Φόρμα αναζήτησης

Τμήμα Πολεοδομίας, ΕΤΕΚ και άλλοι φορείς κατά του πολυώροφου στην οδό Κινύρα

Η διάθεση απόρριψης της αίτησης για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής στην οδό Κινύρα κυριάρχησε κατά τη χθεσινή (17/09/2019) συνεδρία της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε εκ νέου η αίτηση για αδειοδότηση του πολυώροφου κτηρίου.

Με τρεις ψήφους κατά της αδειοδότησης, μία υπέρ και τρία μέλη να δηλώνουν ότι θα τοποθετηθούν στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή φαίνεται να μην υιοθετεί την προτεινόμενη ανάπτυξη, η οποία εμπίπτει σε Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα στο -οριζόμενο από τον ίδιο τον Δήμο ως πολιτιστικό και διοικητικό- κέντρο της Λευκωσίας. Παρόντα στη συνεδρία ήταν επτά από συνολικά εννέα μέλη της Πολεοδομικής Επιτροπής.

Στο μεταξύ, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) τοποθετήθηκε αρνητικά με σχετική ανακοίνωσή του ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΠΟΑΚ) και το κυπριακό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS Κύπρου) με επιστολές τους στον δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ζητούν την προστασία της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα και την απόρριψη της αίτησης για το πολυώροφο.

Για το θέμα θα ληφθεί τελική απόφαση στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Οκτωβρίου.

Χωρίς κίνητρο συντελεστή

Μιλώντας στον «Π», ο πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής Γιώργος Μεσαρίτης ανέφερε ότι επικράτησε η πρόταση της αδειοδότησης με τον βασικό συντελεστή δόμησης 2.00:1, χωρίς την αξιοποίηση των κινήτρων που επιτρέπουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης μέχρι το 4.50:1 (και άρα την ανέγερση μέχρι οκτώ ορόφους) και χωρίς την διακριτική αύξηση επιπρόσθετων δύο επίπεδων (που επιτρέπουν την ανέγερση μέχρι 10 ορόφους).

Ένταξη στον χώρο

Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ως η ανώτατη πολεοδομική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το τμήμα τοποθετήθηκε με επιστολή του προς τον δήμαρχο, με την οποία τονίζει τις πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής της Λευκωσίας: ότι οι νέες αναπτύξεις πρέπει να εντάσσονται στον υφιστάμενο πολεοδομικό ιστό και το δομημένο περιβάλλον και ότι τα νέα κτήρια θα πρέπει να σχεδιάζονται με στόχο την αρμονία με το υφιστάμενο πλαίσιο.

ΕΤΕΚ: «Να υπερισχύσουν οι πρόνοιες για την προστασία της ΠΕΧ»

Με ανακοίνωσή του στις 13 Σεπτεμβρίου, το ΕΤΕΚ εκφράζει την αρνητική του θέση για την αδειοδότηση της οικοδομής. «Το κεντρικό θέμα που αναδεικνύεται άλλη μια φορά, με αφορμή την οικοδομή στην Κινύρα, είναι η αδυναμία του συστήματος να αξιολογήσει και να προστατεύσει την αρχιτεκτονική και αστική ταυτότητα των κυπριακών πόλεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ. Τονίζοντας ότι «η προτεινόμενη ανάπτυξη εξόφθαλμα υπερβαίνει σημαντικά το ύψος των υφιστάμενων αξιόλογων κτηρίων της ΠΕΧ που την περιβάλλουν», επισημαίνει ότι «το Σχέδιο Περιοχής, αν και δίνει δυνατότητα για σχετικά αυξημένο επιτρεπόμενο ύψος, περιέχει ταυτόχρονα ρητές πρόνοιες που περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα αυτή κατά περίπτωση» και υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να υπερισχύσουν οι πρόνοιες που αφορούν στην προστασία του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού χαρακτήρα της ΠΕΧ, και να μην αδειοδοτηθεί η οικοδομή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Το ΕΤΕΚ υποστηρίζει, ακόμη, ότι τυχόν αδειοδότηση του πολυώροφου θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του Επιμελητηρίου: «Ανάπτυξη στην οδό Κινύρα: Κρίσιμο σταυροδρόμι για το πολεοδομικό μέλλον της Λευκωσίας η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας».

Αυτούσια η ανακοίνωση εδώ

«Αυξημένες προσδοκίες»

Ο ΠΟΑΚ, στη δική του επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του, αρχιτέκτονας Μελέτης Αποστολίδης, εκφράζει ανησυχία καθώς «οι αυξημένοι συντελεστές δόμησης φαίνεται να δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες για υπερκέρδος των επενδυτών εις βάρος του χαρακτήρα της ιστορικής περιοχής, και κατ’ επέκταση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. «Η αλλοίωση του χαρακτήρα μιας περιοχής με την προσθήκη νέων αναπτύξεων που δεν σέβονται το περιβάλλον τους αλλά περιορίζονται στην αναζήτηση υπερκέρδους επιφέρει μη αναστρέψιμη υποβάθμιση».

Σύμφωνα με τον ΠΟΑΚ, στη συγκεκριμένη περίπτωση μελετάται η αξιοποίηση κινήτρων για ανάπτυξη εντός ΠΕΧ, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κύπρου δεν είναι δυνατή. Περαιτέρω, η κλίμακα και η μορφολογία της ανάπτυξης ουδόλως συνάδει με το δομημένο περιβάλλον της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από αραιή δόμηση και χαμηλά ύψη. «Η περιοχή αποτελεί την καρδιά του διοικητικού κέντρου της πρωτεύουσας. Χαρακτηρίζεται από κτήρια τοπόσημα όπως η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Δημοτικό Θέατρο αλλά και το νέο Κυπριακό Μουσείο. Όλα τα κτήρια εντός της εν λόγω περιοχής, διαχρονικά, σέβονται τον χαρακτήρα και την κλίμακα του περιβάλλοντος αυτού», επισημαίνεται. «Η αλλοίωση του χαρακτήρα μιας περιοχής με την προσθήκη νέων αναπτύξεων που δεν σέβονται το περιβάλλον τους αλλά περιορίζονται στην αναζήτηση υπερκέρδους επιφέρει μη αναστρέψιμη υποβάθμιση», σημειώνεται ακόμη. «Επιπλέον, η έγκριση έστω και μιας ανάπτυξης αυτής της κλίμακας θα αποτελέσει προηγούμενο με αποτέλεσμα την περαιτέρω υπερανάπτυξη της περιοχής και υπόσκαψης του στρατηγικού στόχου του Σχεδίου Περιοχής της Λευκωσίας για ανάδειξη της εν λόγω περιοχής σε Διοικητικό και Πολιτιστικό Κέντρο.»

«Ευελπιστούμε στην ορθολογική αντιμετώπιση της εν λόγω ανάπτυξης και στον περιορισμό της στο επιτρεπτό πλαίσιο χωρίς την οποιαδήποτε αύξηση συντελεστή», καταλήγει ο ΠΟΑΚ στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας.

Διάλογος σε εξέλιξη

Σχολιάζοντας με τη σειρά του στον «Π», ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Πολεοδομικής Επιτροπής, Κυριάκος Τσιμίλλης, ανέφερε ότι η συζήτηση για την αδειοδότηση του πολυώροφου κτηρίου στην Επιτροπή πήρε πολύ καιρό, ωστόσο «με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία μετά την εξ αρχής υποβολή ορισμένων καίριων ερωτημάτων, να γίνει ένας διεξοδικός διάλογος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων» εννοώντας το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το ΕΤΕΚ, τον ΠΟΑΚ και το ICOMOS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι «το σύνολο των επιστημονικών και υπηρεσιακών φορέων υπογραμμίζει τους περιορισμούς στη νομοθεσία, λόγω του ότι πρόκειται για Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα και σαν τέτοια πρέπει να προστατευτεί».

Μετά την χθεσινή τοποθέτηση της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου, αναμένονται οι απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων που έχουν ήδη ζητηθεί και το θέμα θα πάρει το δρόμο του για τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 3 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο υποβλήθηκε αίτημα αδειοδότησης πολυώροφου κτηρίου στην οδό Κινύρα, η οποία βρίσκεται στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα Λήδρα Πάλας, απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας και ανάμεσα σε διατηρητέα κτήρια.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.