Φόρμα αναζήτησης

Το ΓεΣΥ δεν αλλάζει

Εβδομάδα του… ΓεΣΥ η τρέχουσα με τρεις συσκέψεις στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί και να συζητήσει εισηγήσεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, εκφράζονται ωστόσο από τους άμεσα εμπλεκόμενους στα της υγείας. Χθες ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τους οργανωμένους ασθενείς στους οποίους έδωσε τη διαβεβαίωση πως ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στο μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ. Την Πέμπτη, όμως, ο Πρόεδρος θα δει τους κλινικάρχες και ιδιώτες γιατρούς, με αιτήματα τα οποία όχι μόνο αλλοιώνουν τους υφιστάμενους σχεδιασμούς αλλά και προϋποθέτουν τον σχεδιασμό, εξ αρχής, ενός νέου συστήματος υγείας που ουδεμία σχέση έχει με το υφιστάμενο. Με δεδομένη τη διαβεβαίωση που έδωσε χθες στους οργανωμένους ασθενείς ο Πρόεδρος (ότι δηλαδή το ΓεΣΥ δεν αλλάζει) το αίτημα των κλινικαρχών αλλά και της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) για κατάργηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού δεν τίθεται -ως φαίνεται- στο τραπέζι του διαλόγου. Την Τετάρτη, εξάλλου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ με έμφαση στα προβλήματα που αναφύονται και στις λύσεις που δρομολογούνται.
Χθες, πάντως οι οργανωμένοι ασθενείς έφυγαν ικανοποιημένοι από το Προεδρικό θεωρώντας ότι έχουν «σφραγίσει» το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ με… προεδρική βούλα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρώτες 100 μέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ. Ο κ. Ιωάννου δεν απέκρυψε τα προβλήματα που αναφύονται. Δήλωσε ωστόσο πως αυτά επιλύνονται και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε σχεδιασμό που του παραδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τον ΟΑΥ για ενέργειες που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες 30 με 40 ημέρες για να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα.

Τέρμα στις συζητήσεις

Οι οργανωμένοι ασθενείς παρέδωσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο οποίο τονίζουν πως θα «πρέπει επιτέλους να τερματιστεί οποιασδήποτε συζήτηση περί τροποποίησης της νομοθεσίας του ΓεΣΥ». «Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο διάλογος πάνω σε μια βάση η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί αυτό μόνο καθυστερήσεις μπορεί να επιφέρει στην επιτυχή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του του συστήματος», σημειώνουν. Οι ασθενείς καλούν τον Πρόεδρο να παραμείνει προσηλωμένος προστατεύοντας την ασθενοκεντρική προσέγγιση του σχεδιασμού του ΓεΣΥ. Η δε πολιτεία όπως αναφέρουν σε καμία περίπτωση «να μην κάνει ανεκτό να εκβιάζεται από οποιαδήποτε ομάδα οικονομικών συμφερόντων η οποία βάζει συνεχώς εμπόδια στη μεταρρύθμιση – μια μεταρρύθμιση η οποία αφορά τον λαό και την κοινωνία ολόκληρη». Το ΓεΣΥ, διαμηνύουν, «δεν σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα οποιονδήποτε πάροχων, αλλά τις ανάγκες των πολιτών και της υγειονομικής περίθαλψης. Ως εκ τούτου, για το οργανωμένο κίνημα των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαφύλαξη του ασθενοκεντρικού χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ».

Οφέλη αλλά και προβλήματα

Στο υπόμνημά τους οι ασθενείς υπογραμμίζουν επιπρόσθετα τις θετικές αλλαγές που επέφερε το ΓεΣΥ στην προσφορά υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό του προσωπικού γιατρού «ο οποίος στους πρώτους μήνες εφαρμογής του συστήματος έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τους πολίτες». Αναφέρονται όμως και στα προβλήματα σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά είναι τεχνικής φύσεως και διαδικασιών και οφείλονται σε αρκετές περιπτώσεις και σε εξωγενείς παράγοντες. Στα θετικά οι οργανωμένοι ασθενείς καταγράφουν την δρομολόγηση της λύσης όλων των προβλημάτων που αναφύονται.

Τσιμεντωμένες νοοτροπίες

Από το υπόμνημα δεν λείπουν οι προτάσεις των ασθενών για τα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων τα οποία «έχουν να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας και γι’ αυτό θα πρέπει να στηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο», όπως αναφέρουν. «Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες σε όλα τα υπουργεία και τμήματα της κυβέρνησης για στήριξη της μεταρρύθμισης, χωρίς την παρεμβολή εμποδίων και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Θα πρέπει επίσης να στηριχθεί ο ΟΚΥπΥ στην προώθηση μέτρων και τομών για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πέραν από τις οποιεσδήποτε τσιμεντωμένες νοοτροπίες και αναχρονιστικές αντιλήψεις και τον παραμερισμό των εμποδίων που καθυστερούν και υπονομεύουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια», εισηγούνται οι ασθενείς.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.