POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Όσκαρ Τσαπατσουλιάς στην Αστυνομία: Απόλυτο μπάχαλο με τις προσλήψειςΣτον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η διαδικασία πρόσληψης 256 αστυνομικών και πυροσβεστών, η οποία είχε προκηρυχθεί πέρυσι για να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη προσωπικού. Πέραν του μεγάλου ποσοστού αποτυχίας στις εξετάσεις, αλλά και των καθυστερήσεων που δημιούργησε η πανδημία και τα μέτρα που λήφθηκαν, αμφισβητείται και η νομιμότητα των διαδικασιών αναφορικά με τα ψυχομετρικά τεστ. Το θέμα έχει εγγραφεί ήδη για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, και δεν αποκλείεται να καταλήξει στα δικαστήρια.

Τα έκαναν μούσκεμα

Ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης, εκπροσωπώντας αριθμό υποψηφίων που «κόπηκαν» στις εξετάσεις των ψυχομετρικών τεστ γνωστικών ικανοτήτων (όχι στα ψυχομετρικά προσωπικότητας), καταγγέλλει τη διαδικασία σημειώνοντας πως ήταν «έκδηλα παράνομη» και ζητά επανεξέταση όλων των προσοντούχων υποψηφίων. Αστυνομικές πηγές, που γνωρίζουν το τι ακριβώς έχει συμβεί, ανέφεραν στον «Π» πως έχει δίκιο ο Γ. Καραπατάκης και πρέπει να βρεθεί αμέσως λύση, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να ακυρωθεί η όλη διαδικασία και να μείνει χωρίς προσωπικό το Σώμα. Ακόμα και η πρόθεση να προσληφθούν με συνοπτικές διαδικασίες συμβασιούχοι αστυνομικοί φαίνεται να μην προχωρεί εύκολα, λόγω ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί.

Ένα από τα στοιχεία που θέτουν σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης νέων αστυνομικών και πυροσβεστών, είναι η συμμετοχή 20 υποψηφίων στις ψυχομετρικές εξετάσεις χωρίς να έχουν προηγουμένως επιτύχει στις αθλητικές δοκιμασίες, όπως προβλέπεται από τους όρους προκήρυξης των 256 θέσεων. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι οι 20 που έλαβαν παρατύπως μέρος στις ψυχομετρικές εξετάσεις κλήθηκαν στη συνέχεια για εξέταση σε αθλητικές δοκιμασίες  και εμφανίστηκαν μόνο οι 16. Στις αθλητικές δοκιμασίες «κόπηκαν» οι 8 εξ αυτών και έμειναν μόνο 8. Αν είχε ακολουθηθεί ορθώς η διαδικασία, μόνο 8 και όχι 20 θα έφθαναν στο στάδιο των ψυχομετρικών εξετάσεων και θα διαμορφωνόταν διαφορετικά ο μέσος όρος της βαθμολογίας που επηρεάζει όλους τους υποψήφιους. Αυτό επισημαίνει ο δικηγόρος Γ. Καραπατάκης, αναφέροντας ότι η διαδικασία έχει μολυνθεί με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η βαθμολογία και να επηρεαστεί ο μέσος όρος επιτυχίας.

Η άμαξα και το άλογο

Η διαδικασία των εξετάσεων, όπως ρητώς καταγράφεται στην επίσημη προκήρυξη των 256 θέσεων, προνοεί να ακολουθείται συγκεκριμένη σειρά. Για να μπορούσε κάποιος να κληθεί στις ψυχομετρικές εξετάσεις, θα έπρεπε να έχει επιτύχει στις αθλητικές δοκιμασίες. Ωστόσο για τους 20 κάποιος αποφάσισε να βάλει την άμαξα μπροστά από το άλογο και τους κάλεσε να λάβουν μέρος στα ψυχομετρικά τεστ, χωρίς προηγουμένως να έχουν περάσει τις αθλητικές δοκιμασίες. Πέραν των 20 υπήρξαν ακόμη 12 άτομα τα οποία έλαβαν μέρος τόσο στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών αστυνομικών, όσο και στη διαδικασία πρόσληψης τακτικών αστυνομικών και πυροσβεστών και θεωρήθηκαν επιτυχόντες στη δεύτερη διαδικασία χωρίς να παρακαθίσουν στις ψυχομετρικές εξετάσεις.

Αντί επιτροπής… εταιρεία

Στο γενικό μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί, προστίθεται και η αμφισβήτηση της νομιμότητας του οργάνου που έκανε τις ψυχομετρικές εξετάσεις. Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο δικηγόρος Γ. Καραπατάκης, «οι ψυχομετρικές εξετάσεις δεν διεξήχθησαν από την επιτροπή που προβλέπει ρητά ο κανονισμός 4 (1) του περί Αστυνομίας (Γενικών) Κανονισμών (Κ.Δ.Π 51/89) Νόμου, αλλά διεξήχθησαν από κάποια ελληνική εταιρεία, η οποία ετοίμασε τα ψυχομετρικά τεστ, τα διόρθωσε και αυτή καθόρισε, εκ των υστέρων, τη βάση επιτυχίας». Δηλαδή τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και η νομιμότητα της όλης διαδικασίας, με προφανείς επιπτώσεις.

Θα έχουμε θέμα αστυνόμευσης

Ακόμα και αν δεν ακυρωθεί και απλώς καθυστερήσει και άλλο η διαδικασία πρόσληψης νέων αστυνομικών, η Αστυνομία θα αντιμετωπίσει πιο οξύ πρόβλημα στελέχωσης από αυτό που ήδη αντιμετωπίζει, καθώς στις 700 κενές θέσεις θα προστεθούν και αυτές όσων αφυπηρετήσουν. Ήδη ορισμένες υπηρεσίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες αστυνόμευσης που υπάρχουν. Ως προσωρινή λύση φαίνεται η πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών με συμβόλαιο ενός έτους το οποίο θα μπορούσε να ανανεωθεί για ακόμη ένα έτος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις εκ μέρους πολιτικών κομμάτων, που ίσως καταστήσουν δύσκολη μια τέτοια επιλογή.

Από την άλλη, έντονο προβληματισμό προκαλεί τόσο το μικρό ενδιαφέρον για πρόσληψη νέων προσοντούχων πολιτών στην Αστυνομία, αλλά και το χαμηλό επίπεδο σε σχέση με την ποιότητα των υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις γραπτές εξετάσεις έλαβαν μέρος 900 άτομα και κατάφεραν να περάσουν μόνο 180, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις είναι 256! Μετά τις γραπτές εξετάσεις «κόπηκαν» 40 στις αθλητικές δοκιμασίες και άλλοι στα ψυχομετρικά τεστ, με τον τρόπο που αυτά έγιναν. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί η διαδικασία να υπάρξουν και άλλες απώλειες στο ναρκοτέστ και στον έλεγχο ποινικού μητρώου.

Και ενώ η διαδικασία προσλήψεων ναυαγεί λόγω μικρού αριθμού επιτυχόντων, «κόβονται» στα ψυχομετρικά τεστ γνωστικών ικανοτήτων υποψήφιοι με πτυχία και μεταπτυχιακά, ως και η Αστυνομία να διαθέτει πλειάδα τέτοιων στελεχών και να έχει την πολυτέλεια να απορρίπτει μέσα από μια ακατανόητη τυπολατρεία με πολλά κενά προσοντούχους υποψήφιους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο προκηρύχθηκε και νέος διαγωνισμός για πρόσληψη αστυνομικών ώστε να συμπληρωθούν τα κενά και οι απώλειες από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Προειδοποίηση για μπλοκάρισμα της επιλογής των 256

Ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης στην επιστολή του προς τον αρχηγό Αστυνομίας, τον πρόεδρο της Επιτροπής Προσλήψεων, παραθέτει σειρά νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διαδικασία για πρόσληψη 256 αστυνομικών και πυροσβεστών υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες που έχουν γίνει «έρχονται σε αντίθεση με την Αρχή της Νομιμότητας αλλά και τις αρχές της Χρηστής Διοίκησης και της Καλής Πίστης». Όπως λέει, απευθυνόμενος στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσλήψεων της Αστυνομίας, «έχετε προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους πελάτες μας (υποψήφιοι αστυνομικοί), καταρρακώνοντας πλήρως το περί δικαίου αίσθημα και την ανάγκη αξιοκρατίας».

Αν δεν… πάμε σε δίκη

Οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις υποψήφιοι, τους οποίους εκπροσωπεί ο κ. Καραπατάκης, θεωρούν ότι πρέπει να διορθωθούν οι παρατυπίες που έχουν γίνει με τα ψυχομετρικά τεστ, που λόγω της περίεργης διαδικασίας κατέστησαν «υπερκριτήριο» πρόσληψης. Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς την Επιτροπή Προσλήψεων «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εγκρίνετε το αίτημα (για αναθεώρηση της διαδικασίας και επανεξέταση), τονίζοντάς σας ταυτόχρονα το ότι επιφυλάσσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας, όπως σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματος, ακολουθήσει προσφυγή άμεσα, με βάση το άρθρο 146 του Συντάγματος, στο Διοικητικό Δικαστήριο, για ακύρωση των διορισμών στις εν λόγω θέσεις και την ταυτόχρονη εξασφάλιση διατάγματος αναστολής εκτέλεσης των εν λόγω διορισμών λόγω έκδηλης παρανομίας».

Οι καταλληλότεροι

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «το πρωταρχικό καθήκον εστιάζεται στην επιλογή των πιο κατάλληλων υποψηφίων για τις εν λόγω κενές θέσεις». Συνεπώς, διερωτάται κάποιος, πώς με τον αποκλεισμό υποψηφίων που πέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις και πέρασαν και τις υπόλοιπες εξετάσεις πλην αυτών των ψυχομετρικών, διαθέτοντας πτυχία και μεταπτυχιακά, επιτυγχάνεται ο στόχος της επιλογής των καταλληλότερων.

Ήδη στην Αστυνομία υπάρχει έντονη συζήτηση, όχι μόνο για την παρούσα διαδικασία η οποία ίσως ναυαγήσει οριστικά, αλλά και για τις μελλοντικές διαδικασίες για πρόσληψη αστυνομικών. Αυτό που εξετάζεται, είναι η διόρθωση προβλημάτων, ώστε να μην προκύπτουν στρεβλώσεις που οδηγούν σε αδικία έναντι υποψηφίων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.