Φόρμα αναζήτησης

Το κράτος είπε «όχι» σε στήριξη ευάλωτων να αντικαταστήσουν ενεργοβόρες συσκευές

Η Υπηρεσία Ενέργειας, του αρμόδιου υπουργείου, δεν βλέπει θετικά την πρόταση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) για επιδότηση από το Ταμείο Προώθησης ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών από ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Λαμπριανίδης και η γραμματέας Κατερίνα Παναγιώτου απέστειλαν στον αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Χαράλαμπο Ρούσο επιστολή, με την οποία προτείνουν όπως εφαρμοστεί ένα σχέδιο χορηγιών και ενθάρρυνσης της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, όπως το ψυγείο, ο φούρνος μαγειρέματος, το πλυντήριο, τα κλιματιστικά, κ.α.

Ο ΟΠΑΚ δεν ζητά την παροχή τέτοιων κινήτρων μόνο για τα μέλη του, αλλά ευρύτερα για οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι οποίες ήδη είναι καταχωρισμένες σε σχετικό μητρώο (το οποίο ανανεώνεται σε συνεχή βάση) και τυγχάνουν και άλλων παροχών/ελαφρύνσεων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Λαμπριανίδης και Παναγιώτου σημειώνουν στην επιστολή τους ότι η μείωση του κόστους διαβίωσης τόσο των μελών του συνδέσμου τους, όσο και άλλων ευάλωτων πολιτών, περνά μέσα και από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής. Επισημαίνουν δε ότι «ενώ υπάρχουν σχέδια που ενθαρρύνουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε οικιακούς καταναλωτές (σ.σ. net metering και χρήση φωτοβολταϊκών), όπως και ειδική διατίμηση με έκπτωση από την ΑΗΚ για ευάλωτους καταναλωτές, δεν έχουμε δει σχέδια που θα στηρίξουν/ενθαρρύνουν τον κόσμο να αντικαταστήσει ενεργοβόρες οικιακές συσκευές».

Κατά τον ΟΠΑΚ, η επιδότηση της αντικατάστασης παλιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών (σ.σ. που ευθύνονται σημαντικά για ψηλούς λογαριασμούς ρεύματος) μακροπρόθεσμα πιθανό θα επιφέρει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στον καταναλωτή, αλλά και θα μειώσει τη ρύπανση στο περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κινήτρων αντικατάστασης οικιακών συσκευών, ο ΟΠΑΚ σημειώνει πως θα ήταν ορθό να διατεθούν κονδύλια από το Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ, στο οποίο οι καταναλωτές συνεισφέρουν με ένα σεντ ανά κιλοβατώρα, μέσω του λογαριασμού της ΑΗΚ.

Αρνητική απάντηση

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Χαράλαμπος Ρούσος, απάντησε στην επιστολή του Δημήτρη Λαμπριανίδη και της Κατερίνας Παναγιώτου, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «η παροχή χορηγιών για επιδότηση αγοράς οικιακών ηλεκτρικών συσκευών για ευάλωτες ομάδες δεν εξυπηρετεί ούτε τους εθνικούς σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας, συνεπώς ούτε και τους στόχους του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ, αλλά ούτε και συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/1369 για την ενεργειακή σήμανση».

Ο κ. Ρούσος αναφέρει στους δύο αξιωματούχους του ΟΠΑΚ ότι θα ήταν αποδοτικότερο αν απευθύνονταν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ως το αρμόδιο Υπουργείο για την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων».

  • Σημειωτέον ότι το Ταμείο ΑΠΕ % ΕΞΕ καταβάλλει μεταξύ άλλων σημαντικό μέρος της επιδοτημένης τιμής (ταρίφας) παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, σε επίπεδα πολύ ψηλότερα (κυρίως για φωτοβολταϊκά συστήματα) του σημερινού κόστους καυσίμου της ΑΗΚ. Επιδοτεί επίσης την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών στέγης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Παρέχει ωστόσο ψηλότερη χορηγία για ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος. Επιδοτεί δε και την αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.