Φόρμα αναζήτησης

Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Κιτίου

Την απόφαση του να παραιτηθεί αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως σήμερα ο Μητροπολίτης Κιτίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος που συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια Αρχιερατείας στην Μητρόπολη Κιτίου, εξέφρασε και προ καιρού την επιθυμία του να παραδώσει τον επισκοπικό του θρόνο.

Η διαδικασία εκλογής

Σύμφωνα με το νέο κατασταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια:

  • την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό και
  • την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Με πιο απλά λόγια στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου, εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του για τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Διαβάστε επίσης: Μονομαχία στο ελ Ράσο – Η παραίτηση Κιτίου μέρος του παρασκηνίου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές

Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία.

Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Κιτίου Χρυσόστομου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.