Φόρμα αναζήτησης

Την Τετάρτη η… πολιτική απόφαση του Υπουργικού – Δεκτοί για Λήδρας οι ειδικοί

Αν την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου δεν παρθεί απόφαση για άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, ο λόγος δεν θα είναι οποιοιδήποτε ενδοιασμοί ή ανησυχίες της ομάδας των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Αυτό κατέστη σαφές χθες, στη διάρκεια συζήτησης για το άνοιγμα του συγκεκριμένου οδοφράγματος κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό.

Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π», κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τα οποία κρίθηκαν από τους επιστήμονες ικανοποιητικά. Δεν εκφράστηκαν ανησυχίες ή/και προβληματισμοί για το ενδεχόμενο άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, καθώς η απόφαση και των δύο πλευρών για υποχρεωτικό τεστ που να είναι αρνητικό κατά τη διέλευση περιορίζει σε μεγάλο βαθμό κάθε κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης. Οι δε ενδοιασμοί, που επίσης εκφράζονταν από κυβερνητικής πλευράς, λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού εξαιτίας συνωστισμού στο οδόφραγμα φαίνεται πως έχουν περιοριστεί σημαντικά, λόγω των υποχρεωτικών τεστ και της προσέγγισης του οδοφράγματος μόνο απ’ όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας δρ Πέτρος Καραγιάννης χαρακτήρισε αρκούντως ικανοποιητικά τα μέτρα που λαμβάνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σημείωσε ωστόσο ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος είναι θέμα το οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση.

Εξάλλου, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό ο κ. Καραγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία διότι φαίνεται ότι οι Τ/Κ, ίσως λαμβάνοντας υπόψη και το τι συζητήθηκε στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, υποβίβασαν την Τουρκία και έβαλαν ακόμη ένα έξτρα τεστ εν τη αφίξει των τουριστών ή των επαναπατριζόμενων Τ/Κ». Επομένως, πρόσθεσε, διασφαλίζεται ότι ανιχνεύονται τα θετικά περιστατικά και απομονώνονται με καραντίνα στο κατεχόμενο τμήμα.

 

Χαλάρωση μέτρων

Η επιστημονική ομάδα θα καταθέσει γραπτώς τις εισηγήσεις της, οι οποίες θα υποβληθούν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία από τον κορωνοϊό τις επόμενες μέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά γάμους, βαφτίσεις, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης αλλά και τη χρήση γαντιών. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, στηριζόμενοι στην εικόνα του ιού, εισηγήθηκαν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις, υπό προϋποθέσεις, με αριθμό ατόμων αναλόγως των τετραγωνικών ενός χώρου δεξιώσεων. Για παράδειγμα, αντί του μέτρου των 200 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και 100 σε εσωτερικούς, ο αριθμός να καθορίζεται στη βάση του μεγέθους του χώρου, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.

Οι επιστήμονες δεν είναι αρνητικοί όσον αφορά την επαναλειτουργία και των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, αρκεί να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, με σκοπό να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Εισήγηση υπήρξε και για την υποχρεωτική χρήση γαντιών σε ορισμένες επιχειρήσεις, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να χαλαρώσει.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης αναλάβει την εξέταση όλων των πρωτοκόλλων που αφορούν τον νέο ιό, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν στρεβλώσεις ή και ασάφειες που παρατηρούνται και δημιουργούν σύγχυση και αμφιβολίες.

 

Ομαδικά τεστ για Covid-19

Με θετικό φακό, όπως πληροφορείται ο «Π», αντικρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την εισήγηση του καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη για χρήση νέας τεχνικής (μέθοδος pooling) για τη διενέργεια εξετάσεων κορωνοϊού στα αεροδρόμια. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέχρι και πενταπλασιασμός των εξετάσεων, σε καθημερινή βάση.

Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως θα συζητήσει με τα εργαστήρια στα αεροδρόμια «ώστε να προχωρήσουμε και με την εφαρμογή αυτής της πρακτικής, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διενεργούμε πενταπλάσιο αριθμό εξετάσεων στα αεροδρόμια δειγματοληπτικά, χωρίς επιπλέον κόστος». Τόνισε δε ότι θα είναι δυνατή η διεξαγωγή 1.500 τεστ ημερησίως στους αερολιμένες.

Επεξηγώντας τη μέθοδο αυτή, ο Λεόντιος Κωστρίκης αναφέρθηκε σε μια τεχνική της μοριακής ιολογίας, αρκετά γνωστή, κατά την οποία ομαδοποιούνται δειγματοληψίες από αρκετά άτομα. Σε πρώτη φάση, σημείωσε, μπορεί να ομαδοποιείται το επίχρισμα πέντε ατόμων, ώστε να γίνεται μια εξέταση PCR. Εάν το αποτέλεσμα βγει αρνητικό σημαίνει πως και τα πέντε άτομα είναι αρνητικά στον ιό.

Εάν είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνει εξέταση σε κάθε δείγμα ξεχωριστά, ώστε να εντοπιστεί το άτομο ή τα άτομα που είναι θετικό/ά στον κορωνοϊό.

Ο δρ Κωστρίκης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης (σ.σ. αλλοίωσης) του αποτελέσματος της εξέτασης λόγω της ομαδοποίησης των επιχρισμάτων και σημείωσε ότι αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα και είναι στα σκαριά η εφαρμογή της στις ΗΠΑ, αφού έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς οργανισμούς της χώρας.

 

Τουρκία και ιός

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για την κατάσταση στα κατεχόμενα, είπε πως «και η Τουρκία τέθηκε ως θέμα συζήτησης. Η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται ούτως ή αλλιώς στις 15 χώρες που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ ως χώρες από τις οποίες μπορούμε να δεχόμαστε αφίξεις. Άρα και η ίδια η ΕΕ αλλά και η άποψη των ειδικών είναι πως τα δεδομένα είναι τέτοια που η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία Γ, επομένως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον χειρισμό στα οδοφράγματα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι αναφορικά με το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ο υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμη πως έχει αποφασιστεί να επαναξιολογηθούν όλα τα πρωτόκολλα και εκεί όπου υπάρχει στρέβλωση ή χρειάζονται βελτιώσεις να υποβληθούν εισηγήσεις από τους ειδικούς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.