POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Τι πρέπει να κάνουν οι Αμμοχωστιανοί;Ομάδα Πολιτών της Αμμοχώστου απέστειλε από τις 29 Ιουνίου στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη πρόταση που αφορά την κατοχύρωση των ιδιοκτητών ολάκερης της πόλης της Αμμοχώστου. Η πρόταση δόθηκε και στον δήμαρχο Αμμοχώστου. Οι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης εύλογα ανησυχούν. Η ανυπαρξία ελπίδας για πολιτική λύση του Κυπριακού, με την Αμμόχωστο πρώτη στον κατάλογο για τα υπό επιστροφή εδάφη, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Άγκυρας, του Εβκάφ και Τουρκοκυπρίων πολιτικών για άνοιγμα της πόλης και εποικισμό της, οδηγεί σε επιπλέον ανησυχίες. Την Παρασκευή ο Τουρκοκύπριος λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι τα Βαρώσια θ’ ανοίξουν σταδιακά.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι από τις πρώτες μέρες η «κυβέρνηση» είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε κινήσεις «που θα αλλάξουν το παιχνίδι», αναφέροντας πως εδώ και 46 χρόνια τα Βαρώσια είναι κλειστά και εκεί υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν σε εκκλησιαστικά ιδρύματα (βακούφικα).

«Προς την κατεύθυνση εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει η εγκατάσταση σταδιακά», είπε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι οι εργασίες καταγραφής στην περίκλειστη πόλη έγιναν και η νομική πτυχή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μελέτης.

 

Το ερώτημα

Το ερώτημα που αιωρείται για τους Αμμοχωστιανούς είναι λογικό. Αν δεν υπάρχει προοπτική λύσης, τότε ο κάθε Αμμοχωστιανός θα πρέπει να κινηθεί από μόνος του με βάση και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ώστε να προσφύγει στην Τ/κ Επιτροπή Αποζημιώσεων. Αν μη τι άλλο μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μπορούσε να προκύψει έστω μια μικρή αποζημίωση. Πολλοί Αμμοχωστιανοί ήδη έχουν προσλάβει νομικούς συμβούλους και προχωρούν. Περισσότεροι όμως είτε απαξιώνουν αυτή τη διαδικασία, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν κάποιους δικηγόρους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δικαίως οι Αμμοχωστιανοί στρέφονται προς το κράτος και ζητούν αρωγή, είτε αυτή είναι νομική είτε οικονομική. Κι αυτό γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά για την Κύπρο λόγω της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία, με τα κρατικά ταμεία να είναι ως εκ τούτου άδεια.

Η σοβαρότερη αντίρρηση που εισπράττουν από πλευράς κυβέρνησης και Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτές οι μαζικές ατομικές προσφυγές είναι επικίνδυνες και ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δη τηΝ πτυχή του περιουσιακού, επιχείρημα το οποίο ευσταθεί νοουμένου ότι υπάρχει διαδικασία λύσης στο Κυπριακό. Φυσικά, εδώ και τρία χρόνια δεν συμβαίνει οτιδήποτε, γι’ αυτό και ο μέσος Αμμοχωστιανός διερωτάται σε τι θα μπορούσε να βλάψει μια τυχόν προσφυγή του. Άλλωστε, σύμφωνα με αναλυτές, η προσφυγή αυτή ανοίγει ένα παράθυρο για δικαίωμα προσφυγής στο ΕΔΑΔ όπως ήδη ξεκίνησαν να κάνουν κάποιοι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές.

 

Η άλλη όψη

«Άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» του περιουσιακού χαρακτηρίζει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενός τ/κ ιδρύματος για περιουσία στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Δημητριάδης έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «ατυχείς» τις κινήσεις της κυβέρνησης για το θέμα των κατοίκων της Αμμοχώστου τονίζοντας σε συνεντεύξεις του «ότι η απραξία της κυβέρνησης στο ΕΔΑΔ αφήνει το Βαρώσι στο Εβκάφ».

Αναφερόμενος στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ο δικηγόρος, με εμπειρία στην εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον του ΕΔΑΔ, κάνει λόγο για «μνημείο κακοδιαχείρισης», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο Κύπριος φορολογούμενος, λόγω ενδεχόμενης υποχρέωσης της Δημοκρατίας για καταβολή αποζημιώσεων. Ακόμη, αναφέρει ότι η δημιουργία στις ελεύθερες περιοχές μιας επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας, αντίστοιχης με αυτήν που λειτουργεί στα κατεχόμενα, είναι πιθανή σε βάθος χρόνου αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» μετέδωσε πρόσφατα ότι εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τέσσερα κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε γη 4,5 στρεμμάτων που ανήκει στο Ίδρυμα Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι στη Λευκωσία και δύο υποθέσεις οδηγήθηκαν στο ΕΔΑΔ. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεν σχολιάζει την ίδια την υπόθεση, καθώς εκδικάζεται, είπε ωστόσο ότι δεν είναι η μόνη, καθώς υπάρχουν και άλλες υποθέσεις για τ/κ περιουσίες εναντίον του Κηδεμόνα ενώπιον του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο.

«Το θέμα αυτό πιστεύω ότι άπτεται του περιουσιακού στην Κύπρο και είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Όπως δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, έτσι και οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Η διαφορά είναι ότι στις ελεύθερες περιοχές έχει δημιουργηθεί το σύστημα του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ενώ στα κατεχόμενα λένε ότι είναι δικές τους», είπε.

Οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα είναι τριπλάσιες, καθώς ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατ. σκάλες σε σύγκριση με περίπου 400 χιλιάδες σκάλες που είναι οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, σημείωσε.

 

Τι λένε οι Αμμοχωστιανοί;

Εδώ και δύο μήνες κατέθεσαν πρόταση για δημιουργία Ομάδας Δράσης που αφορά την κατοχύρωση των ιδιοκτητών ολάκερης της περίκλειστης πόλης, και αναμένουν απαντήσεις, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Άννα Μαραγκού, Παύλος Ιακώβου και Νίκος Κάρουλλας: «Ο κόσμος της Αμμοχώστου παρακολουθεί με αγωνία τα συνεχιζόμενα σχέδια των Τούρκων κατακτητών για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί σιγή ιχθύος γύρω από το όλο θέμα. Κανείς δεν ασχολείται με την πόλη, οι συνομιλίες φαίνεται απέχουν ακόμη έτη φωτός, ο κόσμος έχει φθάσει σε σημεία απόγνωσης και, το χειρότερο, προσεγγίζεται ήδη από διάφορους για πώληση των περιουσιών του.

Οι πολίτες της Αμμοχώστου γνωρίζουν ότι ο Δήμος Αμμοχώστου δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε την οικονομική δυνατότητα να κινηθεί για να διεκδικήσει μέσω της νομικής οδού τις περιουσίες. Εδώ και καιρό και με αφορμή τις παράνομες εισόδους των Τούρκων στην περίκλειστη πόλη, ομάδες πολιτών έχουν ανταλλάξει απόψεις με εμπειρογνώμονες νομικούς και πολιτικούς για το θέμα της διάσωσης της πόλης, και έχοντας υπόψη τους δύσκολους καιρούς που μας αναμένουν προτείνουν ένα έκτακτο σχέδιο δράσης που θα βοηθήσει τον δήμο, και θα θωρακίσει νομικά τους ιδιοκτήτες γης.

Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης εντός του Δήμου Αμμοχώστου που θα φέρει σε πέρας την καταγραφή και τη νομική κατοχύρωση των ιδιοκτησιών των Αμμοχωστιανών μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Οι αιτήσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτή την επιτροπή πρέπει να είναι ατομικές. Πολλοί πολίτες έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, υπάρχει όμως ακόμη μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει σε δικηγορικά γραφεία για τη σύνταξη αυτών των αιτήσεων.

Σκοπός και λόγος ύπαρξης της Ομάδας Δράσης είναι η καταγραφή όλων των περιουσιών και η συγγραφή των αιτήσεων στο όνομα των ιδιοκτητών.

Ζητούμε από την κυπριακή κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των Αμμοχωστιανών που βλέπουν με τρόμο την πόλη τους να χάνεται από τα μάτια τους καθημερινά. Ζητούμε από την κυπριακή κυβέρνηση να συνδράμει οικονομικά τον Δήμο Αμμοχώστου στο δύσκολο, πλην όμως αναγκαίο σχέδιο για τη διάσωση της πόλης αγκαλιάζοντας την όλη πρόταση και καταβάλλοντας το σύνολο των μισθών των ατόμων που θα καταρτίσουν την Ομάδα Δράσης».

 

Η ομάδα δράσης

  1. Θα περιλαμβάνει 4 ή και περισσότερους έμπειρους νομικούς για να συντάξουν εκ μέρους των ιδιοκτητών τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, και να δώσουν λύσεις σε σωρεία ερωτημάτων και προβλημάτων που τίθενται για θέματα εταιρειών, κ.λπ.
  2. Θα περιλαμβάνει 2 υπαλλήλους του Κτηματολογίου Αμμοχώστου για να καταρτίσουν τον κατάλογο των ιδιοκτησιών και να συνδράμουν τους νομικούς και τους ιδιοκτήτες σε θέματα ανεύρεσης και επικαιροποίησης τίτλων ιδιοκτησίας.
  3. Απαραίτητος για την ομάδα είναι ειδικός για τη δημιουργία του ανάλογου λογισμικού.
  4. Η Ομάδα θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί με επιπλέον γραμματειακό προσωπικό για να ανταποκριθεί στο έργο.

Η Ομάδα Δράσης θα εδρεύει εναλλάξ σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και θα έχει συγκεκριμένους όρους εντολής και χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για τη διεκπεραίωση του σχεδίου.

Η Ομάδα Δράσης αφού εντοπίσει από το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου όλους τους ιδιοκτήτες γης (της ευρύτερης και του παραλιακού μετώπου), θα καλέσει τον κάθε ιδιοκτήτη σε προγραμματισμένη συνάντηση για να προσκομίσει τους τίτλους της ιδιοκτησίας του και ό,τι άλλο χρειάζεται η αίτηση.

Οι πολίτες της Αμμοχώστου πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα θωράκισης των περιουσιών τους και ένα δείγμα στήριξης της κυπριακής κυβέρνησης μετά από 46 ολόκληρα χρόνια.

«Παράλληλα με όλες αυτές τις προσπάθειες συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι ο υπέρτατος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η επανένωση της πατρίδας μας μέσω των συνομιλιών οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως» επισημαίνουν.

 

Βοήθεια νομικών;

Η Αμμόχωστος διαθέτει εκατοντάδες διαπρεπείς νομικούς οι οποίοι ζουν στην προσφυγιά. Πέρα από τη βοήθεια από το κράτος, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η συνδρομή τους pro bono. Η ηγεσία των Βαρωσιωτών θα έπρεπε να ζητήσει από Αμμοχωστιανούς και όχι μόνον δικηγόρους να βοηθήσουν όλους τους κατοίκους της πόλης αν πραγματικά επιθυμούν να κάνουν προσφυγή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.