Φόρμα αναζήτησης

Τι πιστεύουν οι Κύπριοι για τα εμβόλια; Τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας

Τα τελευταία χρόνια το κίνημα κατά των εμβολίων αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μην εμβολιάζονται, ούτε οι ίδιοι, ούτε και τα παιδιά τους. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, είναι να εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους που αφορούν την υγεία τους.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Wellcome Trust, η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο παρουσιάζει μικρή μείωση.

Στην Κύπρο διαπιστώθηκε ότι το 95% των παιδιών είναι εμβολιασμένα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 62% των Κυπρίων πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ ένας στους δέκα, δηλαδή το 10%, διαφωνεί με αυτή την άποψη. Το 24% εξέφρασε ουδέτερη άποψη, ότι δηλαδή δεν κάνουν ούτε καλό, ούτε κακό, ενώ ένα 4% δεν είχε άποψη.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρούν τα εμβόλια αποτελεσματικά, το 71% των Κυπρίων δήλωσε ότι συμφωνεί, ενώ μόλις το 7% διαφωνεί με τη θέση αυτή.

Τέλος, το 86% των Κυπρίων πιστεύει ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να εμβολιάζονται, με το 6% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των Κυπρίων στους επιστήμονες, η έρευνα κατέδειξε πως μόλις το 19% το πληθυσμού έχει τους «μεγάλη» εμπιστοσύνη, το 51% «μέτρια» και το 13% «μικρή».

Τα ποσοστά της Κύπρου είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία και Ισπανία) καθώς το 76% των πολιτών αυτών των χωρών θεωρούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Παράλληλα, το 23% απάντησε πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους ιατρούς.

Αναλυτικότερα, από τη διεθνή έρευνα προκύπτει ότι:

  • Παγκοσμίως το 79% των ανθρώπων θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια και το 84% τα θεωρούν αποτελεσματικά, ενώ περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, θεωρώντας ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός. Στη Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό εμπιστοσύνης είναι 73%, στην Δυτική Ευρώπη 59% και στην Ανατολική Ευρώπη 50%, έναντι 95% στη Νότια Ασία.
  • Το 7% διεθνώς δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια και το 6% των γονιών (περισσότεροι από 188 εκατομμύρια διεθνώς) δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφυγής εμβολιασμού είναι στην Κίνα (9%), στην Αυστρία (8%) και στην Ιαπωνία (7%).
  • Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης (το 57%) γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου πράγματα για την επιστήμη, ενώ το 62% θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Οι άνδρες διεθνώς καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα για την επιστήμη (49%) από όσα οι γυναίκες (38%), με την «ψαλίδα» των δύο φύλων να είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη (75% έναντι 58%) και μικρότερη στη Μέση Ανατολή.
  • Περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους λένε ότι η επιστήμη τους ωφελεί, αλλά σχεδόν ένας στους πέντε (19%) νιώθει προσωπικά αποκλεισμένος από τα οφέλη της επιστήμης. Η Νότια Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων (περίπου 25%) που πιστεύουν ότι η επιστήμη δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία τους συνολικά.
  • Το 73% διεθνώς εμπιστεύονται τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο (μέλος οικογένειας, φίλο, θρησκευτικό ηγέτη, διάσημο κ.α.). Στη Δυτική Ευρώπη, παρόλο που το 86% εμπιστεύονται τους γιατρούς και νοσηλευτές, πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού (22%) δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια, με τη Γαλλία να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης (33%) και το 10% των Γάλλων να δηλώνουν ρητά ότι δεν θεωρούν τα εμβόλια σημαντικά για τα παιδιά τους,.
  • Παγκοσμίως το 18% δηλώνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες γενικά, το 54% μέτρια εμπιστοσύνη και το 14% μικρή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υψηλής εμπιστοσύνης στην επιστημονική κοινότητα καταγράφονται σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία και στη Βόρεια Ευρώπη.
  • Σε περίπτωση σύγκρουσης απόψεων επιστήμης-θρησκείας, το 55% διεθνώς λένε ότι θα συμφωνήσουν με τις θρησκευτικές διδασκαλίες και μόνο το 29% με την επιστήμη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.