POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ιερά Σύνοδος/Covid19: Να τηρούνται τα διατάγματα του υπ. Υγείας – ΝΑΙ στον εμβολιασμόΤο μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα και τα ανακοινωθέντα του Υπουργείου Υγείας,  με στόχο την προστασία του κοινού, σημειώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει η Εκκλησία της Κύπρου, έστειλαν σήμερα ομόφωνα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο πλαίσιο της συνεδρίας της υπό την προεδρία του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’.

Η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που συνήλθε σήμερα Τρίτη 1η Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου με θέμα την πανδημία του κορωνοιού και στην παρουσία επιδημιολόγων ολοκληρώθηκε λίγο  μετά τις 13:00.

Στην ανάγνωση του ανακοινωθέντος μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατήρ Γρηγόριος ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αντιλαμβανόμενη την κραυγή αγωνίας του λαού και συμπάσχουσα μαζί του λόγω της νόσου, η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενημερώθηκε και από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων οι οποίοι παρέστησαν κατόπιν προσκλήσεως, τον Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγεία, τον Δρ. Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη, Αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και  Δρ. Γιώργο Κρασιά, Επίκουρο Καθηγητή Μοριακής Ιατρικής. Αφού ενημερώθηκε, Η Ιερά Σύνοδος υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων από όλους τους αρχιερείς και δόθηκαν οι δέουσες διαφωτιστικές απαντήσεις .

Η Ιερά Σύνοδος Σύνοδος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, επιθυμεί να απευθυνθεί προς το πλήρωμα της Εκκλησίας και να θέσει τις θέσεις της, σημειώνοντας πως η νόσος  ανεξάρτητα από τον τόπο ή τον τρόπο προέλευσης της, επετράπη από τον Θεό για παιδαγωγικούς λόγους.

Η νόσος, σημειώνει το ανακοινωθέν, μας περιστέλλει πρώτα τον εγωισμό και μας οδηγεί στην επίγνωση των ορίων μας. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τη λογική και τις δυνατότητες του, πέτυχε πολλά στη ζωή του, προσθέτοντας πως η πρόοδος αυτή, συνέβαλε πολλάκις στην αποστασία από τον Θεό και στην έπαρση. Νόμισε, ο άνθρωπος , όπως αναφέρεται,πως όλα τα μπορεί και όλα του επιτρέπονται, σημειώνοντας πως ήρθε ένας μικροσκοπικός αόρατος ιός για να τον προσγειώσει και να του υποδείξει τα όρια του.

Ἀναγκαζόμαστε, συνέχισε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατήρ Γρηγόριος, ομολογώντας την αδυναμία μας, να προστρέξουμε με ταπείνωση στον Θεό, ζητώντας το έλεος και την βοήθεια του.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της δικής μας προσπάθειας και της αναπλήρωσης από τον Θεό εκείνων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει, αναφέρει το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, εντάσσεται και το καθήκον όλων μας για τήρηση όσων το υπεύθυνο Κράτος και οι Υπηρεσίες Υγείας ορίζουν για την προστασία όλων. Η Εκκλησία επίσης συστήνει ανεπιφύλακτα  τον περιορισμό της ελευθερίας και των δικαιωμάτων μας, ακόμα και στο θέμα του εκκλησιασμού, αυτοβούλως, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να μπορέσουμε να εξέλθουμε από τους περιορισμούς όσον το δυνατόν συντομότερα.

Ως προς το θέμα της θεία Μετιαλήψεως η θέση της Εκκλησίας τονίστηκε, είναι σταθερή και ξεκάθαρη ότι δηλαδή, το σώμα και το αίμα του Χριστού δεν μεταδίδουν καμία ασθένεια. Επισημάνθηκε δε, πως αυτό είναι αποδεδειγμένο από την μακραίωνη ζωή και πράξη της Εκκλησίας αναφέροντας πως θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που γίνεται και σήμερα, τηρούμενων όλων των διατάξεων των υγειονομικών αρχών για τις μεταξύ των πιστών αποστάσεις και τις προσωπικές προφυλάξεις.

Επισημάνθηκε δε, πως η Ιερά Σύνοδος χωρίς να παραβλέπει τις επιφυλάξεις κάποιων ως προς τη σύσταση και τη δράση ορισμένων εμβολίων τα οποία ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, αλλά και χωρίς να ασπάζεται τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα, και αφού άκουσε με προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες που κάλεσε προς τούτο,  αποφάσισε να συστήσει στους πιστούς να εμβολιαστούν εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο συστήνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους.

Η Ιερά Σύνοδος στο ανακοινωθέν της ανέφερε επίσης πως δεν είναι δυνατόν να αποδώσουμε κανενός είδους συμφέροντα στις Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους παρά μόνο την έγνοια τους για την υγεία του λαού.

Επισημάνθηκε επίσης πως ασφαλώς κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ωστόσο, πως όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν να μην επιβαρύνουν την συνείδηση τους με ανεδαφικές και αντιεπιστημονές προλήψεις.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, στόχος όλων,  θα πρέπει να είναι να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο το δυνατό πιο σύντομα η πανδημία.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και καταξιωμένους Επιστήμονες, υπενθύμισε σε όλους το κραταιόν όπλο της προσευχής και κάλεσε όλους σε μετάνοια προκειμένου οι προσευχές μας να εισακουστούν από το Θεό και να λυτρωθούμε από τη λοιμική νόσο που σκέπασε την πατρίδα μας.

Τούτο ανέφεραν είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσουμε, απερίσπαστοι να επιδοθούμε στις προσπάθειες απελευθέρωσης της πατρίδας μας και στα άλλα θεάρεστα έργα μας.

Μητροπολίτης Κύκκου: Σεβασμό στα πρωτόκολα και στους επιδημιολόγους

Τον απόλυτο σεβασμό του στα όσα διατυπώνουν οι επιδημιολόγοι και στα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, η οποία ενημερώθηκε από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων για την πανδημία, ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε πως η Εκκλησία της Κύπρου ενδιαφέρεται για τον λαό και θέλει να τον προστατεύσει, ενώ ο ίδιος τηρεί όλα τα μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Οι επιδημιολόγοι ενδιαφέρονται για την υγεία του σώματος, ενώ η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την υγεία της ψυχής, είπε, για να προσθέσει ότι «το σώμα πεθαίνει χωρίς το οξυγόνο και η ψυχή πεθαίνει χωρίς το οξυγόνο της θείας κοινωνίας».

«Εάν ο Χριστιανός δεν κοινωνεί τότε παθαίνει ασφυξία και πεθαίνει η ψυχή του» είπε, σημειώνοντας πως αν το τρίπτυχο για την επιδημιολογική ομάδα είναι “αποστάσεις, απολύμανση χεριών, μάσκες”, για την Εκκλησία στο τρίπτυχο αυτό προστίθεται η “μετάνοια, εξομολόγηση, θεία ευχαριστία”.

Εκτίμησε ακόμη πως αυτή η δοκιμασία είναι «μια παιδαγωγία για να ανανήψουμε ως ανθρωπότητα, να ξαναβάλουμε στο κέντρο της ζωής μας το Χριστό και να πάψουμε να τον έχουμε εξορισμένο στο υπερπέραν» προσθέτοντας πως η ζωή μας έγινε πολύ ανθρωποκεντρική και όχι θεοκεντρική.

Πρόσθεσε πως όσοι πιστοί προσέρχονται χωρίς μάσκα στην εκκλησία, τους υποχρεώνει να φορέσουν μάσκες που διατίθενται για να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτήν. Διατίθεται επίσης υγρό απολύμανσης, ενώ οι πιστοί υποχρεώνονταοι να κρατούν τις αποστάσεις και να απολυμαίνουν τα χέρια τους, είπε.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου, που παρέστη στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε πως ήταν υποχρέωσή του να παραστεί, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αρνείται να μεταβεί, καθώς στηρίζει τον θεσμό της Ιεράς Συνόδου και «δεν πρόκειται να τον τορπιλίσουν οι ίδιοι». Άλλο το “δεν με δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου και άλλο αρνούμαι να πάω στην Ιερά Σύνοδο”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Διαφωνεί με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ο Μόρφου – Λέει όχι στον εμβολιασμό

 

Χωρίς παρελάσεις το φετινό Καρναβάλι στη Λεμεσό

 

 

Συνομιλίες σε νέα βάση είπε στην Λουτ ο Τατάρ – Καμία συζήτηση για Βαρώσια

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.