδή τη διακοπή του αγώνα Οθέλλου Αθηένου-Ολυμπιακού Λευκωσίας (ο οποίος διακόπηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν το παιχνίδι ήταν στο 0-0 λόγω αποτυχίας ηλεκτροδότησης του σταδίου). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου (ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δήλωσε χθες στο Sigma TV ότι «ο Ολυμπιακός δεν έχει φάκελο»), ο αγώνας Οθέλλος-Ολυμπιακός ήταν η κορυφαία στιγμή ενός ανυπόληπτου πρωταθλήματος, αφού πριν τη διεξαγωγή του, πρόεδρος άλλου σωματείου φέρεται να κοινοποίησε σε επίσημα σώματα τις κατ’ ισχυρισμόν υποψίες του ότι και στον εν λόγω αγώνα (όπως σε προηγούμενους αγώνες άλλων ομάδων) θα υπήρχε ανατροπή αποτελέσματος. Τελικά ο αγώνας διακόπηκε όπως διακόπηκε, ακολούθησε ένσταση του Ολυμπιακού και εν τέλει η ολική ανατροπή με την απόφαση της ΚΟΠ να αναστείλει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία για φακέλους UEFA: Για κάποιους δεν είναι εύκολη υπόθεση να καταθέσουν

Το ερώτημα γιατί τώρα να ανασταλεί το πρωτάθλημα, εφόσον η παραλαβή οκτώ φακέλων από την UEFA είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, ακόμα δεν απαντήθηκε από την ΚΟΠ, η οποία εξετάζει αυστηρότερα μέτρα για τη διεξαγωγή και του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας, επιτρέποντας την επιβολή ποινών σε ομάδες, ακόμα και αν δεν στοιχειοθετείται η ευθύνη τους για το αποτέλεσμα. Οι ποινές θα επιβάλλονται βάσει μόνο της συμμετοχής ενός σωματείου σε αγώνα που κατέγραψε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα σύμφωνα με την UEFA (αναλυτικά οι σχεδιασμοί της ΚΟΠ στην 1η σελίδα του «Γηπέδου» του «Π»). Σημειώνεται ότι η πληροφορία που θέλει την UEFA αδύναμη να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες σε σωματείο για ένα αποτέλεσμα με φάκελο, λόγω της μη βιντεοσκόπησης των αγώνων Β’ Κατηγορίας, ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της, καθώς τουλάχιστον κάποια από τα παιχνίδια, τα οποία από προχθές κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ως ύποπτα, έχουν βιντεοσκοπηθεί έστω και από μία κάμερα.

Εθνικός Αχνάς με Καρμιώτισσα ο ένας φάκελος

Όπως κατέστη σαφές χθες από την Αστυνομία, οι διεξαγόμενες έρευνες αφορούν τρεις αγώνες πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας και ένα κυπέλλου με τη συμμετοχή ομάδων Β’ Κατηγορίας. Μόνο ένα τέτοιο ζευγάρι κληρώθηκε στο φετινό κύπελλο, μεταξύ του Εθνικού Άχνας και της Καρμιώτισσας (με τελικό σκορ στους διπλούς αγώνες 5-2 υπέρ της ομάδας των Πάνω Πολεμιδιών). Πληροφορίες του «Π» φωτογραφίζουν συγκεκριμένους αγώνες που αναφέρονται στους φακέλους της UEFA. Καθώς μάλιστα χθες πλείστες δηλώσεις των επικεφαλής των σωματείων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας αναφέρθηκαν (γενικά) σε αγώνες όπου καταγράφηκε ολική ανατροπή του σκορ μεταξύ Α’ και Β’ ημιχρόνου, ο «Π» καταγράφει τέσσερα παιχνίδια μεταξύ 21ης και 26ης αγωνιστικής τα οποία είχαν ανάλογη διαμόρφωση.

Πρόκειται για τον αγώνα της 26ης αγωνιστικής μεταξύ Άρη Λεμεσού και Καρμιώτισσας Πάνω Πολεμιδιών (Α’ ημίχρονο 0-2 και τελικό 5-2), για τον αγώνα της 24ης αγωνιστικής Ομόνοιας Αραδίππου-Καρμιώτισσας (0-1 ημίχρονο και 5-2 τελικό), τον αγώνα της 22ης αγωνιστικής μεταξύ Διγενή Ορόκλινης και Άρη Λεμεσού (1-0 ημίχρονο και 1-4 τελικό), και τον αγώνα της 21ης αγωνιστικής μεταξύ Καρμιώτισσας και ΜΕΑΠ (2-3 ημίχρονο και 5-3 τελικό). Η ΜΕΑΠ πρωταγωνιστεί και στο παιχνίδι που προσέλκυσε για αρνητικούς λόγους τα περισσότερα σχόλια, εκείνο μεταξύ της ομάδας της Νήσου και του ΘΟΪ Λακατάμιας στη 22η αγωνιστική, οπότε η ΜΕΑΠ ήταν ουραγός στη βαθμολογία και ο ΘΟΪ στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Εκείνο το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με σκορ 10-1 υπέρ της ΜΕΑΠ. Εκτός των Άρη, Καρμιώτισσας, Ομόνοιας Αραδίππου, Διγενή Οροκλινής, και ΜΕΑΠ, σε αγώνες με ολική ανατροπή σκορ μεταξύ των δύο ημιχρόνων συμμετείχαν και οι ομάδες Αγία Νάπα, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, Οθέλλος, Ακρίτας Χλώρακας, ΑΣΙΛ, ΘΟΪ Λακατάμιας, Ολυμπιακός και Ονησίλλος Σωτήρας.

Ενημερώνεται σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας

Η συσταθείσα σε σώμα τον περασμένο Φεβρουαρίο Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού δεν έχει παραλάβει ακόμα τους φάκελους της UEFA για τα ύποπτα παιχνίδια με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η επιτροπή συνεδρίασε χθες και αναμένεται σήμερα να ζητήσει ενημέρωση από την ΚΟΠ προκειμένου να εισέλθει στα βαθιά των καθηκόντων της.

Πάντως χθες, λόγω των εξελίξεων με την αναστολή του πρωταθλήματος, σχεδόν όλοι οι παράγοντες των σωματείων Β’ Κατηγορίας σχολίασαν σε διάφορα ΜΜΕ (κυρίως ραδιοφωνικά) την ανυποληψία στην οποία περιήλθε η διοργάνωση. Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Άρη Σταύρου Δημοσθένους στο Super Sport FM, σύμφωνα με τις οποίες παράγοντες στη Β’ Κατηγορία βρίσκονται στο ποδόσφαιρο για να βγάζουν λεφτά. Αποκαλύπτοντας ότι έχει προσεγγιστεί από άλλους προέδρους για να στήσει παιχνίδι, ο κ. Δημοσθένους υποστήριξε ότι «υπάρχει κόσμος που είναι στο ποδόσφαιρο για την τσέπη του. Περιμένουν να βγάλουν 10.000, 20.000, 50.000 ευρώ, άσχετα αν δεν τα έχουν ανάγκη». Για την εμπλοκή της ομάδας του σε παιχνίδια με ολικές ανατροπές σκορ, ο κ. Δημοσθένους υποστήριξε ότι δεν είναι με αυτό τον τρόπο που στήνονται παιχνίδια.

Ο πρόεδρος του ΘΟΪ Λακατάμιας Λουκής Αρχοντίδης, αφού επανέλαβε ότι κατόπιν δικής του έρευνας δεν διαπίστωσε στοιχηματική δραστηριότητα στο ΜΕΑΠ-ΘΟΪ, και εξήγγειλε αποχώρηση της ομάδας του από την ΚΟΠ αν τιμωρηθεί για φακέλους, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Αρχοντίδη, η λογική υποβάλλει ότι η UEFA έχει τα μέσα για να μην αστοχεί στις διαπιστώσεις της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Καρμιώτισσας Ανδρόνικος Ξιαρής δήλωσε σεβασμό στην απόφαση της ΚΟΠ, προσβλέποντας σε μέτρα για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος.
Ο πρόεδρος της ΜΕΑΠ Μιχάλης Μιχαήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.