Φόρμα αναζήτησης

Το mail Αγαθαγγέλου έφερε εμφύλιο στον ΠΙΣ

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) με αιτία τα μηνύματα (sms και email) του προέδρου του Πέτρου Αγαθαγγέλου. Η δυσαρέσκεια αρκετών γιατρών είναι έντονη ενώ το όλο θέμα τέθηκε στην ψεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) του ΠΙΣ.

Γιατροί με τους οποίους ο «Π» επικοινώνησε σκέφτηκαν ακόμη και να παραιτηθούν δηλώνοντας απογοήτευση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κυρίως όμως, αυτό το οποίο τους ενόχλησε είναι οι χαρακτηρισμοί που προσδίδει ο δρ Αγαθαγγέλου στους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ αλλά και το γεγονός ότι τα μηνύματα στάλθηκαν πριν τα όργανα του ΠΙΣ λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου μέλη του ΠΙΣ έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι τα μηνύματα αφορούσαν τις προσωπικές απόψεις του προέδρου τους, και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις θέσεις της πλειονότητας των γιατρών. Ομάδα γιατρών – υπέρμαχων του ΓεΣΥ, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για ενημέρωση των συναδέλφων της σε σχέση με το νέο σύστημα υγείας. Δεν αποκλείεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία ο κάθε γιατρός θα μπορεί να ανατρέχει αντλώντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται σε σχέση με το ΓεΣΥ.

Την έντονη ενόχλησή του για τις διαρροές sms και e-mail μέσα από τα οποία εκφράζονται θέσεις και γίνονται προτροπές για συγκεκριμένη στάση των γιατρών απέναντι στο ΓεΣΥ πριν ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις εξέφρασε μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6 και την εκπομπή Control Panel ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα επίμαχα sms και e-mails στάλθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου, ο κ. Οικονόμου είπε: «Έτσι ακούω όπως ακούτε κι εσείς». «Ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι διαρροές και τα παρατράγουδα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και να ληφθούν δημοκρατικά και πλειοψηφικά «ξεκάθαρες θέσεις». Αφού ξεκαθαριστούν οι θέσεις, πρόσθεσε, τότε «πρέπει ή να υπακούσουμε στη γραμμή, ή όσοι έχουν συνειδησιακό πρόβλημα να παραιτηθούν και να πάνε στο καλό», συμπληρώνοντας πως αυτό ισχύει και για τον ίδιο. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όλοι οι γιατροί, μέλη του ΠΙΣ, με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως νομίζουν σε σχέση με τη συμμετοχή τους ή όχι στο ΓεΣΥ αφού ενημερωθούν και από τον Ιατρικό Σύλλογο για τις θέσεις του και αφού ζυγίσει ο καθένας ξεχωριστά τα δεδομένα του.

Αποστάτες

Προχθές το απόγευμα στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των γιατρών έφτασε ένα μεγάλο μήνυμα του προέδρου του ΠΙΣ, 900 λέξεων, το οποίο φέρει τίτλο «για την ενημέρωσή σας» και αναφέρεται ενδελεχώς στις συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στο αποτέλεσμα αυτών. O δρ Αγαθαγγέλου χαρακτηρίζει «ανήθικο γιατρός να συνταχθεί δημόσια με την άλλη πλευρά υπονομεύοντας την προσπάθεια των συναδέρφων του να περιφρουρήσουν τον κόπο και την αξιοπρέπειά τους» και όπως αναφέρει «δύσκολα μπορεί να φανταστεί γιατρό που σέβεται την ιστορία του να αναλαμβάνει ρόλο αποστάτη». «Αν δεν συμφωνηθούν όλα τα αιτήματα, όπως περιλαμβάνονται στη γενική μας συνέλευση, δεν έχει νόημα συμμετοχής σε ένα σύστημα που δεν εγγυάται την ποιότητα, την αναβάθμιση και την εξέλιξη των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών, καθώς και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την επιστημονική αξιοπρέπεια και το μέλλον του ιατρικού επαγγέλματος», σημειώνει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του προς τους γιατρούς ο δρ Αγαθαγγέλου. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει επιπρόσθετα πως κατά τις συναντήσεις στο Προεδρικό «δεν γίναμε κοινωνοί καμίας νέας ιδέας που να επιφέρει ουσιαστική σύγκλιση και η πολιτική ηγεσία, για μια ακόμη φορά, αρνήθηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν τη δευτεροβάθμια ενδονοσοκομειακή περίθαλψη». Στην ουσία, προσθέτει, παρατηρήθηκαν οι ίδιες αποκλίσεις και η ανταπόκριση στα αιτήματά του ιατρικού κόσμου παρέμεινε αρνητική. Ανάμεσα σε άλλα εκφράζει και τη διαπίστωση ότι «η πρόθεση των αρμοδίων είναι να εστιάσουν στην πρωτοβάθμια υγεία, αφήνοντας στον αέρα όλον τον σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας και όλες τις δικαιολογημένες ανησυχίες μας».