Φόρμα αναζήτησης

Το ΦΑ της Ανατολικής Μεσογείου έφερε ιστορικές συναντήσεις

Ιστορικές συναντήσεις έλαβαν χώρα στο Χιούστον του Τέξας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Eastern Mediterranean Gas Renaissance», με επίκεντρο τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την προοπτική του αγωγού East Med.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ στη συνάντηση παρών ήταν και Αμερικανός αξιωματούχος. Αργότερα, το θέμα της ενέργειας συζητήθηκε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, κάτι που σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα, τίτλος του σχετικού θέματος του CNBC είναι «Οι ανακαλύψεις αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν συνεργασία μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης και εχθρικών εθνών».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, λόγω των συγκρούσεων και των εθνικών αντιπαραθέσεων, ένα τέτοιο σενάριο πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο. «Και όμως, αυτές οι χώρες κινητοποίησαν τη διπλωματία της ενέργειας για να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους, ενθαρρύνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις, στοιχεία απαραίτητα στοιχεία για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη», προστίθεται.

Ο στόχος της συνεργασίας, είναι η δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, η διασφάλιση της προσφοράς και της ζήτησης, η βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των πόρων, η μείωση του κόστους των υποδομών και η βελτίωση των εμπορικών σχέσεων.

Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ακόμη ότι οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, τοποθέτησαν την Ανατολική Μεσόγειο στον ενεργειακό χάρτη. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Ελλάδα και ο Λίβανος, ετοιμάζουν τα δικά τους ενεργειακά πλάνα. Χαρακτηριστικά, από το 2009 η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στις χώρες που συμμετέχουν στον East Med ανέρχεται σε 2,100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σημειώνεται πως η κατανάλωση στην ΕΕ το 2017 ήταν 410 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το CNBC σημειώνει ακόμη ότι η Κύπρος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια προώθησης των διαφόρων επιλογών εξαγωγής και στην ολοκλήρωση των αναγκαίων διακυβερνητικών συμφωνιών. Προσθέτει επίσης ότι εταιρείες όπως η Delek, η ENI, η ExxonMobil, η Noble Energy, η Qatar Petroleum, η Shell και η Total έχουν τον πρώτο λόγο στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.