Φόρμα αναζήτησης

Το Ινστιτούτο ‘Γλαύκος Κληρίδης’ βράβευσε τους Κώστα Σημίτη και Παντελή Κούρο

Εκδήλωση για τον Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του διοργάνωσε το Σάββατο στη Λευκωσία το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης» κατά την οποία απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης» στον πρώην Ελληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και στον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, διπλωματών και άλλων προσωπικοτήτων, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» και τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι τον Γλαύκο Κληρίδη τον τιμούν παγκύπρια και υπεράνω κομμάτων.

Ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για την παρουσία του και είπε ότι στην τελική ευθεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ευχαρίστησε και τον κ. Κούρο για την παρουσία του λέγοντας ότι υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη.

«Προσωπικά νοιώθω ότι έχω αποφοιτήσει από την σχολή Κληρίδη, του πολιτικού ρεαλισμού, της ήρεμης διαχείρισης της πολιτικής ζωής, της μετριοπάθειας και της στρατηγικής σκέψης. Πώς μπορεί κάποιος να μην είναι ευγνώμονας σε έναν τέτοιο δάσκαλο;» είπε ο κ. Κασουλίδης.

Στην ομιλία του, ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος αναφέρθηκε στον Γλαύκο Κληρίδη κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική του ζωή. Είπε ότι είχε έντονο το περί δικαίου αίσθημα, είχε χιούμορ, ήταν προσιτός,  και με σεβασμό προς τον συνάνθρωπό του άσχετα από την ιδεολογική προέλευση.

Αναφέρθηκε στην ένταξη στο κόμμα αρκετών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα γιατί “πίστευαν στην ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα και αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων ότι παραπλανήθηκαν για να αποφύγουν τον κατατρεγμό” και είπε ότι η πολιτικοποίηση αυτών των ανθρώπων “ήταν η μεγαλύτερη πολιτική προσφορά του Κληρίδη προς την πατρίδα, ειδικά την περίοδο εκείνη υπό διαφορετικές συνθήκες αν άρχιζε το κυνηγητό δεν θα αποφεύγετο ο αλληλοσπαραγμός και η ολική καταστροφή της Κύπρου. Εννοείται ότι όλοι όσοι προσχώρησαν στον ΔΗΣΥ αποδέχθηκαν τη θέση του κόμματος για την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ευχαρίστησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κ. Σημίτη για την συμβολή του, λέγοντας ότι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα και στο ελληνικό κοινοβούλιο.  Είπε ότι ο Κληρίδης έδωσε τεράστια σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι είναι η μόνη χώρα που μας συμπαρίσταται ανιδιοτελώς στον αγώνα μας. Χαρακτήρισε την εσωτερική του διακυβέρνηση ως μια από τις καλύτερες διακυβερνήσεις της Κύπρου.

Είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια με το πικρό παράπονο ότι δεν μπόρεσε να δει την αγαπημένη του Κύπρο ελεύθερη και ευημερούσα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής, είμαστε ένα κράτος με την Τουρκία δίπλα μας να διάκειται εχθρικά εναντίον μας και είπε ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμεθα στην πρόσκαιρη σημερινή ανάπτυξη αλλά να δούμε το θέμα μακροπρόθεσμα και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου προς τον κ. Κούρο. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους, είπε ότι το βραβείο που καθιερώνεται από φέτος επιβραβεύει όσους που με την διαδρομή τους υπηρετούν επάξια τις αρχές που ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που μπορούσε να μεταφράσει το πνεύμα της εποχής του και να το μετουσιώνει σε πολιτική πράξη, ήταν διορατικός, ένας πραγματικός ηγέτης για τον οποίο η πατρίδα ήταν ο λόγος ύπαρξης του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αγάπησε την Κύπρο ως μια δεύτερη του κόρη, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι πυξίδα μας αποτελεί η πολιτική παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη.

Απευθυνόμενος στον Παντελή Κούρο είπε ότι του απονέμεται το βραβείο ως ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του στα κοινά και στην Κύπρο αλλά και τη διαχρονική και ανιδιοτελή στήριξη προς τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη.

«Ησουν ο άνθρωπος που βρισκόταν πάντα δίπλα στον Γλαύκο μας σε καιρούς δύσκολους και παρέμεινες πάντα πιστός δίπλα στον ιστορικό μας ηγέτη», είπε, χαρακτηρίζοντας τον κ. Κούρο ως μια ήρεμη δύναμη και η ασπίδα του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και μέντορά του στην μεγάλη σχολή του Γλαύκου Κληρίδη.

Το βραβείο απονεμήθηκε στη συνέχεια στον κ. Σημίτη, με τον κ. Σοφοκλέους να λέει ότι  η Κύπρος του χρωστά μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Γλαύκο Κληρίδη και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Είπε ότι αν και ανήκαν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις το στοιχείο αυτό ουδόλως επέδρασε αρνητικά στις σχέσεις τους. Συνεργαστήκαμε γόνιμα και παραγωγικά, φιλικά και ανθρώπινα με σεβασμό και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο με γνώμονα το κοινό συμφέρον Κύπρου και Ελλάδος, είπε.

Χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη ως έναν άνθρωπο με πολιτικό ήθος, διεκδικητικότητα,  ρεαλισμό, που είχε δύο κύριους στόχους να λύσει το Κυπριακό και να εντάξει την Κύπρο στην ΕΕ. Το δεύτερο το πέτυχε, είπε, αλλά για το πρώτο, η λήξη της θητείας του ανέκοψε εκείνη τη δυναμική για λύση του Κυπριακού.  Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε ότι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα εάν δεν υπήρχε αυτή η στενή συνεργασία Αθηνών Λευκωσίας στην πράξη, με όραμα και στόχους.

Είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του και ότι «δεν ένοιωθα όπως συνέβη με άλλους Κύπριους ηγέτες ότι ανήκα σε άλλη χώρα».  Αναφέρθηκε και στο έργο του Γιώργου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.  Εκανε ιστορική αναφορά στα βήματα μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απόφαση της Ελλάδας για βέτο στη διεύρυνση του 2004 εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την Κύπρο.

Είπε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν παρά τις μη ικανοποιητικές σε ορισμένα θέματα ρυθμίσεις, μια λύση για να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις και ανέφερε ότι τα δημοψηφίσματα δεν οδηγούν πάντα σε ορθές λύσεις, δίδοντας ως παράδειγμα το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού το 2015 και το δημοψήφισμα για το Brexit. Σημασία έχει η συγκυρία, είπε και ανέφερε ότι σήμερα η συγκυρία είναι διαφορετική από το 2004 λόγω του θέματος των πετρελαίων που αύξησε τις απαιτήσεις της Τουρκίας σκληραίνει τη στάση της.

Η λύση στο Κυπριακό, είπε, πρέπει να βασίζεται στο κεκτημένο της ΕΕ. Το Κυπριακό, ανέφερε, δεν μπορεί να μένει εσαεί άλυτο και είπε ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν προβολές ταινιών για το έργο του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την συμβολή της Ελλάδας σε αυτό τον στόχο.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.