Φόρμα αναζήτησης

Το «φιλέτο» της Αμερικάνας – Εξετάζονται τρόποι επανάκτησής του

Συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να λυθεί το κουβάρι που δημιουργήθηκε από την παραχώρηση σε ιδιώτες ακινήτου της Σχολικής Εφορείας Γερμασόγειας, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τη σχολική εφορεία από την αποξένωσή της από περιουσιακό της στοιχείο, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Νομικής Υπηρεσίας και της Σχολικής Εφορείας Γερμασόγειας.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η νομική οδός που θα επιλεγεί για άρση της σκανδαλώδους συμφωνίας και η επανάκτηση του ακινήτου. Μιλώντας στον «Π», ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Εύρος Δρουσιώτης ανέφερε ότι πλέον δρομολογείται η διαδικασία για επανάκτηση του τεμαχίου γης.

Ως προς την οδό που θα ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο κ. Δρουσιώτης εξήγησε ότι πρώτα θα σταλεί επιστολή μέσω δικηγόρου στους διαχειριστές. Σε περίπτωση, όπως ανέφερε, που δεν συγκατανεύσουν στην επιστροφή του ακινήτου στους ιδιοκτήτες του, τότε η τύχη του φιλέτου αξίας 4 εκατομμυρίων θα κριθεί στις αίθουσες του δικαστηρίου.

Ένοχο παρελθόν

Το εν λόγω ακίνητο, ιδιοκτησία σήμερα της Σχολικής Εφορείας Γερμασόγειας, δωρίθηκε στην ξεχωριστή τότε Σχολική Εφορεία Ποταμού Γερμασόγειας από Κύπρια της Αμερικής, ιδιοκτήτρια μεγάλων εκτάσεων γης στην περιοχή, με σκοπό να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Προς τιμήν της μάλιστα η τοπική αρχή ονόμασε τον δρόμο που περνά μπροστά από το ακίνητο οδό Αμερικάνας.

Αντί αυτού, το 1977, ο τότε κοινοτάρχης του Ποταμού το μίσθωσε σε δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με ένα απεχθές συμβόλαιο, χωρίς ημερομηνία λήξης και έναντι αντίτιμου μόλις 100 λιρών τον χρόνο.

Με την πάροδο των χρόνων, το ύψος του ενοικίου αυξήθηκε, για να προσεγγίσει σήμερα τα 1.400 ευρώ ετησίως, ποσό ωστόσο που παραμένει πολύ μικρότερο από τις μέσες τιμές των ενοικίων μηνιαίως στη γύρω περιοχή, η οποία θεωρείται από τις ακριβότερες της Λεμεσού.

Στον χώρο λειτούργησαν δύο υποστατικά, μία ταβέρνα, η οποία λειτουργεί μέχρι τις ημέρες μας, και μια μπιραρία η οποία έκλεισε προ ετών. Με την πάροδο των χρόνων, οι ιδιώτες είχαν καταστεί θέσμιοι ενοικιαστές, ενώ η απώλεια ακόμη και της κυριότητας του ακινήτου άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Μόλις το 2000 η σχολική εφορεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας οι διαδικασίες έξωσης των ενοικιαστών και ανάκτησης της διαχείρισης του τεμαχίου.

Μάλιστα, η εφορεία ετοίμασε σχέδια για την ανέγερση στο τεμάχιο κτηρίου για το νηπιαγωγείο – προδημοτική Ποταμού Γερμασόγειας, που σήμερα στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, στον χώρο του Χριστάκειου Δημοτικού Σχολείου. Εξάλλου, τα σχέδια για άμεση αξιοποίηση του ακινήτου προκειμένου να καλυφθούν εκπαιδευτικές ανάγκες θα είναι το κύριο όπλο στη φαρέτρα της σχολικής εφορείας στη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, η οποία ακόμη δεν έχει αρχίσει.