Φόρμα αναζήτησης

Το μεγάλο ενδιαφέρον εξάντλησε τα δωρεάν δενδρύλλια

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για παροχή δωρεάν δενδρυλλίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Kλίμα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, λόγω ύπαρξης περιορισμένου αριθμού δενδρυλλίων.

Συγκεκριμένα, η παράταση που έχει δοθεί στην υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι τις13 Δεκεμβρίου 2019. Να αναφέρουμε ότι έχουν εγκριθεί ήδη από το Τμ. Δασών οι πρώτες αιτήσεις για δωρεάν δενδρύλλια, (36.674 δενδρύλλια για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 08/11/2019).

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις του Τμ. Δασών, θα παρέχονταν δωρεάν σε πρώτη φάση 70.000 δενδρύλλια από τα φυτώρια του Τμήματος για τη φυτευτική περίοδο Νοεμβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020, με στόχο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πρωτοβουλιών.
Όσον αφορά τη διαδικασία, τα έντυπα αιτήσεων μπορούν να παραλαμβάνονται από τους κατά τόπους δασικούς σταθμούς ή από την ιστοσελίδα του Τμ. Δασών (www.moa.gov.cy/forest). Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνεται στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι δωρεάν δενδρυλλίων στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος με στόχο το φρενάρισμα της κλιματικής αλλαγής, είναι μόνο δημόσιοι φορείς και οργανωμένα σύνολα: Δήμοι και κοινότητες, Υπουργείο Παιδείας (σχολεία), Υπουργείο Μεταφορών, Εθνική Φρουρά, νοσοκομεία, εκκλησίες, ξωκλήσια, μοναστήρια, άλλα οργανωμένα σύνολα και πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη γη για δενδροφύτευση. Με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται και «Απλό Σχέδιο Φύτευσης», στο οποίο παρουσιάζονται οι λάκκοι φύτευσης (θέσεις και διάταξη), ο φυτευτικός σύνδεσμος, ο τρόπος μείξης των ειδών (θάμνοι/δέντρα, κωνοφόρα/πλατύφυλλα κ.λπ.), και το σύστημα άρδευσης (αν είναι αυτόματο).

Καλός σχεδιασμός

Τόσο ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής όσο και ο διευθυντής του Τμ. Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου έχουν τονίσει, κατ’ επανάληψη, ότι για την επιτυχή υλοποίηση των δενδροφυτεύσεων απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και προγραμματισμός των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε όλα τα στάδια, από το στάδιο της διάθεσης και φύτευσης των δενδρυλλίων μέχρι και το στάδιο της συντήρησης που ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Οι εγκεκριμένοι αιτητές δασικών δενδρυλλίων, πρέπει να φροντίζουν για τη συντήρηση (άρδευση, ξεχόρτισμα, λίπανση, κλάδευση κ.τλ.) των δενδρυλλίων για τουλάχιστον τρία χρόνια, από τη μέρα της φύτευσης.
Μάλιστα, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα δενδρύλλια δεν τυγχάνουν ικανοποιητικής συντήρησης, το γεγονός αυτό θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικά αιτήματα του δικαιούχου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.