Φόρμα αναζήτησης

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια» πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων;

Με επιστολή της ημερ. 6/12/2019 η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, κάλεσε τους συναδέλφους της, πρόεδρο και μέλη της επιτροπής να αποφασίσουν τι θα πράξουν για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, για να μην μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη. Το όλο θέμα που… ανοίγει φάλιες στη βουλή αφορά την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη, που απέστειλε στη Βουλή λίγο πριν αποχωρήσει από διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συλλούρης επέστρεψε κατά τρόπο… δραματικό τα έγγραφα της κ. Γιωρκάτζη, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον νυν διοικητή, όταν ανέλαβε τον περασμένο Απρίλιο, αιφνιδιάζοντάς τον, μάλιστα, αφού τον κάλεσε να προβεί σε νέα έρευνα. Άφησε δε να εννοηθεί πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι επιβεβλημένη, αφού, όπως είπε, στις λίστες υπάρχουν μεταξύ άλλων και πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν στη λίστα άτομα με ΜΕΔ ύψους 2.500-2.600 ευρώ και πως ρωτώντας συγκεκριμένο άτομο για το ποσό, του απάντησε πως «πιθανόν να είναι η κάρτα μου», την οποία στο μεταξύ ξόφλησε. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τότε ο κ. Συλλούρης για κλείσιμο του θέματος, τόνισε πως «το θέμα τώρα ανοίγει». Πλην, όμως, είναι από τον Ιούλιο που εξήγησε ο κ. Ηροδότου στην πρώτη επιστολή που απηύθυνε στον κ. Συλλούρη πως, έχοντας λάβει νομική γνωμάτευση, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η Κεντρική Τράπεζα υπέχει υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων που τελούν σε γνώση, υπό τον έλεγχο ή την κατοχή της, όπως προβλέπεται στον περί Καταθέσεων Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμο, μόνο αν ζητηθούν από κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αλλιώς εκτεθειμένοι

Η ημερομηνία αποστολής της επιστολής της κ. Χαραλαμπίδου, η οποία είναι και εκπρόσωπος της κσ του ΟΑΣΕ κατά της διαφθοράς, έχει σημασία, καθώς εκείνη τη μέρα έλαβε γνώση από σχόλιο του «Π» για το γεγονός ότι είχε περάσει ένα 15νθήμερο από τη μέρα αποστολής και δεύτερης επιστολής του νυν διοικητή Κ. Ηροδότου προς τον πρόεδρο της Βουλής με την οποία επιβεβαιώνει εκ νέου την ετοιμότητα της ΚΤΚ να συμμορφωθεί με την υποχρέωση παροχής πληροφοριών και στοιχείων προς τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Πλέον, σχολιάζαμε στις 6 Δεκεμβρίου, έχει λάβει γνώση και η Επιτροπή Ελέγχου. «Θα ζητήσει αρμοδίως την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη; Για να μην επαναλάβουμε τα της γυναίκας του Καίσαρα και της τιμιότητας…».
Θορυβημένη η κ. Χαραλαμπίδου ενημέρωσε με επιστολή της την ίδια μέρα πως «στις 27 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία απουσίαζα, μας κοινοποιήθηκε επιστολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Η κοινοποίηση έγινε ως είθισται από τον γενικό διευθυντή της Βουλής». Η κ. Χαραλαμπίδου διαπιστώνοντας ότι στο μεταξύ δεν απασχόλησε τον πρόεδρο Ζ. Κουλία ή το σύνολο της επιτροπής το θέμα, υπογραμμίζει πως «από τη στιγμή που μετατέθηκε το βάρος της ευθύνης, με την ενημέρωση που τύχαμε, στην Επιτροπή Ελέγχου , επιβάλλεται να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος διαχείρισης και ανταπόκρισης στα όσα καταγράφει ο κεντρικός τραπεζίτης». Η κ. Χαραλαμπίδου σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει την επιτροπή καταλήγει: «Αντιλαμβάνεστε ότι, από τη στιγμή που μας κοινοποιήθηκε η συγκεκριμένη αλληλογραφία, όπου καταγράφεται το αίτημα του κεντρικού τραπεζίτη για να απευθυνθεί κοντά του κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου νομότυπα να δώσει τα στοιχεία, θα πρέπει να αποφασιστεί και τρόπος διαχείρισής της, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι ως Επιτροπή Ελέγχου στην κοινή γνώμη».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.