POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το παρασκήνιο ενός διαζυγίου και η επόμενη μέρα για το Κίνημα ΑνεξάρτητωνΗ επόμενη ημέρα ενός διαζυγίου δεν είναι ποτέ εύκολη, ωστόσο όπως και στην πραγματικότητα έτσι και στην πολιτική η πορεία συνεχίζεται. Στην περίπτωση της Άννας Θεολόγου (Κίνημα Ανεξάρτητων) και του Κ.Ε.Κ. Κυνηγών μπορεί οι δρόμοι να χώρισαν επίσημα χθες, ωστόσο ο προορισμός παραμένει ο ίδιος και για τους δύο: οι Βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου 2021. Όσοι γνωρίζουν το κομματικό παρασκήνιο, ξέρουν καλά πως αυτό που επίσημα ανακοινώθηκε χθες, ήταν απλά το επισφράγισμα ενός προβληματικού σκηνικού, ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μπορεί η κ. Θεολόγου να θέλησε να κρατήσει σε χαμηλούς τόνους το γεγονός πως η συνεργασία με τους Κυνηγούς δεν θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές, ωστόσο από τις αντιδράσεις των Κυνηγών φαίνεται πως κάθε άλλο παρά βελούδινο είναι το διαζύγιο αυτό. Η Άννα Θεολόγου ως επικεφαλής του Κινήματος Ανεξάρτητων έχει ήδη καταθέσει από χθες την αίτηση για εγγραφή του Κινήματος ως πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Ανεξάρτητοι-Αλλαγή Γενιάς» έτσι ώστε να παραπέμπει στο σλόγκαν του Κινήματος που επικεντρώνεται κυρίως στην αλλαγή και τη νέα γενιά. Η διαδικασία έγκρισης αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, ενώ δεν είναι βέβαιο αν θα εγκριθεί η ονομασία αυτή, λόγω του ότι πιθανόν να προκύψει ζήτημα με τη χρήση του όρου «ανεξάρτητοι». 

Το παρασκήνιο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η σύμπραξη αυτή εξ αρχής είχε τις αδυναμίες της, καθώς δεν χτίστηκε πάνω σε στέρεες βάσεις. Σημαντικό σημείο επίσης το ότι δεν έγινε σαφές το τι προνοεί το νομικό πλαίσιο εξ αρχής για τη συμμετοχή σχηματισμών σε εκλογικές αναμετρήσεις, πριν καν προχωρήσει η συνεργασία, με αποτέλεσμα στην πορεία να προκύψουν ζητήματα που γιγάντωσαν τις διαφωνίες. Η μια εκδοχή αναφέρει πως η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την ονομασία των σχηματισμών ενόψει των εκλογών, αποτέλεσε την αιτία να ξεκινήσει μια συζήτηση για το ποιος από τους δύο θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του άλλου. Άλλωστε η γνωμάτευση ήταν σαφής και δεν άφηνε οποιαδήποτε περιθώρια ελιγμών. Από τη μια το εγγεγραμμένο επίσημα κόμμα ήταν οι Κ.Ε.Κ.Κ ωστόσο στους Ανεξάρτητους επικρατούσε η άποψη πως άλλο Κυνηγοί και άλλο Ανεξάρτητοι. Ως εκ τούτου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να ενταχθούν οι Κυνηγοί ως οργανωμένο σύνολο στο Κίνημα Ανεξάρτητων (αφού εγγραφεί ως κόμμα), όμως ούτε αυτό έγινε αποδεκτό από τους Κυνηγούς, καθώς δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αποποιηθούν την ταυτότητά τους. Όλο αυτό το σκηνικό οδήγησε σε μια τρίτη επιλογή, η οποία προνοούσε αλλαγή του επίσημα εγγεγραμμένου ονόματος του κόμματος των Κυνηγών, έτσι ώστε να συμπεριλάβει κάπως και το Κίνημα των Ανεξάρτητων στην επίσημη ονομασία, όμως ούτε και αυτό έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να επέλθει αδιέξοδο και να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο. Άλλωστε άποψη και θέση της κ. Θεολόγου και των Ανεξάρτητων, εξ αρχής, ήταν πως ήθελαν το Κίνημα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συστέγασης ανθρώπων και οργανωμένων συνόλων από διαφορετικές αφετηρίες. Όμως το γεγονός πως δεν υπήρχαν κοινές ρίζες και βασικές κοινές θέσεις φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο του στην απόφαση για να χωρίσουν οι δρόμοι. 

Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν τα προβλήματα καθώς διαφάνηκε μια τάση από πλευράς Κυνηγών να κινούνται περισσότερο για προώθηση υποψηφίων του δικού τους κόμματος παρά υποψηφίων που ήταν επιλογές των Ανεξάρτητων. Ως γνωστό-και αυτό είναι κάτι που θα στοιχίσει σε δυναμική στο Κίνημα Ανεξάρτητων-οι Κυνηγοί οργανωτικά έχουν δομές σε παγκύπριο επίπεδο και αυτό αποτελούσε ένα δυνατό χαρτί για τη σύμπραξη. Πηγές αναφέρουν πως, το στοιχείο αυτό αποτέλεσε επιπρόσθετο λόγο για να υπάρξουν διαμάχες στο εσωτερικό της σύμπραξης, ενώ σε συνδυασμό με την παρουσία και κινητικότητα άλλων συλλόγων, οργανώσεων κυνηγών που προσέγγιζαν άλλα κόμματα για στήριξη ή συνεργασία δεν άργησε να έρθει ο διχασμός. 

Η εκδοχή των κυνηγών

Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη εκδοχή, την οποία υποστηρίζουν οι Κυνηγοί με αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία η Άννα Θεολόγου τους εξαπάτησε, τους εκμεταλλεύτηκε για να εξυπηρετήσει προσωπικές ατζέντες και φιλοδοξίες και τους πούλησε με μοναδικό στόχο να πάρει αυτή τις ψήφους που οδηγούν στα έδρανα της Βουλής. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει ΕΓΩ κυρία μου αλλά το εμείς και ο τόπος μας. Ο καθένας πλέον θα κριθεί από τα μάτια του απλού κόσμου… δεν θα γίνουμε κανενός το όχημα για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος τόνισε: «Η αξιοπρέπεια και η τιμή πάνω από όλα – Δεν σε έχουμε ανάγκη». «Η αξιοπρέπεια και η τιμή μας δεν πουλιέται ούτε ανταλλάσσεται. Η κ. Θεολόγου μας έχει εξαπατήσει, μας έχει κοροϊδέψει και με κρυφές ατζέντες μας καλούσε να πουλήσουμε το όνομα του Κυνηγού αλλά και του Ανεξάρτητου. Όχι κυρία μου, δεν είμαστε προς πώληση». Η εκδοχή αυτή επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως το κλίμα το τελευταίο διάστημα δεν ήταν το καλύτερο, στοιχείο που κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες. Η απόφαση ωστόσο είχε ληφθεί από την περασμένη εβδομάδα και ανακοινώθηκε χθες. 

Η επόμενη μέρα

Πλέον η Άννα Θεολόγου και το Κίνημα Ανεξάρτητων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να αναπληρώσουν τα 16 άτομα των Κυνηγών που έφυγαν από το ψηφοδέλτιο σε όλες τις επαρχίες. Το στοίχημα στην παρούσα φάση είναι να διατηρηθεί η δυναμική που φαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, παρά το διαζύγιο με το κόμμα των Κυνηγών, γεγονός που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια μιας και οι κυνηγοί θα κατέλθουν αυτόνομα πλέον στις εκλογές και έχουν οργανωτική δομή και υποστηρικτές σε όλη την Κύπρο. Ωστόσο, πηγές μέσα από το Κίνημα αναφέρουν πως στόχος ήταν, είναι και παραμένει η δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων που θέλουν να δουν την αλλαγή στον τόπο και θέλουν να αντιδράσουν σε όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο διαφθοράς και διαπλοκής. Μέχρι στιγμής το Κίνημα Ανεξάρτητων έχει 40 άτομα στα ψηφοδέλτιά του, μεταξύ των οποίων και μια νέα προσθήκη, αυτή του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέα Κεττή, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι υποψήφιος στην επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα οι 40 υποψηφίου είναι:

Αμμόχωστο – Αναστάσιος Σιακαλλής, Γιώργος Τσόκκος, Ισαβέλλα Καϊλίδου, Ανδρέας Κεττής, Μιχάλης Σούλης, Ηράκλεια Ηρακλέους, Γιώργος Γούμενος, 

Κερύνεια – Κωνσταντίνος Χατζηπέτρου, Ελένη Κκονά

Λάρνακα – Λοΐζος Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Ηλία, Βασίλης Ελευθερίου, Σέργιος Κοτανίδης

Λεμεσό – Γιώργος Παναγιώτου, Μάριος Ρούσσος, Ελένη Γιασεμίδου, Κυριακή Παπασοφόκλη, Ράνια Ευρυπίδου, Βάσος Κυριάκου, Πάνος Κυπριανού, Φάνη Παπαβασιλείου, Χάρης Κωνσταντίνου 

Λευκωσία – Χρίστος-Μιχάλης Ιωαννίδης, Αντώνης Σταύρου, Χάρης Χατζηπαύλου, Ανδρέας Ιωάννου, Στέλλα Γαβριήλ, Νίκος Κεζαρίδης, Άννα Θεολόγου, Άρτεμις Γεωργίου, Μάριος Φιλίππου, Μάριος Παναγή, Γιούλα Πιτσιάλη, Στάλω Μάντη, Σπύρος Βρυωνίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Μαρία Παχίτη, Ντόρις Σταυρίδου, 

Πάφο – Κωνσταντίνος Λεμονάρης, Δήμητρα Παπαγεωργίου.

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η νομική γνωμάτευση για τα κόμματα – Τι θα κάνει το ΑΚΕΛ

Χωρίς τους Κυνηγούς στις εκλογές το Κίνημα Ανεξάρτητοι

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.