Φόρμα αναζήτησης

Το άλλο ερωτηματολόγιο – Τα «υπέρ» και τα «κατά» των υποψηφίωνΠερισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Συντηρητικά ή προοδευτικά μυαλά; Δικαίωμα στο διαφορετικό ή η… κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη; Χειραγωγημένοι ή χειραφετημένοι από την Εκκλησία; Απαγκιστρωμένοι ή προσκολλημένοι στο παρελθόν; Συνάδει η προστασία του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη και τι είδους ανάπτυξη πρέπει να επιτρέπεται; ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επέλεξαν να απαντήσουν συλλογικά για τους υποψηφίους τους καταθέτοντας, ωστόσο, για πρώτη φορά θέσεις για καυτά θέματα, ενώ τόλμησαν να… ακτινογραφηθούν 7 υποψήφιοι από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Καυτές ερωτήσεις, από αυτές που οι απαντήσεις τους κτίζουν το πραγματικό προφίλ ενός υποψηφίου για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναδεικνύουν την τόλμη του, αν έχει, να τοποθετείται και να στηρίζει τα πιστεύω του ασχέτως αν διαφέρουν από της πλειοψηφίας ή των ανθυποψηφίων του, ακόμη και στον ίδιο συνδυασμό, κάτι που μπορεί να του στοιχίσει στην κάλπη.

Αυτό είναι το στοίχημα του ερωτηματολογίου του «Π» – το οποίο καθιερώθηκε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας- για τις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς, παρότι απομένει μία μόλις βδομάδα, δεν έχουμε ακόμη καθαρή εικόνα για το ποιους καλούμαστε να ψηφίσουμε.

Μπορεί τα κόμματα να θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές είναι άλλη μια μεταξύ τους αναμέτρηση δυνάμεων και εξαργύρωση ποσοστών, ωστόσο στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, ενταγμένοι σε πολιτικές ομάδες, θα είναι πρόσωπα που θα μας εκπροσωπούν. Μπορεί περαιτέρω οι έξι εκπρόσωποί μας να μην μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μείζονα ζητήματα, ωστόσο οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν, όπως και οι προκάτοχοί τους, οι διαπροσωπικές σχέσεις που θα αναπτύξουν και τα πιστεύω τους, είναι αυτά που θα μετρήσουν και θα επηρεάσουν τη σχέση μας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Οι ερωτήσεις
Εδώ και έναν μήνα αποταθήκαμε στα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και σε άλλους συνδυασμούς, για να προωθήσουν στους υποψηφίους τους ένα ερωτηματολόγιο 15+2 ερωτήσεων που ετοιμάστηκε μετά από μικρό γκάλοπ σε ψηφοφόρους. Ψηφοφόρους που ζώντας σε απόσταση από κομματικούς πυρήνες έχουν βαρεθεί να ακούνε τους πολιτικούς να ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια, κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό και την οικονομία. Ψηφοφόρους που θέλουν κάποιος να τους πείσει να πάνε στην κάλπη γιατί έχει κάτι να πει. Έχει να τοποθετηθεί, χωρίς υπεκφυγές, για τις προθέσεις του για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες καθημερινά, αφορούν την υγεία τους, την προσωπική τους ζωή, το πορτοφόλι, ακόμη και τον θάνατό τους. Έπειτα, την Ευρώπη απασχολούν σοβαρά θέματα που στην προεκλογική ατζέντα στη χώρα μας δεν έχουν χωρέσει: Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας συνδέεται με θέματα όπως οι στρατιωτικές δομές και εξοπλισμοί, οι στρατιωτικές και μη αποστολές στο εξωτερικό. Εσχάτως δε ολοένα και αναβαθμίζεται η έννοια της κοινής αυτής πολιτικής (βλ. δημιουργία της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας -PESCO). Πρόκειται για πεδίο δράσης όπου κόμματα και πολιτικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη κατά καιρούς εκφράζουν έντονα διαφορετικές προσεγγίσεις! Ποια η θέση των κυπριακών κομμάτων; Ποια η θέση των υποψηφίων;

Την ίδια ώρα, ο συντονισμός της φορολογικής πολιτικής εντός της ΕΕ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα πολλών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί άρση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, η ανταλλαγή πληροφοριών ενισχύθηκε και το θέμα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πώς θα χειριστούν το ζήτημα οι νέοι ευρωβουλευτές;

 

 

 

Όλοι οι υποψήφιοι (κάποιοι δεν θέλησαν να απαντήσουν για τους δικούς τους λόγους) κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Η επιλογή της μονολεκτικής απάντησης εδράζεται στο γεγονός ότι μία γενικόλογη απάντηση προς ικανοποίηση και τέρψη όλων των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχει πια θέση στον σύγχρονο δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Πλην όμως, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αυτά που το 2014 ανέδειξαν τους τέσσερις από τους έξι ευρωβουλευτές μας (ως επίσης και το ΕΛΑΜ οι θέσεις του οποίου θα παρουσιαστούν αύριο), επέλεξαν να απαντήσουν συλλογικά στις ερωτήσεις, εκ μέρους όλων των υποψηφίων τους, συνεπώς οι αναγνώστες δεν θα είναι σε θέση να ξεχωρίσουν κάποιον ή κάποιαν. Μπορούν ωστόσο να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο κομμάτων σε θέματα για τα οποία δεν τοποθετούνται συχνά -μάλιστα για κάποια πρώτη φορά δίνονται απαντήσεις- και έτσι να αποφασίσει τουλάχιστον ποιος συνδυασμός επί συνόλου τους εκφράζει.

 

Ξεκάθαρα αντίθετα
Μια ματιά στα «υπέρ»και «κατά» που έδωσαν ως απαντήσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχει χάσμα μεταξύ των δυο κομμάτων σε μείζονα ζητήματα. Ο ΔΗΣΥ είναι ασυζητητί υπέρ της κοινής άμυνας και ασφάλειας, ενώ το ΑΚΕΛ εναντίον. Και εξηγεί: «Διαφωνούμε με την ίδρυση ευρωστρατού, τη σύζευξη ΕΕ-ΝΑΤΟ και την «επενδυτική στροφή» στην πολεμική βιομηχανία. Θέλουμε μια Ευρώπη που να επενδύει πόρους στην κοινωνία και όχι στους εξοπλισμούς. Θέλουμε μια ΕΕ η οποία να πρωταγωνιστεί στην ειρήνη και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορία, ενώ το ΑΚΕΛ εναντίον, καθώς θεωρεί ότι οι πολίτες είναι πολιτικές που πρέπει να ψηφίζουν και μετά τα πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν. Διαφορετική είναι η προσέγγισή τους και σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών σε ψηφοδέλτια. Ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ, ενώ το ΑΚΕΛ κατά, θεωρώντας πως η πραγματική ισότητα επιβάλλει άλλα, «συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα». Αν σε κάτι συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι πως η φορολογική αρμοδιότητα θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Το ΑΚΕΛ εμφανίζεται πιο προοδευτικό σε θέματα που έχουν να κάνουν με προσωπικές επιλογές (υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, πολιτικής κηδείας), ενώ τάσσεται υπέρ το υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών, την ώρα που ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως η απόφαση για εμβολιασμό θα πρέπει να βαραίνει τους γονείς. Ο Συναγερμός τάσσεται κατά της υποχρεωτικής δωρεάς οργάνων, αλλά υπέρ της ενθάρρυνσης των πολιτών να το πράττουν. Άξια αναφοράς είναι η απάντηση του ΔΗΣΥ όσον αφορά το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, αυτό δηλαδή που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου. Δηλώνει υπέρ για τους υποψηφίους του, αλλά διευκρινίζει πως το κόμμα έχει διαφορετικές απόψεις! Καταληκτικά, αναφέρεται πως στην ερώτηση για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι καθαρά προσωπική, έχουν ερωτηθεί οι 12 υποψήφιοι και έχουν όλοι απαντήσει, όπως μας λέχθηκε από τα κόμματά τους, αρνητικά.

Υποψήφιοι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ: Απουσίες, τόλμη και λίγο από… ανέτοιμη κοινωνία

Οι προσωπικές απαντήσεις των υποψηφίων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όσων βεβαίως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Π» να τοποθετηθούν με ένα «υπέρ» ή με ένα «κατά» στις 15 ερωτήσεις, αλλά και στο κατά πόσον έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή είναι εγγυητές σε ΜΕΔ, δημιουργούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους αναγνώστες για μελέτη των σχετικού πίνακα.

Στο ενδιαφέρον προσθέτει και το γεγονός ότι στους πιο πάνω συνδυασμούς περιλαμβάνονται και τοποθετούνται για πρώτη φορά επί τέτοιων θεμάτων οι τρεις από τους έξι υφιστάμενους ευρωβουλευτές οι οποίοι επαναδιεκδικούν το αξίωμά τους. Ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι πως οι απαντήσεις ποικίλουν, όχι μόνο μεταξύ των υποψηφίων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αλλά και μεταξύ αυτών από τον ίδιο συνδυασμό. Περαιτέρω, οι επτά υποψήφιοι συνηγορούν προς την ίδια απάντηση, ήτοι «υπέρ» μόνο σε δύο θέματα. Αυτό της κοινής άμυνας και ασφάλειας στην ΕΕ και στο μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ για τη χώρα μας. Με τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη να συμπληρώνει όσον αφορά το ΓεΣΥ «προς το παρόν», την υποψήφια του ΔΗΚΟ Κατερίνα Χριστοφίδου να διατηρεί «επιφυλάξεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και διαχείρισης της εφαρμογής του» και την Ελένη Θεοχάρους (πρόεδρο της Αλληλεγγύης) να εξηγεί πως είναι υπέρ και της επικουρικής ασφάλισης και υποχρεωτικά στον ΟΑΥ.

Περαιτέρω, από τους επτά υποψηφίους μόνο η υποψήφια του ΔΗΚΟ Κατερίνα Χριστοφίδου διατηρεί επιφυλάξεις και εκφράζει έντονο προβληματισμό όσον αφορά την οριζόντια ψηφοφορία και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρά κράτη όπως η Κύπρος, την ώρα που οι υπόλοιποι τάσσονται υπέρ. Επί τούτου, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, που συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, τάσσεται υπέρ, ωστόσο για αρχή με βουλευτές Επικρατείας. Υπό προϋποθέσεις υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας τάσσεται ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας και υπέρ υπό όρους ο νυν ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ (που εξελέγη το 2014 με το συνδυασμό ΕΔΕΚ/Οικολόγων) Δημήτρης Παπαδάκης.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το θέμα έχει βρεθεί ψηλά στη δημόσια συζήτηση εξ αφορμής των αποκαλύψεων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα -μεταξύ των οποίων και βουλευτές που ψήφιζαν σχετικές νομοθεσίες- με ΜΕΔ στον Συνεργατισμό. Συνεπώς, η ερώτηση κατά πόσον ή υποψήφιοι έχουν ΜΕΔ ή είναι εγγυητές σε ΜΕΔ προστέθηκε στις ερωτήσεις για σκοπούς διαφάνειας. Όπως προκύπτει, μόνο η κ. Χριστοφίδου έχει ΜΕΔ, και το δηλώνει, μετουσιώνοντας σε πράξη τη διαφάνεια που απαιτούσε ως δημοσιογράφος από τους πολιτικούς φιλοξενώντας τους σε πάνελ της εκπομπής της τα προηγούμενα χρόνια.

 

Πλουραρισμός ΔΗΚΟ
Η σύγκριση των απαντήσεων των υποψηφίων του ΔΗΚΟ (της κ. Θεοχάρους συμπεριλαμβανομένης) οδηγεί στο συμπέρασμα πως στο κόμμα υπάρχει πλουραλισμός απόψεων, αφού μόνο σε τρεις θεματικές οι απαντήσεις τους συμπίπτουν. Πέραν της κοινής άμυνας/ασφάλειας στην ΕΕ και του ΓεΣΥ, θέσεις που υποστηρίζουν και οι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ, Μαυρίδης, Μουσιούττας, Χριστοφίδου και Θεοχάρους συνηγορούν εναντίον τού να καταστεί κοινοτική αρμοδιότητα η φορολογική πολιτική που τώρα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Υπέρ της υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών στα εθνικά ψηφοδέλτια ως μέτρο ενίσχυσης της παρουσίας γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα εξουσίας τάσσονται οι τρεις υποψήφιοι του ΔΗΚΟ (υπό όρους ο κ. Μαυρίδης, μόνο ως προσωρινό μέτρο η κ. Χριστοφίδου) και κατά η Ελένη Θεοχάρους η οποία απαιτεί σεβασμό στις γυναίκες πολιτικούς. Κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τάσσονται Μαυρίδης, Μουσιούτττας και Θεοχάρους (η οποία εξηγεί πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, ενώ μεμονωμένα άτομα μπορούν να υιοθετούν), ενώ η Χριστοφίδου θέλει να μελετήσει εκτενώς τις θέσεις της κοινωνίας για να τοποθετηθεί σωστά.

Όσον αφορά το ερώτημα για αλλαγή/εκσυγχρονισμό των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας, ο κ. Μαυρίδης απαντά «Ιστορία βάσει της αλήθειας για αυτογνωσία» χωρίς να τάσσεται υπέρ ή κατά, ο κ. Μουσιούττας λέει «ναι», η κ. Χριστοφίδου «ναι» αλλά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης κρίσης στα παιδιά και, τέλος, η κ. Θεοχάρους «ναι», όχι όμως στην απάλειψη γεγονότων.

Όσον αφορά το Brexit, θέμα που μονοπώλησε το τελευταίο διάστημα την Ευρωπαϊκή Ένωση οι υποψήφιοι, του ΔΗΚΟ δεν τοποθετούνται υπέρ ή κατά εξηγώντας πως είναι θέμα που αφορά τους πολίτες του Ην. Βασιλείου, όπως σημειώνει ο κ. Μουσιούττας. Ο κ. Μαυρίδης αποδέχεται την εν λόγω εξέλιξη, ενώ η κ. Χριστοφίδου σέβεται τις αποφάσεις των λαών. Μόνο η κ. Θεοχάρους τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόδου των Βρετανών. Σημειώνεται πως από το ΔΗΚΟ δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιο οι Ζαχαρίας Κουλίας και Άριστος Βασιλειάδης.

 

Συγκλίσεις στην ΕΔΕΚ
Από την ΕΔΕΚ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Π» να εκθέσουν τις θέσεις τους δημόσια οι Διομήδης Διομήδους, Νατάσα Ιωάννου και Χρήστος Ιακώβου. Οι υπόλοιποι τρεις ταυτίζονται σε αρκετές από τις απαντήσεις τους. Ηλίας Μυριάνθους, Θέα Νικολάου και Δημήτρης Παπαδάκης τάσσονται ομόφωνα υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας (υπό όρους ο κ. Παπαδάκης), του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, του υφιστάμενου σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών (υπό όρους ο κ. Παπαδάκης), της υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών στα ψηφοδέλτια, στη νομιμοποίηση της ευθανασίας και στην πολιτική κηδεία. Και οι τρεις υποψήφιοι της ΕΔΕΚ τάσσονται κατά του Brexit. Υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τάσσονται, υπό όρους, οι Νικολάου και Παπαδάκης, ενώ κατά ο Μυριάνθους.
Καταληκτικά, και όσον αφορά την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης, υπέρ τάσσονται οι Μ. Μουσιούττας του ΔΗΚΟ (υπό προϋποθέσεις) και Δ. Παπαδάκης της ΕΔΕΚ (υπό όρους).

-Αύριο στον «Π» οι θέσεις υποψηφίων ΕΛΑΜ και Συμμαχίας/Οικολόγων.

 

 

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.

 

Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης (pdf) ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της εφημερίδας καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.