Φόρμα αναζήτησης

Θηλιά στον παραλιακό της Λεμεσού

Η φωτογραφία που βλέπετε δεν προέρχεται από κάποιον επαρχιακό δρόμο, αλλά από τον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο της Λεμεσού, στο σημείο όπου οι ιθύνοντες του πέρασαν στην κυριολεξία μια θηλιά. Μια θηλιά η οποία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στην τροχαία κίνηση, ειδικά σε περίπτωση κυκλοφοριακής αιχμής και ο μη γένοιτο, ατυχήματος. Κανείς δεν αναλογίστηκε τις συνέπειες, σε περίπτωση που υπάρχουν ουρές οχημάτων και χρειάζεται να περάσει από το σημείο ασθενοφόρο, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λωρίδα διαφυγής έστω και πρόχειρη για να τη χρησιμοποιήσει. Πρόκειται δηλαδή για παγίδα θανάτου. Και δεν αναφερόμαστε, σε ένα οποιοδήποτε σημείο του παραλιακού, αλλά σ’ ένα από τα πλέον πολυσύχναστα στα όρια των κοινοτικών συμβουλίων Αγίου Τύχωνα και Παρεκκλησιάς. Στις δύο πλευρές του δρόμου υπάρχουν δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, η μια εκ των οποίων θα λειτουργήσει εντός των επομένων ημερών. Και ενώ στους όρους για την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας (AMARA της εταιρείας Stademos) τέθηκε μια σειρά από όρους, όπως η κατασκευή κυκλικού κόμβου η οποία θα επιτρέπει την επαναστροφή των οχημάτων σε ένα επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια σημείο του οδικού δίκτυου, κανείς δεν σκέφτηκε τα αυτονόητα.

Στο σημείο που στενεύει ο δρόμος και μετατρέπεται σε «συμπληγάδες», υπάρχει γιοφύρι κάτω από τον οποίο ρέει ένας μικρός χείμαρρος. «Εν τη σοφία τους» πριν από πέντε περίπου χρόνια, οι αρμόδιοι κατασκεύασαν μετά από μερική διαπλάτυνση του γεφυριού δύο τοιχαράκια στις δύο πλευρές του. Ωστόσο σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε ο «Π», ο χώρος που απομένει για πεζοδρόμια, ειδικά στη νότια πλευρά του γεφυριού είναι απειροελάχιστος, με αποτέλεσμα μετά δυσκολίας να μπορεί να διακινηθεί ένας πεζός σε αυτό, με τα αυτοκίνητα να περνούν ξυστά από δίπλα του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

Οι ιδιώτες «ναι»… το κράτος «όχι»

Κατά γενική ομολογία, η εικόνα που παρουσιάζει ο δρόμος στο ύψος της αρχαίας Αμαθούντας είναι από πρόχειρη έως αποκαρδιωτική, καθώς τα σχέδια για ανακατασκευή του κόλλησαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά και στις ενστάσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς προβλέπεται η εκτροπή του βορείως του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να μην διέρχεται μέσω σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων. Ωστόσο αυτό που προξενεί περισσότερο έκπληξη, είναι ότι ενώ σε όλες τις ιδιωτικές αναπτύξεις επιβάλλεται η τήρηση της ρυμοτομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για τη διαπλάτυνση του δρόμου, στο συγκεκριμένο σημείο όπου ο χώρος είναι δημόσιος, το κράτος «κλείνει τα μάτια». Όπως υποδεικνύουν πολίτες με τους οποίους συνομίλησε ο «Π», θα μπορούσε να γίνει διαπλάτυνση του γεφυριού και να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο στην ευθεία που προβλέπει η ρυμοτομία, προκειμένου να διασφαλίζεται η άνετη διακίνησής τους.

Αντ’ αυτού, το κράτος μονιμοποίησε τις παράλογες επεμβάσεις που έκανε πριν από πέντε χρόνια, επιτρέποντας στην ξενοδοχειακή μονάδα που ανεγείρεται, να ντύσει τα τοιχαράκια με διακοσμητική πέτρα, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το πλάτος του πεζοδρομίου. Ο «Π» αποτάθηκε για το θέμα στον επαρχιακό λειτουργό του Τμήματος Δημοσίων Έργων Θράσο Αφάμη, ο οποίος επισήμανε ότι η διευθέτηση που έγινε είναι προσωρινή, μέχρι την τελική ανακατασκευή του δρόμου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τα θέματα οδικής ασφάλειας που προκύπτουν, στο συγκεκριμένο σημείο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη σε περιοδικό «Lifestyle» o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δήμος Δημοσθένους μίλησε για το νέο στολίδι της εταιρείας Stademos και ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το νέο μας δημιούργημα, το εντυπωσιακό 5άστερο ξενοδοχείο AMARA στη Λεμεσό, που θα λειτουργήσει αρχές του 2019».