Φόρμα αναζήτησης

Το ασθενοφόρο έκανε βόλτες με καρδιακό ηλικιωμένο

Ασθενοφόρο που παρέλαβε ηλικιωμένο άνδρα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, πριν τον μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, άλλαξε πορεία για να κάνει στάση στο παλιό νοσοκομείο ώστε να αποβιβαστεί νοσηλευτής που τελείωνε η βάρδιά του. Το απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης, όταν 75χρονος με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ο οποίος είχε υποβληθεί σε καθετηριασμό πρόσφατα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του.

Η σύζυγός του κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως και παρέλαβε τον ηλικιωμένο από την οικία του στην οδό Αγίας Σοφίας. Κάπου εδώ ξεκινούν τα ευτράπελα. Ο οδηγός του ασθενοφόρου που μετέφερε τον ασθενή πριν κατευθυνθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού λοξοδρόμησε ακολουθώντας εντελώς αντίθετη πορεία για να κάνει στάση στο παλιό νοσοκομείο. Προκειμένου, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, να γίνει αντικατάσταση νοσηλευτή που συνόδευε το ασθενοφόρο, καθώς στη μια το μεσημέρι έληγε η βάρδιά του, καθυστερώντας όμως πέραν των 20 λεπτών τη διακομιδή του ασθενούς. Μάταια η σύζυγος και η κόρη του 75χρονου τον αναζητούσαν εναγωνίως στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και στα ασθενοφόρα που ήταν σταθμευμένα στον χώρο του νοσοκομείου. Αναπάντητα παρέμειναν και τα ερωτήματά τους τι απόγινε ο άνθρωπός τους, εάν ζει ή εάν απεβίωσε και πώς είναι δυνατόν να φτάσουν αυτές στο νοσηλευτήριο πριν από το ασθενοφόρο. Τελικά, το ασθενοφόρο κατέφθασε μετά την πάροδο μερικών λεπτών, μεταφέροντας τον ηλικιωμένο, ο οποίος στο μεταξύ είχε συνέλθει. Μιλώντας στον «Π», η σύζυγος του ασθενούς διερωτήθηκε πώς έπρεπε να αντιδράσει εκείνη την ώρα. «Αν κάναμε φασαρία», πρόσθεσε, «θα έλεγαν ότι δεν έχουμε υπομονή».

Μεμονωμένο

Ο «Π» επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας Ριάνα Κωνσταντίνου, η οποία μετά από σχετική έρευνα επιβεβαίωσε το περιστατικό. Όντως, όπως ανάφερε από τον έλεγχό που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθούσε τη διαδρομή προς το νοσοκομείο. Δεν έγιναν αποδεκτές, πρόσθεσε, οι εξηγήσεις που έδωσε ο νοσηλευτής, για χάριν του οποίου έγινε η παράκαμψη της διαδρομής, ο οποίος επικαλέστηκε σημαντικό προσωπικό πρόβλημα. Ο νοσηλευτής ισχυρίστηκε πως έκρινε ότι ήταν σταθερή η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ότι δεν διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του και απολογήθηκε. Η Ριάνα Κωνσταντίνου εξέφρασε τις απολογίες της υπηρεσίας για το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε μεμονωμένο. Ήταν λάθος και θα υπάρξουν επιπτώσεις, μη εξαιρούμενων, και λήψη πειθαρχικών μέτρων, υπέδειξε η προϊσταμένη της υπηρεσίας. Δουλεύουμε πολύ σκληρά, τόνισε, και είναι κρίμα να αφήνονται αρνητικές εντυπώσεις. Όπως εξήγησε η κυρία Κωνσταντίνου, η πρακτική αυτή δεν επιτρέπεται, προσθέτοντας ότι σχεδόν καθημερινά παρακολουθούμε με GPS τις διαδρομές και τηρούμε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αυτή η περίπτωση είναι σπάνια. Η κυρία Κωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι οι εν λόγω νοσηλευτές έχουν ακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο ετών και θεωρούνται ιδιαίτερα έμπειροι και προσοντούχοι, ωστόσο δεν μπορούν οι ίδιοι να αποφασίζουν για την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

[bsa_pro_ad_space id=2][bsa_pro_ad_space id=1]