Φόρμα αναζήτησης

Την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ απαιτούν τα κόμματα

Την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ζητούν με ανακοινώσεις του τα πολιτικά κόμματα μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό.

ΑΚΕΛ: Καταπέλτης για την κυβέρνηση το πόρισμα

Το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση αφού χωρίς περιστροφές η Επιτροπή επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ σημειώνει σημειώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να παραιτηθεί και αν όχι, ο Πρόεδρος οφείλει να τον παύσει. Η παραίτησή του σημειώνει το ΑΚΕΛ δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα που διενεργήθηκαν στον τόπο μας.  Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συλλογικές και δεν μπορούν να παραγραφούν.Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι το πόρισμα αποδίδει και στον Πρόεδρο ευθύνες. Πρώτο, γιατί δεν απάλλαξε τον Υπουργό από τα καθήκοντά του και δεύτερο, γιατί ήταν ενήμερος κι όμως ο «Πρόεδρος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώραν την περίοδο αυτή», όπως σημειώνει το Πόρισμα.

ΔΗΚΟ: Παραίτηση Xάρη και ενώπιον δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι

Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί όλες οι ευθύνες που αναφέρονται στο πόρισμα να αποδοθούν στους υπεύθυνους αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Απαιτούμε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών σημειώνει το ΔΗΚΟ καλώντας τον ΠτΔ σε αντίθετη περίπτωση να παύσει πάραυτα τον Υπουργό του. Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως την συνέχιση των ερευνών θα πρέπει πλέον να αναλάβει ο Γενικός Εισαγγελέας έτσι ώστε όλοι οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ η έκθεση αποδίδει μεταξύ άλλων:

-Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και άρα επιβεβαιώνει ότι ορθά το Δημοκρατικό Κόμμα ζητούσε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ή την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-Πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για τον κ. Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά και άλλων μελών του ΔΣ της Επιτροπείας και εισηγείται να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

-Πολιτική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί ενώ γνώριζε από τον Σεπτέμβριο του 2017 για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού, όχι μόνο δεν παρενέβη για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούσε η Κυβέρνηση του,αλλά αντίθετα, ακόμη και τον Ιανουάριο του 2018 παραπλανούσε την κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση στο Συνεργατισμό.

-Σημειώνεται πως οι κυβερνώντες παραπλάνησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την πραγματική κατάσταση του Συνεργατισμού προβάλλοντας μια υπεραισιόδοξη εικόνα που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

-Ευθύνη στην Κεντρική Τράπεζα, για τη νωθρή και ελλιπή εποπτεία που ασκούσε.

Συμμαχία Πολιτών: Να παραιτηθεί ή να παυθεί ο ΥΠΟΙΚ

Απαιτούμε  όπως ο Υπουργός Οικονομικών είτε παραιτηθεί είτε παυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΣΥΜΠΟΛ απαιτεί όπως αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Η συμμαχία πολιτών σημειώνει πως το πόρισμα της έρευνας για Συνεργατισμό χρήζει αναλυτικής μελέτης αλλά υπάρχουν στοιχεία  που είναι καταπέλτης τόσο για τον Υπουργό Οικονομικών όσο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ενώ γνώριζε όπως το πόρισμα αναφέρει, ότι οι χειρισμοί του Υπουργού του δεν ήταν οι σωστοί, δεν τον έπαυσε. Δυστυχώς, προστίθεται, η Συμμαχία Πολιτών επιβεβαιώθηκε όταν εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για το γεγονός ότι:

 -Ο Υπουργός Οικονομικών διόρισε Συναγερμικούς φίλους και συμμαθητές του, με αμφισβητούμενη πείρα και ικανότητες, να διοικήσουν τον Συνεργατισμό.

-Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες για την αναποτελεσματική διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

-Ενώ γνώριζαν τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησαν στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.

-Η όλη διαδικασία πώλησης της Συνεργατικής Τράπεζας έγινε λανθασμένα και με τρόπο που αποδυναμώθηκε η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης ενώ ενισχύθηκε η θέση της Ελληνικής Τράπεζας.

 Περδίκης: Να παραιτηθεί ο Χάρης

 Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού εκθέτει την παρούσα κυβέρνηση και «αν ήμουν προσωπικά στην θέση του Υπουργού Οικονομικών θα έθετα την παραίτηση μου στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ήμουν ο Πρόεδρος θα την έκανα δεκτή», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφερόμενος στο θέμα.

Σε δήλωση στη Βουλή, ο κ. Περδίκης πρόσθεσε πως εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποδείξει  ότι εκεί που υπάρχουν θέματα ποινικών ευθυνών, αυτή η πολιτεία ότι μπορεί να τιμωρεί.

Το Κίνημα αναμένει από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσουν το υλικό αυτό, με την βοήθεια της ομάδας που έχει συσταθεί από τη Νομική Υπηρεσία, και να αποδοθούν ευθύνες το συντομότερο δυνατό, συνέχισε ο κ. Περδίκης.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι μια πράξη δημοκρατική την οποία εναγωνίως η κοινή γνώμη αποζητούσε, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν εμφανώς ευθύνες για το ξεπούλημα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι οι 800 και πλέον σελίδες από τις οποίες αποτελείται  το πόρισμα εμπεριέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο από το 1985 μέχρι το 2013, όσο και από το 2013 μέχρι και το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Ο ​κ. Περδίκης παρατήρησε ακόμα πως είναι ένα πόρισμα που δεν μασά τα λόγια του και έρχεται να επιβραβεύσει όσους από εμάς αγωνίζονται για ενίσχυση των θεσμών ελέγχου.

Παρατήρησε επίσης ότι πολλά άτομα που κατείχαν θέσεις κλειδιά στον Συνεργατισμό αλλά και διετέλεσαν πρόεδροι σε τοπικές ΣΠΕ, φέρουν ευθύνες για θέματα αποφάσεων αλλά και για χειρισμό δανείων που έγιναν.

Τέλος ο κ. Περδίκης είπε πως το  Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα μελετήσει το πολυσέλιδο έγγραφο για να μπορεί να προβεί σε επιμέρους αναλύσεις και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της απόδοσης ευθυνών οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε ποινικές.