Φόρμα αναζήτησης

Το 5G στις σωστές του διαστάσεις

Ο υποτροπιασμός των… ασθενών με κάλλο στον εγκέφαλο ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της πανδημίας. Όπου κάλλος βάλτε κεραίες 5G και είστε μέσα. Εκτός των θεωριών συνωμοσίας ότι ο SARS-CοV-2 είναι «παιδί» της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας, κάποιοι έβλεπαν κεραίες 5G εκεί που δεν υπάρχουν (γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχουν) και άλλοι ξεκίνησαν να τις καίνε! Τρεις πήραν μπουρλότο…

Ο «Π» επιχειρεί σήμερα να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις σε ό,τι αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όχι για να πείσει τους «κρουσμένους», άλλωστε η ασθένεια είναι ανίατη, αλλά για να προβληματίσει όσους… προβληματίζονται από τα ακραία επιχειρήματα όσων δεν επιθυμούν το 5G. Μιλήσαμε με ειδικούς και πιο κάτω παρουσιάζουμε μια σούμα με τα όσα αποκομίσαμε.

 

 1. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν εφευρέθηκε με την εξέλιξη της τεχνολογίας ή της κινητής τηλεφωνίας. Υπήρχε ανέκαθεν. Το ορατό φως είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η γη εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 

 1. Υπάρχουν υψηλές και χαμηλές συχνότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τις οποίες το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όσον αφορά τις επιδράσεις στην υγεία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την ιονίζουσα και τη μη ιονίζουσα. Η ιονίζουσα καθορίζεται σε συχνότητες που είναι πιο υψηλές από αυτήν ορατού φωτός, όπως π.χ. οι Χ-rays. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μέρα παρά μέρα στον γιατρό για να βγάζεις πλάκες διότι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προκαλεί βλάβη. Οτιδήποτε εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε συχνότητες κάτω του ορατού φωτός εμπίπτει στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία και δεν προκαλεί βλάβες. Τα κινητά τηλέφωνα και το WiFi εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

 

 1. Βεβαίως τα πάντα εξαρτώνται και από την ποσότητα. Στην προκειμένη περίπτωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από την ισχύ της εκπομπής. Ένας φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ισχύς του ωστόσο είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί θέρμανση. Αν βάλεις το κεφάλι σου στον φούρνο μικροκυμάτων θα τηγανίσεις τον εγκέφαλό σου.

 

 1. Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ΕΕ έθεσαν κάποια όρια στις εκπομπές κινητής τηλεφωνίας ώστε οι εκπομπές εντός αυτών των ορίων να θεωρούνται ασφαλείς. Η Κύπρος έχει υιοθετήσει αυτά τα όρια και από το 2004, όταν δόθηκε και δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας (τότε είχαν ξεκινήσει και οι πρώτες έντονες αντιδράσεις για τις κεραίες), επιβάλλει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου. Δύο φορές τον χρόνο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να κάνουν μετρήσεις στους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας τους. Τα στοιχεία υποβάλλονται στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες. Μέχρι σήμερα οι μετρήσεις ήταν εντός ορίων. Οι μετρήσεις αυτές γίνονται από ανεξάρτητα πιστοποιημένα από το κράτος συνεργεία, τα οποία μετρούν τη συνολική εκπομπή και στη χειρότερη δυνατή έκθεση. Δηλαδή μετράνε όλες τις εκπομπές από τις κεραίες που υπάρχουν στην ταράτσα (π.χ. αν υπάρχουν τρεις ή μία από κάθε πάροχο) και την ισχύ επίσης των κεραιών τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών σταθμών εάν υπάρχουν και κάνουν αναγωγή στη χειρότερη δυνατή έκθεση και στη μεγαλύτερη ισχύ. Αλλά και τότε οι μετρήσεις δεν υπερβαίνουν το 3%-4% του ορίου που έθεσαν το Υπ. Υγείας και η ΕΕ. Συνεπώς σε επίπεδο δρόμου όπου βρίσκονται και λειτουργούν οι άνθρωποι είναι πολύ πιο χαμηλές οι εκπομπές.

 

 1. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αν γίνει αυτό, θα είναι επικίνδυνο και σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία, που είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο που λειτουργεί π.χ. η τηλεόραση, όπου έχεις ένα δυνατό σε ισχύ πομπό κάπου μακριά και παίρνεις σήμα. Η τηλεόραση, αντιθέτως με τα κινητά, δεν χρειάζεται να έχει επαφή πίσω με τον πομπό. Στην κινητή βάζεις πολλές κεραίες παντού, χαμηλής ισχύος, για να μπορεί το κινητό να έχει επαφή πίσω με την κεραία. Αν η κεραία είναι μακριά καταβάλλεται προσπάθεια από το τηλέφωνο για να πάρει καλό σήμα από την κεραία με αποτέλεσμα να εκπέμπει περισσότερη ισχύ. Συνεπώς το να βάζεις λιγότερες κεραίες ή πιο μακριά θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που επιθυμείς, που είναι η λιγότερη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο αφτί σου, που βρίσκεται δίπλα από τον εγκέφαλό σου.

 

 1. Σήμερα λοιπόν, με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, οι κεραίες θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς. Για αυτό και ο ΠΟΥ έχει επικεντρώσει τις μελέτες του στις εκπομπές από κινητά τηλέφωνα, τα οποία επίσης έχουν αυστηρά στάνταρτ εκπομπών. Ένα κινητό μπορεί να εκπέμπει από ένα χιλιοστό του μιλιβάτ όταν εκπέμπει κοντά σε κεραία και έως και 2 βατ όταν η κεραία είναι μακριά, δηλαδή κατά 2.000 μεγαλύτερη ισχύ. Θεωρητικά το πλαίσιο αυτό της εκπομπής (και το μέγιστο) είναι εντός των ασφαλών καθορισμένων ορίων και δεν προκαλεί πρόβλημα στην υγεία, διαφορετικά τα κινητά τηλέφωνα θα είχαν κηρυχθεί καρκινογόνα…

 

 1. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά! Δεν μπορείς να έχεις συνεχώς ένα κινητό δίπλα από το κεφάλι σου και να μιλάς και αυτό να εκπέμπει συνεχώς 2 βατ μέσα στον εγκέφαλό σου. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν κανένας χρήστης κινητής τηλεφωνίας να μην ξεχνά τη συνετή αποφυγή! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετούνται μακριά οι κεραίες, διότι όπως προείπαμε αυτό δημιουργεί συνθήκες περισσότερων εκπομπών από τα κινητά στο κεφάλι μας, αλλά να γίνεται χρήση του κινητού μόνο για όσο χρειάζεται και πάντα με handsfree.

 

 1. Η επικινδυνότητα της κινητής τηλεφωνίας έχει εξεταστεί ήδη για πολλές δεκαετίες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποδείξεις για ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ χρήσης κινητών (συσκευών και κεραιών) και καρκίνου. Έχουν διεξαχθεί ουκ ολίγες μετααναλύσεις και ανασκοπήσεις ερευνών πάνω στο θέμα και ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί σύνδεση των δύο.

 

 1. Γιατί τόσος σάλος για τις κεραίες 5G; Θα εκπέμπουν σε υψηλότερες συχνότητες; Η απάντηση είναι πως όχι προς το παρόν. Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει πρόθεση να δώσει αδειοδότηση για φάσμα υψηλότερων συχνοτήτων από εκείνο που σήμερα είναι σε ισχύ. Υπήρχαν σκέψεις για αδειοδότηση στα 26 GHz, που αποτελεί μεν πιο υψηλή συχνότητα σε σχέση με το υφιστάμενο φάσμα κινητής αλλά δεν εμπίπτει στην ιονίζουσα και συνεπώς επικίνδυνη ακτινοβολία, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε -για να διασκεδαστούν και οι ανησυχίες- να διερευνηθεί περισσότερο αυτό το ενδεχόμενο. Φυσικά και πάλι δεν πείθονται οι εκπρόσωποι του κινήματος κατά του 5G. Ορθώς λένε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξηθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ θα είναι πιο κοντά μας, π.χ. στους στύλους της ηλεκτρικής. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητα αυξάνεται. Και ο λόγος είναι ο εξής: οι εκπομπές σε αυτό το φάσμα θα είναι μικρότερης ισχύος, διότι όσο υψηλότερες είναι οι συχνότητες τόσο το φάσμα εξασθενεί. Αυτό το συγκεκριμένο φάσμα είναι αναγκαίο σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί χρήστες που χρειάζονται περισσότερη χωρητικότητα. Κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα φάση και υπολογίζεται πως η ανάγκη για χρήση του θα υπάρξει σε μια πενταετία στην Κύπρο. Οι άδειες για 5G θα δοθούν στο φάσμα των 700 ΜHz που χρησιμοποιείται σήμερα από την ψηφιακή τηλεόραση και στα 3,4-3,8 GHz, που είναι μεταξύ των δύο συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται ήδη στο WiFi.

 

 1. Το 5G στην παρούσα φάση θα είναι μια μετεξέλιξη των παλαιότερων δικτύων. Δεν θα τοποθετηθούν περισσότερες κεραίες. Η πρόθεση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι να χρησιμοποιήσουν τις υφιστάμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας για τους πομπούς τους, ενώ θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Cyta και Cablenet για χρήση από τη δεύτερη των κεραιών της πρώτης. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερη ακτινοβολία, διότι η κάθε εταιρεία θα εκπέμπει από τη δική της αδειοδοτημένη συχνότητα (παρόμοια συνεργασία είχαν και η PrimeTel με την Epic), αλλά λιγότερους στύλους, λιγότερη οπτική ρύπανση και προφανώς λιγότερες αντιδράσεις.

 

 1. Αν κλείσουμε εντελώς την κινητή τηλεφωνία θα απαλλαγούμε από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Όχι. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει παράλληλα να κλείσουμε το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα ραντάρ, τα WiFi, τα μίξερ, τα σεσουάρ μαλλιών, να σταματήσουμε τις ακτινολογικές εξετάσεις, να σβήσουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού. Θα πρέπει να πάμε πίσω στην εποχή πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού. Και τότε ακόμα θα μείνει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από το περιβάλλον. Για να απαλλαγούμε πλήρως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πρέπει να σβήσουμε τον ήλιο, και πάλι θα έχουμε την ακτινοβολία που εκπέμπει η γη.

 

 1. Γιατί χρειαζόμαστε το 5G; Επειδή, πρώτον, η ανθρωπότητα διψά για μια πιο αποδοτική τεχνολογία. Κάθε χρόνο διπλασιάζονται οι ανάγκες σε χωρητικότητα. Άρα χρειαζόταν να βρεθεί μια πιο αποδοτική τεχνολογία για να τις ικανοποιήσει. Και, δεύτερον, το 5G θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη και άλλων υπηρεσιών στη ζωή μας που χρειάζονται μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα, όπως είναι η εξέλιξη της τηλεϊατρικής (εγχειρήσεις εξ αποστάσεως), τα οχήματα χωρίς οδηγό, η τηλεργασία που ανακαλύψαμε τελευταίως κ.λπ. Επίσης, το 5G θα δώσει τη δυνατότητα της σύνδεσης των πραγμάτων. Είναι αυτό που ονομάζουμε internet of things. Στον κόσμο που ζούμε η οικονομία είναι συνώνυμη με την ψηφιακή ανάπτυξη. Ήδη ο κόσμος άρχισε να μιλά για το 6G…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.