Φόρμα αναζήτησης

T/κ περιουσίες: Η διαφάνεια άργησε πολύ

Τις επί σειρά δεκαετιών «αμαρτίες» στο σοβαρό και ευαίσθητο πολιτικά θέμα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, στις οποίες συνέπραξαν όλες οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, επιχειρεί να διορθώσει μερικώς η παρούσα κυβέρνηση.

Και γράφουμε «μερικώς», γιατί είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να ανακτηθεί το σύνολο των τουρκοκυπριακών περιουσιών και να διατεθούν εκ νέου επί τη βάσει διάφανων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Αυτό που επιδιώκει ο νυν υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης -με πρόταση την οποία κατέθεσε χθες στο Υπουργικό και εξασφάλισε την έγκριση του σώματος- είναι τον εξορθολογισμό στη διαχείριση και «στην πάταξη των αυθαιρεσιών, παρατυπιών και παρανομιών με συγκεκριμένα μέτρα».

Με την πρόταση που εγκρίθηκε, ο Κηδεμόνας Διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών (ο οποίος είναι με βάση την κείμενη νομοθεσία ο εκάστοτε υπ. Εσωτερικών), τερματίζει μεταξύ άλλων την παραλαβή αιτήσεων από μη εκτοπισθέντες και ταυτόχρονα δεσμεύεται για τη δημοσιοποίηση, τόσο των διαθέσιμων τ/κ περιουσιών, όσο και των πρακτικών των αποφάσεων για την παραχώρησή τους. «Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι σαθρές και μη σαφείς διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, αλλά και η προνομιακή μεταχείριση κάποιων ευνοούμενων του συστήματος, δημιουργήσαν μέχρι σήμερα μεγάλες αδικίες αλλά και φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής», επεσήμανε ο υπ. Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν οι διαθέσιμες τ/κ περιουσίες δεν δημοσιοποιούνταν. «Έρχονταν εις γνώσιν ενός πολύ περιορισμένου κύκλου ανθρώπων, που σε συνδυασμό με την έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων χρήσης οδηγούσαν στην προνομιακή μεταχείριση κάποιων που σε βάθος χρόνου κερδοσκοπούσαν εις βάρος της πλειονότητας των δικαιούχων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το καλύτερο αντίδοτο στη διαφθορά και στα ’κλειστά club’ είναι η διαφάνεια».

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού προνοεί:

  • Έναρξη λειτουργίας επίσημης ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (www.moi.gov.cy/tcp). Στην ιστοσελίδα θα δημοσιεύονται όλες οι διαθέσιμες τ/κ περιουσίες που αφορούν την παραχώρηση κατοικιών για μόνιμη στέγαση, γεωργικών και κτηνοτροφικών κλήρων, και επαγγελματικών υποστατικών.
  • Στη δημοσίευση θα καθορίζεται προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 βδομάδων, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Η δημοσιοποίηση των διαθέσιμων τ/κ περιουσιών, όπως θα προκύπτουν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από την υπηρεσία, θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα που δεν θα ξεπερνούν τους δύο-τρεις μήνες.
  • Η εξέταση των αιτήσεων θα διαρκεί το μέγιστο μέχρι 3 μήνες, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στις 30 μέρες.
  • Όλες οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται, θα εξετάζονται σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζει η σχετική νομοθεσία, ενώ αιτήσεις από μη εκτοπισθέντες δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Η πρώτη δημοσίευση διαθέσιμων τ/κ περιουσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή.